TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Lemus Home 1500

En möbel med musik i

Lemus TV-möbler kan mer än se bra ut. Bakom tygfronten döljer det sig ett par kompetenta aktiva högtalare.

forfatter
Publicerad 2019-06-24 - 13:25
Karakter
Lemus Home 1500
L&B tycker
Ljudkvaliteten är värd pengarna på egen hand, här få du dessutom rumskorrektion och möbelhantverk av utmärkt kvalitet.
Smalt stereoperspektiv. Fullvuxna högtalare kan flytta mer luft i basen – men i normala rum räcker det här gott och väl!
Specifikationer
 • Typ: Aktivt, trådlöst TV-stereosystem
 • Element: 2 x 8-tums bas, 2 x 1-tums domediskant
 • Princip: 2-vägs sluten
 • Frekvensomfång: 15–25 000 Hz (+/–3 dB)
 • Inbyggd förstärkare: 4 x 150 watt
 • Anslutning: HDMI (ARC), Aux (3,5 mm minijack/optisk), USB
 • Trådlöst: Wifi, AirPlay 2, ChromeCast, Spotify Connect, Bluetooth (aptX)
 • Rumskorrektion: Lemus Home-app (iOS, Android)
 • Upplösning: 24 bit/192 kHz
 • Mått: 150,0 x 26,5 x 34,0 cm
 • Färg: Valnöt, ek, svart ask
 • Webb: lemus-home.dk
Riktpris: 21200Pr. 2019-06-24 Produktsida

När man ska ha ut ljudet från TV:n kan man välja mellan en soundbar, som är en enkel och diskret lösning, och ett fullvuxet system med ”riktiga” högtalare och en förstärkare. Soundbar-högtalaren är enkel att placera, men ljudet sprider ingen biokänsla. Har man inte en sådan tur att TV:n står mot samma vägg som anläggningen kan den dock vara den enda socialt acceptabla lösningen.

Danska Lemus har däremot ett annat alternativ, som är både nytt och klassiskt på samma gång: en TV-möbel med inbyggt ljud. Eller rättare sagt: en stereomöbel, för den kan faktiskt vara ett alternativ till hela stereon.

Lemus Home 1500 är en låg, bred skänk som kan hängas på väggen eller stå på svartlackade metallben. Själva möbeln är klädd med faner av valnöt, ek eller svart ask och fronten, som är uppdelad i tre delar, täcks av möbeltyg. Allt ser med andra ord både snyggt och klassiskt ut. Bakom två av tygfronterna sitter högtalare och det bredaste utrymmet i mitten har plats för exempelvis en TV-box, Blu-ray-spelare eller spelkonsol.

Statusinredning

Tanken med en kombinerad ljudmöbel är egentligen inte ny. Innan hifi-anläggningarna intog vardagsrummen på 1960- och 1970-talet var ljudmöbler med inbyggd skivspelare, radio och TV en statussymbol.

Men även om det finns en inredningsmässig poäng så kan det finnas goda skäl till att vi numera nästan aldrig ser möbler med integrerat ljud. Dels så blir stereoperspektivet av naturliga orsaker smalare än med ett par korrekt placerade högtalare och dels är kabinettvolymen begränsad, speciellt om det dessutom ska finnas plats för förvaring inuti möbeln.

Lemus 1500 har inbyggt Chromecast, AirPlay 2 och Spotify Connect. Plus en kombinerad analog/optisk ingång. Foto: Lemus

Även om utrymmet för varje högtalare är begränsat till vad som motsvarar en normal stativhögtalare så utlovar Lemus ett frekvensomfång (mätt vid –3 dB) som når ända ner till 15 Hz! Det kan bara åstadkommas med generös digitalkorrigering som rättar till frekvensresponsen – plus hundratals klass D-watt för att få allt att fungera. Sammanlagt sitter fyra 150-watts förstärkarmoduler inuti högtalaren, en till varje element. Varje sida är bestyckad med ett 8-tums bas/mellanregister med extra lång slaglängd och en 1-tums domediskant.

Lemus-systemet har inbyggt Chromecast, AirPlay 2 och Spotify Connect. Och så finns det en kombinerad analog/optisk ingång.

Inbyggd rumskorrigering

Det är alltid klurigt att placera högtalare i lyssningsrummet, ska de samtidigt fungera som en TV-möbel är flexibiliteten med tanke på placeringen låst i förväg. Lyckligtvis är Lemus Home 1500 utrustad med rumskorrektion. Korrektionen fungerar med hjälp av en app (iOS och Android). När man har mätt upp rummet utrymmet genom att gå runt i rummet med mobilen så laddas korrigeringskurvan upp till högtalaren och ingår i DSP-programmeringen.

Rumskorrektion är något som vi kommer att höra mycket mer av i framtiden. Från att ursprungligen ha varit reserverat för kostsamma system från märken som Lyngdorf och Martin Logan har möjligheten att underlätta för lyssningsrummets dåliga akustik blivit vanlig i hemmabion. Men det är inte standard i aktiva högtalare – än så länge.

Det borde det vara! Det underlättar nämligen saker och ting väldigt mycket. Med Lemus Home 1500 intill bakväggen, och spelande tvärs över mitt lyssningsrum, påverkas återgivningen av resonanser från rummet. Efter korrektionen är det betydligt bättre koll på saker och ting i basen!

Filmmagi

Lemus Home 1500 är inte bara en TV-högtalare, men det är förmodligen i den rollen som den kommer att användas mest. Och som sådan är den helt enkelt enastående! Om du någonsin har funderat på att nöja dig med de inbyggda högtalarna i flatskärmen så kan du glömma det direkt. TV-nyheterna går kanske helt okej, men sätt på en blockbuster-film som Grindelwalds brott och förbered dig på att blåsas omkull. När de magiska striderna brakar loss på skärmen fylls vardagsrummet med bas. Det är förbluffande att Lemus har lyckats få en 8-tumsbas att gå så djupt!

Okej, du får klara dig utan surroundljud, och basen blir inte fysisk på samma sätt som med ett par 15-tums subwoofers. Men om du har ett vardagsrum av normal storlek (eller har grannar), så finns det mer kraft än du behöver. Stereoperspektivet är också begränsat av bredden på systemet. Men det är en kompromiss som är lätt att leva med. Bilden är ju faktiskt också mindre än väggen.

På varje sida sitter ett 8-tums bas/mellanregister med extra lång slaglängd och en 1-tums domediskant. Foto: Lemus

När man lyssnar på musik, till exempel via Tidal HiFi, ger Lemus-högtalaren en ”riktig anläggning” en tuff match. Home 1500 låter inte alls som en förvuxen soundbar. Det finns gott om atmosfär och live-stämning i ”Confessin” från Jazz at the Pawnshop och basfylliga låtar är överväldigande. Inte för att basen är överdriven – men för att den går hela vägen ner. I Feists ”When I Was a Young Girl” är det inte bara tårna utan hela kroppen som diggar i takt med rytmen.

Ska jag leta efter flugan i soppan – och jag måste jag få göra för drygt tjugo tusenlappar – så är nyanserna i övergången mellan baselementet och diskanten inte lika bra som i Buchardt Audio S400. Det vore å andra sidan orimligt eftersom de kostar lika mycket – utan förstärkare, rumskorrigering och skänk i valnöt! En mer direkt jämförelse kan vara de aktiva Dynaudio Xeo 2, som målar upp en finare rymd men inte har i närheten av samma avgrundsdjupa basmuskler.

Slutsats

Lemus Home 1500 är lite ensam i sin kategori. Den är ingen soundbar och ingen livsstilshögtalare – utan nästan en minianläggning som är inbyggd i en möbel. Om man för ett ögonblick bortser från designen och bara betraktar den som ett par hopmonterade aktiva trådlösa högtalare så får man riktigt mycket ljud för pengarna. Det finns massor av kraft och en väl presenterad återgivning. Inte minst med TV och en actionfilm, där man får glädje av den avgrundsdjupa basen. Lägg sedan till en välfungerande rumskorrektion, som man i normala fall får gå upp i pris för att få. Sist men inte minst är alltihop inpackat i ett stycke danskt möbelhantverk, som på egen hand skulle ha kunnat kosta nästan lika mycket – men som här kan betraktas som en ren bonus.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend