Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition

Rena rama fyrverkeriet

En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.

Av / 2022-11-21 - 09:00
Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition
Lasse Svendsen

Ett 50-årsjubileum måste naturligtvis firas och Monitor Audio gör det med stil. De kunde ha gjort som så många andra som firar sig själva och byggt något kolossalt dyrt som ingen kan köpa, eller så kunde de ha gjort en signaturserie där de klistrat på en mässingsfärgad plakett, till allmänna applåder från, tja, ingen.

I stället har de valt en betydligt mer sansad och, om jag får avslöja det redan nu, mycket lyckad lösning.

Med Monitor Audios Silver 100 7G (sjunde generationen) som utgångspunkt har de gjort en specialversion för att fira 50 år som högtalartillverkare. Rent tekniskt är den helt identisk med Silver 100 7G, som finns i flera lackfärger och träutföranden.

Silver 100 7G Limited Edition, sticker ut med en härlig sidenmatt och grönlackad yta, ett guldfärgat membran på det 20 cm stora C-CAM bas/mellanregisterelementet samt en förgylld platta på baksidan som visar vilket nummer av de 999 byggda paren det handlar om.

Det kostar lite extra att göra en relativt liten serie av en högtalarmodell, så den gröna jubileumsutgåvan lägger till ett par tusenlappar på priset för ett par vanliga Silver 100 7G.

Om det är värt det beror på betraktarens öga, för som jag redan har antytt finns det ingen ljudmässigt fördel med att välja ett par Silver 100 7G Limited Edition 50.

Klassisk brittisk grön färg. Foto: Lasse Svendsen

Så är de byggda

Men herregud så läckert det ser ut, mot den blågröna väggen jag ställde dem vid i testets första fas. De är absolut inte bland de minsta bokhyllehögtalarna vi har testat. Med en höjd på drygt 37 cm och ett djup på mer än 33 cm tar de mycket plats i bokhyllan. Mitt förslag är att ställa dem på ett par stativ eller på en bänk. Gärna med tre dämpande fötter från IsoAcoustics under, för att dämpa resonanser och städa upp i basen.

Man klarar sig normalt bra med gummifötterna som högtalarna har från början och om man måste ställa dem nära bakväggen kan man dämpa den överdrivna basen med skumgummiproppar som försiktigt trycks in i basreflexportarna på baksidan.

20-centimeters C-CAM bas/mellanregister. Foto: Lasse Svendsen

Eftersom vi pratar om de nyaste, alltså sjunde generationens, Silver-högtalare har de Monitor Audios modernaste element. Här finns ett 20 cm bas/mellanregister med Monitor Audios andra generation Rigid Surface Technology (RST II).

Det kännetecknas av de små inpressade groparna i membranets aluminiumlegering. Syftet är att göra membranet styvare utan att öka vikten och att förhindra att det bryter upp och deformeras.

Diskanten bakom gallret ovanför har fått Monitor Audios Uniform Dispersion Waveguide II. Den har uppgraderats med en kompressionsring som dämpar förvrängning och höjer elementets känslighet. Monitor Audio har även förbättrat magnetstrukturen, gjort en ny grilldesign med ett sexkantigt mönster och satt in en ventilerad bakre kammare som släpper ut oönskad energi bakom membranet och ger en jämnare frekvensrespons.

I den sjunde generationen sitter det också ett nytt, tredje ordningens delningsfilter.

Ny 25 mm-diskant. Foto: Lasse Svendsen

Omskakande

Tidigare generationer högtalare från Monitor Audio har ofta vunnit tester hos oss. Med några få undantag har de alltid varit mycket lyssningsvänliga och välljudande högtalare. Det här är helt klart den bästa generationen hittills, för kompakta Silver 100 7G blåser konkurrenterna av banan med en bas man inte skulle tro var möjlig från en kompakt högtalare.

Den relativt billiga NAD AMP1, en liten streamingförstärkare med Chromecast och Bluetooth, lämnar 40 watt per kanal och hade inga problem med Silver 100 7G.

Dubbla uppsättningar terminaler. Foto: Lasse Svendsen

Med den kunde jag spela Marius Nesets Happy, från albumet med samma namn, hur högt jag ville. Basen i början av Happy låter som om den spelas genom en mycket större högtalare. Kantslagen på trummorna är väldefinierade och ljudbilden är stor, luftig och varm. Inte så tunn som hos vissa tidigare Monitor Audio-högtalare.

Med den sex gånger dyrare Hegel H190 blir det ännu mer fart på saker och ting. Basen går genast mycket djupare – du behöver ingen subwoofer – och ljudbilden öppnar sig ännu mer. Högtalarna får plötsligt förmågan att ta fram nyanser och detaljer i ljudbilden och när jag byter till Thomas Dybdahl och Beharies Treat Me So Bad får ljudbilden genast större djup. De här små högtalarna spelar inte precis smått.

Det fick jag erfara med Bruce Springsteens och Sam Moores Soul Days, där högtalarnas röståtergivning var så realistisk och väldefinierad att jag kom att tänka på högtalare i en helt annan prisklass. Blåsarna på inspelningen återges med smittande energi, det hörs aldrig en skarp ton och basåtergivningen har en exemplarisk auktoritet.

Det verkar som om de små högtalarna nästan inte har några begränsningar. Det är sällsynt, speciellt i den här prisklassen.

Foto: Lasse Svendsen

För skojs skull kopplade jag in en av våra referensförstärkare, i en ännu högre prisklass: Yamaha A-S3200. En helt magnifik konstruktion som öppnade upp ljudet ännu mer och som berättade hur mycket det faktiskt bor i de små högtalarna. Som kostar en sjättedel av förstärkaren. Med A-S3200 sträckte sig basen ännu längre ner i frekvens, vilket visar att Monitor Audio har lyckats oerhört väl med Silver 100 7G.

Alternativ

De lite mindre JBL L52 Classic är ett bra alternativ, som med sin retro-look tilltalar känslorna lika mycket som öronen. Där får man lekfull bas och gnistrande dynamik, men inte samma finess som med Silver 100 7G. Det får man med Audiovector QR1, men de har inte samma auktoritet i basen. Det har de små Lumina II från Sonus faber – ett av våra favoritpar i den här klassen, som har en utsökt klang och mästerlig balans, men inte lika bra dynamik. De spelar inte heller lika högt, för de som bryr sig om sådant. Men sabla fina högtalare är de.

Limited Edition byggs i 999 par. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

De små Silver 100 7G i Limited Edition kostar ett par tusenlappar mer än versionen som inte är Limited Edition. Man kan alltså spara pengar på att köpa den vanliga versionen och få precis samma fantastiska ljudkvalitet. För det här är verkligen ett extremt bra köp – även den dyrare och väldigt gröna Limited Edition, som är mer exklusiv.

De här högtalarna har mycket färre av de brister man brukar förknippa med bokhyllehögtalare i prisklassen och är rena festen att lyssna på. Varje gång. Det finns antagligen inget bättre ljud för pengarna än i Monitor Audio Silver 100 7G. Limited Edition eller inte.

Karakter
Monitor Audio Silver 100 7G Limited Edition
Premium

Ljud & Bild tycker

Sprudlande spelglädje. Gnistrande dynamik och värme, och bas som har en tyngd man inte förknippar med små högtalare. Så nära perfekt man kan komma för pengarna. Relativt begränsad djupbas.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen