TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Monster Beatbox

Monsterljud för iPod

En brutal högtalare som låter lika engagerande bra som den låter högt.

forfatter
Publicerad 2011-05-19 - 10:23
L&B tycker
Kraftfullt ljud Imponerande resurser
Inga finesser alls Ingen videoutgång Ingen menynavigering
Specifikationer
 • Baselement: 2 x 5,25 tum
 • Diskant: 2 x 2 tum
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Anslutningar: iPod, Aux
Riktpris: 4200Pr. 2011-05-19 Produktsida

Dr. Dres Beats har hittills varit kända för sina hörlurar och öronproppar som vi tidigare har testat med gott resultat. Men nu beger man sig utanför den personliga sfären och lanserar ljud som alla kan höra. En iPod-högtalare kort och gott.

Beatbox är en rejäl rackare som inte bara är en av de större iPod-högtalarna vi testat utan förmodligen även den tyngsta. Inget plastskal här inte, utan en solitt konstruerad högtalarlåda för att palla med ljudtrycket. Fronten täcks av ett metallgaller där man kan skymta de, för att vara en iPod-högtalare, rejäla högtalarelementen. På ovansidan finns även ett bärhandtag för att kunna ta med sig högtalaren till närmaste fest. Det finns dock ingen batteridrift, så Beatbox är bärbar snarare än portabel.

På ovansidan finns också iPod-kontakten så att man kan plugga in sin iPod eller iPhone. Den är tyvärr försänkt så man kan inte ansluta sin iPad, även om det hade fått plats om man placerat den i mitten istället. Bredvid den sitter strömbrytaren och på motsvarande plats på högersidan en rejäl volymratt. Det är de enda kontrollmöjligheterna man har.

Bortsett från fjärrkontrollen såklart. Det är en liten rackare i kreditkortsformat som känns klen i jämförelse med högtalaren. Med hjälp av den kan man justera volymen eller tysta den helt, starta och stoppa uppspelningen samt hoppa till nästa eller föregående låt. Tyvärr kan man inte navigera i iPodens menyer. Så om man vill byta till ett annat album eller spellista får man gå fram och göra det på iPodens skärm.

Vill man ansluta någon annan musikkälla finns det en Aux-ingång på baksidan. Tyvärr finns det ingen videoutgång så att man kan titta på videosnuttar från sin iPod på en TV. Beatbox hade annars kunnat fungera bra som en extrahögtalare till TV-apparaten. På baksidan hittar man också en mystisk gummilucka med en obekant kontakt innanför. Enligt instruktionerna är det en port för ”Monster Streamcast” vilket varken Monster Cable eller Google kunde avslöja för oss vad det är. Det ryktas dock om att det i höst kommer tillbehör för att kunna ansluta trådlöst till Beatbox via Bluetooth eller Wi-Fi. Vi kanske till och med kan hoppas på Airplay-kompatibilitet.

Ljudkvalitet
Precis som man kunde vänta sig av en så här adrenalinstinn produkt så är ljudet just aggressivt. Diskanten är accentuerad för att det ska låta livligt och engagerande. Basen är som väntat ovanligt kraftfull för att komma från en iPod-högtalare. Därmed inte sagt att den är överdriven, men den går tillräckligt djupt och flyttar tillräckligt med luft för att man ska känna den. Den här högtalaren ska man definitivt inte ställa i hyllan med kristallglasen.

Det handlar alltså inte om något neutralt hifi-ljud men Beatbox spelar definitivt rent. Inte ens när man drar på volymen till en nivå som får grannarna att börja banka i väggen så spricker det upp. Det är imponerande resurser för en så förhållandevis liten apparat. Och ställer man den i ett hörn som Monster föreslår så förstärks basen ytterligare.

Slutsats
Man får inte vacker design som med BeoSound och inte elegant ljud som med Zeppelin, men man får kraft. Beatbox spelar rent, högt och engagerande.  Det här är en av de få iPod-högtalare vi har testat som vi vågar säga kan sparka igång partyt. Låt festen starta, monstret är här.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild