Search
Generic filters

: Libratone Live

Levande ljud

Trådlösa högtalare måste ha AirPlay. Det har Libratone insett och försett sin läckra Live-högtalare med den funktionen.

Ljud & Bild tycker

Tjusig kvalitet. Öppen ljudbild. AirPlay.
Tar tid att installera.
 • Trevägs högtalare
 • AirPlay, Wi-Fi
 • Minijack-ingång
 • Mått: 47 x 20 x 15 cm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6300 kr

Man ska inte döma hunden efter håren, sägs det. Den smäckra och tygklädda Libratone-högtalaren är dansk och ser så snygg ut att man kan misstänka att ljudet är dåligt. Fördomarna mot designhögtalare är nämligen inte så enkla att bli av med, även om vi blev förvånade över hur bra systermodellen Libratone Beat lät när vi testade den.

Trots design i polerad stål och italiensk kashmir-ull är Live en trådlös högtalare som faktiskt låter dunderbra.

Precis som Beat-modellen har Live högtalarelementen placerade under den avtagbara tygfronten, som finns i fyra färger. På framsidan sitter ett 13-cm baselement och de två snedställda sidorna har ett 7,5-cm mellanregister och en 2,5-cm banddiskant vardera.

AirPlay
Till skillnad från Beat behöver inte Live någon extra sändare för att man ska kunna spela musik trådlöst. Den har inbyggd Wi-Fi-mottagare så allt man behöver är en iPhone, iPad eller iPod touch som stöder AirPlay, sedan är det bara att välja en bra låt och trycka på play. Då strömmar musiken från mobilen direkt till högtalaren.

Eller rättare sagt: riktigt så enkelt är det inte. Man måste nämligen konfigurera Live-högtalaren för trådlös mottagning. Det är en process som omfattar flera steg och tar många minuter. Fast det är bara första gången, när man installerar den.

Högtalaren kan för övrigt spela musik som överförs från en PC eller Mac via det trådlösa hemnätverket. Man måste alltså inte ha en iPhone för att spela musik trådlöst. Dessutom finns en minijack-kontakt och en optisk digitalingång på baksidan, där man kan koppla in en signalkälla. Eller en trådlös mottagare som AirPort Express.

Man kan koppla in flera Libratone-högtalare till nätverket, och det går också att koppla den direkt till TV:ns optiska ljudutgång. Om man kopplar in högtalaren både trådlöst och med kabel så tar den trådlösa anslutningen överhanden så fort man börjar spela musik den vägen.

Ljudet
Efter konfigureringen som man måste ta sig igenom när man packar upp högtalaren, är det bara att spela musik från mobilen – eller iTunes om man använder laptopen.

Live-högtalaren bör inte stå för långt från bakväggen, den behöver nämligen något som förstärker basen en smula och som hjälper mellanregistret och diskanten med spridningen. I Libratone- ­appen finns en EQ-funktion som kan anpassa klangkaraktären efter var någonstans högtalaren står i rummet. Appen har även sex färdiga EQ-inställningar. Spelar man via iTunes går det att använda den inbyggda equalisern där också.

När man väl har hittat en bra inställning är det en njutning att lyssna på musik. Ljudet är fräschare, bättre balanserat och tydligare definierat än i många andra AirPlay- och iPod-högtalare som vi har testat. Precis som i Beat-modellen är framför allt diskanten och mellanregistret bättre definierade än i B&W Zeppelin Air. Instrument är tydligare fokuserade och det enda Zeppelin egentligen gör bättre är att spela högre.

Trots storleken och vikten på 6,5 kilo är Live-högtalaren bärbar och flyttas enkelt från rum till rum. Fast den går inte på batteri, det måste vara det enda minuset i kanten. Tack vare AirPlay och klassledande ljudkvalitet är Libratone Live vår klara favorit bland trådlösa högtalare i den här klassen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.