TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST LG SN8YG

LG har skärpt sig

LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?

forfatter
Publicerad 2020-10-26 - 08:00
Karakter
LG SN8YG
L&B tycker
Bra Atmos-effekt, mestadels bra filmupplevelser. Inbyggt Chromecast förbättrar användarvänligheten.
Lite låg maxnivå med film, vi saknar energi i mellanregistret och ljudkvaliteten är ganska varierande med musik. Fruktansvärt dålig app!
Specifikationer
 • Bredd som skärmstorlek: 50 tum
 • HDMI: (2.1) 1 in/1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: Nej
 • Röstsyrning: Google Assistant (passivt)
 • Nätverk: Wi-Fi (5 GHz)
 • Trådlöst: Chromecast, Bluetooth (SBC)
 • Subwoofer: 7-tums trådlös
 • Mått: 116,8 x 28,4 x 45,6 cm
 • Färg: Grå, borstad aluminium
 • Webb: lg.com
Riktpris: 7 000Pr. 2020-10-26 Produktsida

LG är kompetenta på flera områden, särskilt på TV-fronten kan de slå sig för bröstet som en av de allra bästa. Men en TV behöver ljud också och det enklaste och snyggaste sättet att nå målet är med en soundbar. Och just när det gäller sådana högtalare tycker vi inte att LG alltid har träffat mitt i prick. Vi behöver inte gå längre tillbaka i tiden än till i fjol för att hitta en synnerligen medelmåttig toppmodell i SL10YG. Stor och kraftfull, jodå, men tonkvaliteten som kom ur den höll inte måttet.

”Musikupplevelsen blir för platt och grov. Och det trots att självaste Meridian har stått för den digitala signalbehandlingen”, skrev jag den gången.

Läs också Soundbar som ger dig äkta hemmabio Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
Samsung HW-Q950T lifestyle

I årets serie är det återigen Meridian som ligger bakom processningen som ska skapa en illusion av surroundljud. Bara det borde få hifi-intresserade att höja på ögonbrynen. Meridian är nämligen experter på digitalt hifi-ljud och deras ingenjörer ligger bakom det smått geniala ljudformatet MQA, som packar ihop högupplöst ljud till strömningsbara filstorlekar.

LG SN8YG top buttons
LG SN8YG har en kontrollpanel på ovansidan. Här är också Google-mikrofonen för röststyrningen. Foto: LG

Chromecast

SN8YG är en soundbar i premiumklassen och dessutom LG:s billigaste med streaming via inbyggt Chromecast och stöd för smarta hem-systemet Google Home och röststyrning. I övrigt är den utrustad med allt man behöver. En enda HDMI-ingång räcker, eftersom utgången stöder utökad ljudretur (Enhanced Audio Return Channel, eARC). I korta ordalag innebär detta att alla källor kopplas till TV:n, sedan hämtar man ut ljudet tillbaka genom HDMI-utgången på soundbar-högtalaren. eARC betyder att SN8YG stöder högupplöst ljud, inklusive Dolby Atmos och DTS:X från Blu-ray.

Optisk ljudingång finns också på plats, däremot ingen analog ljudingång.

SN8YG har en HDMI-inngang i tillegg til en utgang med eARC for høyoppløst lyd via lydreturen. Optisk digitalinngang er også på plass, i tillegg til en USB-tilkobling for mediafiler på minnepinne. Foto: LG
SN8YG har en HDMI-ingång och en eARC-utgång för högupplöst ljud via ljudreturkanalen. Optisk digitalingång finns också på plats, samt en USB-anslutning för mediefiler på USB-minne. Foto: LG

Användning

LG SN8YG är enkel att koppla in. Att strömma musik via Chromecast fungerar som en dröm, och med högtalaren tillagd i ett rum i Google Home-appen är det smidigt att spela musik i den. Den medföljande fjärrkontrollen funkar också fint, man måste bara veta att källvalet görs med knappen märkt F (som i Function).

Men det finns ett par saker att tänka på. För det första är det inte ljudläget Movie du ska använda, inte ens när du tittar på film. Dialogerna betonas för mycket i förhållande till resten av ljudbilden, dessutom låter de vasst. Visserligen blir talet tydligare när man spelar på låg volym, men jag skulle ändå inte rekommendera detta läge.

Dessutom finns det en funktion som heter Bass Blast. Undvik den. Den har ingenting med bas att göra, utan komprimerar allt ljud till helvetet och tillbaka, så att allting låter vasst och obehagligt. Usch och fy! Använd i stället Standard-ljudläget till film, det är mest balanserat. Musik låter vanligtvis bäst i Music-läget.

LG sn8yg-remote
På fjärrkontrollen finns en särskild Google Assistant-knapp för röstkommandon. Foto: LG

Ljudkvaliteten

Det är trevligt att kunna konstatera att ljudet – med de bästa ljudlägena – är fylligt och fint.

Film låter bäst, med en överraskande stor ljudbild. Atmos-ljudspåret ger en extra illusion av höjd och effekten fungerar bäst när jag ställer in takkanalerna på maximal ljudnivå (6) i menyn. Det känns som om storleken på lyssningsrummet växer och jag sitter i en fin bubbla av ljud.

Dialogerna låter tillräckligt tydliga, med bra tryck i bröstklanger. Det är ös i subwoofern, en bildörr som smäller igen eller en bomb som exploderar har bra tryck. Jag hade kanske velat ha max ljudnivå ännu ett snäpp upp, men det här är ganska bra.

Musik finkar fint. Pop och rock uppskattar fylligheten i basen och även om mellanregistret är en aning dämpat jämfört med bas och diskant så är det mer välbalanserat än vad jag upplevde med den dyrare toppmodellen i förra generationen. Resultatet är att dialogen är tydligare och att det rent allmänt låter mer realistiskt. Subwoofern ligger lite efter jämfört med de bästa, men den funkar.

Det aningen dämpade mellanregistret innebär att sopransångare hamnar lite längre bak, detsamma gäller piano som saknar lite attack i mittre registret. Men det löser sig, sammantaget tycker jag att det här är riktigt skapligt. Bara inte lika balanserat som med exempelvis Samsung HW-Q66T. Och vill du lägga mer pengar på en soundbar så är Sonos Arc mer välgjord – även utan subwoofer.

LG sn8yg top speaker
LG SN8YG har högtalarelement på ovansidan för att skapa Atmos-effekter. Foto: LG

Usel app

En sak till, avslutningsvis. Det finns en app som du kan ladda ner. Gör inte det. Den heter LG Wi-Fi Speaker och är bland det sämsta jag har stött på. Appen kan – om du har tur – genomföra en rumsoptimering, så att soundbar-högtalarens ljudkaraktär anpassas efter rummet. Problemet är att språket är på usel engelska, helt obegripligt.

Det verkar som om LG har kört något genom Google Translate och bara räknat med att det som kommit ut är engelska. Det är det inte. Till sist fick jag högtalaren ansluten till appen genom att ställa in SN8YG till Wi-Fi-läge. Men det hjälpte inte mycket, för det går inte – åtminstone för mig – att förstå hur appen fungerar. Man skulle inte tro att en av världens största elektronikjättar kunde tillåta det här.

LG sn8yg with sub
Subwoofern är tillräckligt kraftfull, men inte den mest exakta. Foto: LG

Slutsats

LG SN8YG är en soundbar som ger lite blandade känslor. När den är som bäst är ljudkvaliteten hög. Tydlig dialog med film, ganska tuffa ljudeffekter och en ganska stor ljudbild med Dolby Atmos och DTS:X. Musik är inte favoritsysselsättningen, men det funkar.

Det finns ett par skavanker du måste vara medveten om för att inte få dåligt ljud. För det första måste du undvika Movie-ljudläget och för det andra är Bass Blast en ljudinställning som är rena skämtet, det låter bara platt och vasst.

Värst är den tillhörande appen. Du behöver den för att sätta igång automatisk rumskalibrering, men du kommer inte att fatta någonting av den. Bara glöm den.

Trots detta är SN8YG ett respektabelt försök till en premium-soundbar.

OBS! Sedan detta test gjordes har vissa butiker sänkt priset på LG SN8YG , vilket naturligtvis gör den till ett ännu bättre köp.

Foto: LG
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend