JVC UX-VJ3

Elegant dubbeldäckare

Detta måste vara den moderna motsvarigheten till de gamla dubbla kassettdäcken – en mikroanläggning med både iPod- och iPad-dockning.
Ljud & Bild tycker
iPod OCH iPad Uppseendeväckande utseende, subbas-utgång
Veka kontakter Klen bas utan sub
Specifikationer
  • Uteffekt: 2 x 15 watt RMS
  • Anslutningar: iPod och iPad
  • USB, line in, video ut, sub ut, hörlur
  • Radio: AM/FM
  • Storlek: 115 x 187 x 162 mm
  • Vikt: 1,7 kg
forfatter

Med denna anläggning ger sig JVC in i leken med designade iPod-högtalare. Den lutande rundade fronten och läckra färgen gör att den inte behöver skämmas även i det trendigaste vardagsrummet. Och man kan få den i rosa, grön, vit, svart, brun eller lila. Den har dessutom ett trick i rockärmen: orange effektbelysning i foten som gör att den syns ordentligt även i dämpad belysning. Det här är ingen anläggning för den som vill vara diskret.

Fast att kalla den iPod-högtalare räcker inte riktigt till. Man kan koppla in USB-minnen på ovansidan, använda den som datorhögtalare eller spara sin favoritradiostation på något av de 30 förvalen. Räcker inte det med musikkällor så finns även modellen UX-VJ5 som även har CD-spelare. För bara två hundralappar till så är det en prisvärd uppgradering om man har behov av det.

Och det finns fler anslutningar. På baksidan döljer en lucka normalt högtalaranslutningarna och antenningångarna. Men där sitter för ovanlighetens skull även en videoutgång så att man spela filmsnuttar på TV:n samt trevligt nog en subbas-utgång. På ovansidan hittar vi förutom en hörlursutgång även en linjeingång. Praktiskt om man vill koppla in en MP3-spelare eller mobiltelefon från någon annan tillverkare än Apple.

Hantering
Men det här är helt klart en anläggning för den som inte bara gillar Apples apparater utan som har en hel uppsättning sådana. På den högra sidan sitter en liten dörr som när man svänger runt den blottar en dockningskontakt för iPod eller iPhone. En snygg lösning, även om man dumt nog måste komma ihåg att skjuta in stödet för hand för att det ska gå att stänga luckan igen.

På vänstra sidan kan man lägga sin iPad och lägga är det rätta ordet. Man lutar den helt enkelt mot apparaten och tre gummilister ser till att den inte halkar iväg. Ett tryck i mitten av den breda silverlisten får en iPad-kontakt att hoppa ut så att man kan trycka dit anslutningen. Kontakten är väldigt flexibel, på gränsen till sladdrig. Å ena sidan behöver man inte oroa sig för att bryta av den, å andra sidan känns det lite osäkert.

Står man framme vid apparaten så sköter man så klart allt väljande av musik direkt från iPodens eller iPadens skärm. På apparatens fot kan man då välja musikkälla, hoppa mellan låtar och reglera volymen. Knapparna är tydliga och distinkta. På avstånd använder man lämpligen den lilla fjärrkontrollen. Här får man tillgång till de mer exotiska funktionerna som klocka och väckning, programmering av radion och val av DSP-lägen. Trevlig nog kan man navigera i iPodens menyer så att man kan välja spellistor utan att behöva resa sig ur soffan.

Ljudkvaliteten
Eftersom högtalarna är lösa och sladden är lång så kan man vara väldigt flexibel i placeringen av dem. Därför är det lättare att få ett bättre stereoljud än man är van vid från iPod-högtalare. Storleken på dem är bra även om de känns lite lätta vilket man kan misstänka medför resonanser. Men imponerande nog kan man dra på ganska rejält innan det blir problem med distorsion.

Ljudet är ungefär som man kan vänta sig i prisklassen. Kvaliteten är okej och karaktären drar åt det insmickrande hållet. Däremot ska man nog hålla sig till enklare musik att digga till snarare än försöka sitta och njuta av komplex akustisk musik. Till det är mellanregistret för diffust och luddigt. Det man kan klaga på är den ovanligt klena basåtergivningen. Vill man ha lite tryck i musiken ska man helt klart använda sig av subbas-utgången och koppla in en separat bashögtalare.

Slutsats
Det här är något för den som vill sticka ut och ha en anläggning som både syns och har unika funktioner. Förutom radio och en mängd externa anslutningar kan man nämligen ha både en iPod eller iPhone och en iPad inkopplade samtidigt. De lösa högtalarna gör placeringen flexibel och ger ett bra stereoljud. Hanteringen är enkel och fjärren kan styra iPodens alla funktioner. Däremot bör man koppla in en extern bashögtalare för att få ett fylligare ljud.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.