Jabra Solemate Max

Stora bocken Bruse

Största modellen i Jabras Solemate-serie är en kvartersfest med handtag.
Ljud & Bild tycker
En grym högtalare som tål att kastas in i bagageluckan och som spelar så högt att man kan dansa.
Ljudet är inte särskilt nyanserat i förhållande till det tämligen höga priset. Inget aptX-stöd.
Specifikationer
  • 2 x 3-tums bas/mellanregister
  • 2 x 19-mm silkesdome
  • 235 x 92-mm slavbas
  • Omfång: 130–20 000 Hz
  • Anslutning: Bluetooth 3.0 med NCF och A2DP, 3,5-mm minijack, USB (laddning)
  • Batteritid: Upp till 14 timmars musik, 130 dagars standby. Laddtid: 2,5 timmar med medföljande laddare
  • Mått/vikt: 30,2 x 13,8 x 10,2 cm (BxHxD)/3 kg
  • Pris: 3 200 kr
  • jabra.se
forfatter

Jabra har utökat sin Solemate-högtalarserie med en storebror så att den påminner om sagan om de tre bockarna Bruse. Om någon hotar Solemate och Solemate Mini med stryk så kommer storebror Max och ger igen! Med sina 30 cm och en matchvikt på 3 kilo är Solemate Max ingen liten pryl som man stoppar ner i ryggsäcken utan att fundera på packningen. Men om man tar den med sig så finns det tyngd som räcker till en improviserad fest.

Solemate Max liknar seriens båda andra modeller: en avlång, platt låda med grått gummiöverdrag. Den rejäla, räfflade gummisulan på undersidan ger den dess namn och dessutom ett bra ”väggrepp”. Det finns fem högtalarelement bakom metallgallren på fram- och baksidan: två 3-tums bas/mellanregister, två 3/4-tums diskantdomer och en avlång slavbas på baksidan för att ge basen en skjuts. Inkopplingen görs med Bluetooth eller en analog minijack-kontakt.

Man kan ladda sin mobil via en USB-port, så att inte festen tar slut för tidigt. Ett gummihandtag gör det enkelt att ta med sig den i farten. I en cirkel på ovansidan finns knappar för volym, paus/avspelning och låtbyte. En knapp på sidan används för att svara i telefon om det ringer. Högtalaren tål en skvätt vatten och sand.

Solid bas och stereoljud
Ljudet är riktigt bra om man jämför med andra transportabla BT-högtalare. Till skillnad från mindre modeller spelar den i stereo, även om avståndet mellan elementen – och därmed stereoperspektivet – är begränsat. Tack vare en något rikligare bestyckning med större baselement och separata diskanter täcks tonregistrets ytterområden betydligt bättre än i de små modellerna. Och det finns gott om kraft för att spela högt. Ljudtrycksmätaren nådde över 100 dB innan förstärkaren nådde sitt max. Fast då lät det som om slavbasen bankade på skyddsgallret!

3 200 kronor är dock mycket pengar för en bärbar högtalare. Solemate Max kostar nästan lika mycket som Bose SoundTouch 20, som vi också har testat nyligen, och som både låter bättre, kan spela högre och har internetradio och spelar nätverksmusik.

Solemate Max starkaste kort är bärbarheten och den robusta konstruktionen. Släng upp den på en bänk eller direkt på asfalten. Då är den på sin hemmabana. Den ska inte konkurrera med din stereo hemma, utan med bergsprängare i samma prisklass. En JVC Boomblaster kostar ungefär lika mycket, men väger mer. Och medan man med lätthet kommer upp i 200 kronor när batterifacket i bergsprängaren ska fyllas med 10 stycken D-batterier så klarar sig Solemate Max med en vända i stickkontakten för att orka spela i uppemot 14 timmar.

Jabra_Solemate_Max_1

Slutsats
Solemate Max är en robust, välljudande och kraftfull Bluetooth-högtalare som spelar stereo. Den går att använda hemma men kommer till sin fulla rätt utomhus, i sommarstugan eller i båten, där den kan stå för underhållningen en hel dag på en enda laddning. Det gör den till en perfekt ersättare till bergsprängaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.