Search
Generic filters
test

Lemus Home 1500

 itemprop
testLemus Home 1500
Lemus Home 1500

En möbel med musik i

Lemus TV-möbler kan mer än se bra ut. Bakom tygfronten döljer det sig ett par kompetenta aktiva högtalare.

Ljud & Bild tycker

Ljudkvaliteten är värd pengarna på egen hand, här få du dessutom rumskorrektion och möbelhantverk av utmärkt kvalitet.
Smalt stereoperspektiv. Fullvuxna högtalare kan flytta mer luft i basen – men i normala rum räcker det här gott och väl!
 • Typ: Aktivt, trådlöst TV-stereosystem
 • Element: 2 x 8-tums bas, 2 x 1-tums domediskant
 • Princip: 2-vägs sluten
 • Frekvensomfång: 15–25 000 Hz (+/–3 dB)
 • Inbyggd förstärkare: 4 x 150 watt
 • Anslutning: HDMI (ARC), Aux (3,5 mm minijack/optisk), USB
 • Trådlöst: Wifi, AirPlay 2, ChromeCast, Spotify Connect, Bluetooth (aptX)
 • Rumskorrektion: Lemus Home-app (iOS, Android)
 • Upplösning: 24 bit/192 kHz
 • Mått: 150,0 x 26,5 x 34,0 cm
 • Färg: Valnöt, ek, svart ask
 • Webb: lemus-home.dk
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 21200 kr

När man ska ha ut ljudet från TV:n kan man välja mellan en soundbar, som är en enkel och diskret lösning, och ett fullvuxet system med ”riktiga” högtalare och en förstärkare. Soundbar-högtalaren är enkel att placera, men ljudet sprider ingen biokänsla. Har man inte en sådan tur att TV:n står mot samma vägg som anläggningen kan den dock vara den enda socialt acceptabla lösningen.

Danska Lemus har däremot ett annat alternativ, som är både nytt och klassiskt på samma gång: en TV-möbel med inbyggt ljud. Eller rättare sagt: en stereomöbel, för den kan faktiskt vara ett alternativ till hela stereon.

Lemus Home 1500 är en låg, bred skänk som kan hängas på väggen eller stå på svartlackade metallben. Själva möbeln är klädd med faner av valnöt, ek eller svart ask och fronten, som är uppdelad i tre delar, täcks av möbeltyg. Allt ser med andra ord både snyggt och klassiskt ut. Bakom två av tygfronterna sitter högtalare och det bredaste utrymmet i mitten har plats för exempelvis en TV-box, Blu-ray-spelare eller spelkonsol.

Statusinredning

Tanken med en kombinerad ljudmöbel är egentligen inte ny. Innan hifi-anläggningarna intog vardagsrummen på 1960- och 1970-talet var ljudmöbler med inbyggd skivspelare, radio och TV en statussymbol.

Men även om det finns en inredningsmässig poäng så kan det finnas goda skäl till att vi numera nästan aldrig ser möbler med integrerat ljud. Dels så blir stereoperspektivet av naturliga orsaker smalare än med ett par korrekt placerade högtalare och dels är kabinettvolymen begränsad, speciellt om det dessutom ska finnas plats för förvaring inuti möbeln.

Lemus 1500 har inbyggt Chromecast, AirPlay 2 och Spotify Connect. Plus en kombinerad analog/optisk ingång. Foto: Lemus

Även om utrymmet för varje högtalare är begränsat till vad som motsvarar en normal stativhögtalare så utlovar Lemus ett frekvensomfång (mätt vid –3 dB) som når ända ner till 15 Hz! Det kan bara åstadkommas med generös digitalkorrigering som rättar till frekvensresponsen – plus hundratals klass D-watt för att få allt att fungera. Sammanlagt sitter fyra 150-watts förstärkarmoduler inuti högtalaren, en till varje element. Varje sida är bestyckad med ett 8-tums bas/mellanregister med extra lång slaglängd och en 1-tums domediskant.

Lemus-systemet har inbyggt Chromecast, AirPlay 2 och Spotify Connect. Och så finns det en kombinerad analog/optisk ingång.

annons

Inbyggd rumskorrigering

Det är alltid klurigt att placera högtalare i lyssningsrummet, ska de samtidigt fungera som en TV-möbel är flexibiliteten med tanke på placeringen låst i förväg. Lyckligtvis är Lemus Home 1500 utrustad med rumskorrektion. Korrektionen fungerar med hjälp av en app (iOS och Android). När man har mätt upp rummet utrymmet genom att gå runt i rummet med mobilen så laddas korrigeringskurvan upp till högtalaren och ingår i DSP-programmeringen.

annons

Rumskorrektion är något som vi kommer att höra mycket mer av i framtiden. Från att ursprungligen ha varit reserverat för kostsamma system från märken som Lyngdorf och Martin Logan har möjligheten att underlätta för lyssningsrummets dåliga akustik blivit vanlig i hemmabion. Men det är inte standard i aktiva högtalare – än så länge.

Det borde det vara! Det underlättar nämligen saker och ting väldigt mycket. Med Lemus Home 1500 intill bakväggen, och spelande tvärs över mitt lyssningsrum, påverkas återgivningen av resonanser från rummet. Efter korrektionen är det betydligt bättre koll på saker och ting i basen!

Filmmagi

Lemus Home 1500 är inte bara en TV-högtalare, men det är förmodligen i den rollen som den kommer att användas mest. Och som sådan är den helt enkelt enastående! Om du någonsin har funderat på att nöja dig med de inbyggda högtalarna i flatskärmen så kan du glömma det direkt. TV-nyheterna går kanske helt okej, men sätt på en blockbuster-film som Grindelwalds brott och förbered dig på att blåsas omkull. När de magiska striderna brakar loss på skärmen fylls vardagsrummet med bas. Det är förbluffande att Lemus har lyckats få en 8-tumsbas att gå så djupt!

Okej, du får klara dig utan surroundljud, och basen blir inte fysisk på samma sätt som med ett par 15-tums subwoofers. Men om du har ett vardagsrum av normal storlek (eller har grannar), så finns det mer kraft än du behöver. Stereoperspektivet är också begränsat av bredden på systemet. Men det är en kompromiss som är lätt att leva med. Bilden är ju faktiskt också mindre än väggen.

annons
På varje sida sitter ett 8-tums bas/mellanregister med extra lång slaglängd och en 1-tums domediskant. Foto: Lemus

När man lyssnar på musik, till exempel via Tidal HiFi, ger Lemus-högtalaren en ”riktig anläggning” en tuff match. Home 1500 låter inte alls som en förvuxen soundbar. Det finns gott om atmosfär och live-stämning i ”Confessin” från Jazz at the Pawnshop och basfylliga låtar är överväldigande. Inte för att basen är överdriven – men för att den går hela vägen ner. I Feists ”When I Was a Young Girl” är det inte bara tårna utan hela kroppen som diggar i takt med rytmen.

Ska jag leta efter flugan i soppan – och jag måste jag få göra för drygt tjugo tusenlappar – så är nyanserna i övergången mellan baselementet och diskanten inte lika bra som i Buchardt Audio S400. Det vore å andra sidan orimligt eftersom de kostar lika mycket – utan förstärkare, rumskorrigering och skänk i valnöt! En mer direkt jämförelse kan vara de aktiva Dynaudio Xeo 2, som målar upp en finare rymd men inte har i närheten av samma avgrundsdjupa basmuskler.

Slutsats

Lemus Home 1500 är lite ensam i sin kategori. Den är ingen soundbar och ingen livsstilshögtalare – utan nästan en minianläggning som är inbyggd i en möbel. Om man för ett ögonblick bortser från designen och bara betraktar den som ett par hopmonterade aktiva trådlösa högtalare så får man riktigt mycket ljud för pengarna. Det finns massor av kraft och en väl presenterad återgivning. Inte minst med TV och en actionfilm, där man får glädje av den avgrundsdjupa basen. Lägg sedan till en välfungerande rumskorrektion, som man i normala fall får gå upp i pris för att få. Sist men inte minst är alltihop inpackat i ett stycke danskt möbelhantverk, som på egen hand skulle ha kunnat kosta nästan lika mycket – men som här kan betraktas som en ren bonus.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Lemus Home 1500

   data-srcset

  Nu tål den vatten också

  A1 från Bang & Olufsen är fortfarande en av de bästa små Bluetooth-högtalarna. Nu i en förbättrad och tåligare version.

  JBL Boombox 2 SPREAD

  Perfekt balans mellan fest och finess

  JBL Boombox 2 har definitivt tillräckligt med kraft för att plåga folk i parken. Den låter dessutom förvånansvärt bra.

  Friends go partying on the beach

  Partyljud vid poolen

  Sju förslag på högtalare som gör din hemester mycket trevligare.

   data-srcset

  Osötad sanning från DALI

  DALI har överfört erfarenheterna från sina användarvänliga aktiva högtalare till den högsta nivån. Det är förvånansvärt lyckat.

   data-srcset

  Ljudet som krossar konkurrenterna

  Bowers & Wilkins övertygar stort med ljudet i sin senaste trådlösa högtalare, Formation Wedge.

   data-srcset

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.

  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link