Geneva Lab Model M

M som i Mycket

Geneva Labs små anläggningar är fortfarande några av det bästa man kan plugga in iPoden i.
Ljud & Bild tycker
Fyllig klang. Klar ljudbild. Linjeingång.
Ingen djupbas.
Specifikationer
  • 2 x 100 watt RMS
  • Direktkopplad CD-ingång
  • Dubbla högtalarterminaler
  • iPod-ingång
forfatter

Till exempel Model M, som den här heter. En smäcker bordsradio för köket, vardagsrummet eller kontoret, med iPod-docka, FM-radio och en praktisk linjeingång på baksidan. Denna Model M är en variant av modellen vi testade för ett drygt år sedan med samma namn, men nu har Geneva Lab tagit bort CD-spelaren och ersatt valnötsfaneren med röd, svart eller vit pianolack. Det sparar man 2 000 kronor på.

Styrningen är flyttad till under luckan som döljer iPod-dockan, där tryckkänsliga kontroller aktiverar volymen, val av ingång och så vidare. Det ingår en fjärrkontroll också om man hellre vill sitta kvar i soffan.
Stereoanläggningen är 37 cm bred och 24 cm djup, och rymmer två 1-tums diskanter och två 4-tums baselement som drivs av var sin 25-watts digitalförstärkare. Elementen är grupperade på fronten och använder sig av vad Geneva Lab kallar för ”Embracing Sound” för att måla upp en övertygande stereoeffekt.

Ljudkvalitet
Även i praktiken är ljudet övertygande. Model M är större än Model S (som kostar 4 000 kronor), och det märks. Basen är mycket mer potent, den går djupare och ljudbilden är större. Radioljudet är inte lika övertygande, det har tam dynamik och en mörk ljudbild, fast det kan delvis bero på radiosignalens kvalitet (som ju är komprimerad). Med okomprimerade ljudfiler från en iPod låter det genast mycket bättre. Akustisk jazz som Keith Jarrett klingar vackert. Ljudbilden är rik på detaljer och basen har tillräckligt mycket definition för att man ska stampa takten till rytmen av ståbasen. Till och med hårdare saker som Stevie Ray Vaughn live ruskar om kroppen fint när man vrider upp ljudet.

Slutsats
Geneva Lab M behärskar det mesta, och i förhållande till funktionskvaliteten och inte minst ljudkvaliteten är det här en enastående anläggning för alla som inte har all världens plats för elektronik. Eller de som behöver en andrastereo i ett annat rum. Klarar man sig utan CD-spelare är detta väl värt pengarna. Kopplar man in en Airport Express till linjeingången på baksidan så kan man dessutom strömma musik direkt från datorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.