: 6 golvhögtalare

Högtalarfest!

Nya stereohögtalare till vardagsrummet? Köp inget förrän du har läst vårt test!

När du ger dig ut på jakt efter en ordentlig stereo är valet av högtalare extra viktigt. Det kan betyda skillnaden mellan platta, trista ljudupplevelser på vilopulsnivå och tvättäkta adrenalinkickar! Man måste välja rätt.

Högtalare för hifi-bruk finns i alla storlekar och prisklasser. De kan vara små som tändsticksaskar eller stora som ladugårdsdörrar och kostar allt från ett par tusenlappar upp till mer än en miljon. Men om vi ska försöka definiera ett slags gyllene medelväg så är det logiskt att titta närmare på de smala golvhögtalare som vanligt folk vill ha!

Prisklassen 15 000–20 000 kronor är extra spännande och sticker ut både när det gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Dessutom får design och byggkvalitet massor av poäng. Det här är smala golvhögtalare med topprestanda, som får plats i varje vardagsrum och skapar en musikalisk atmosfär som du bara kan glömma att få med billiga högtalare.

 

Testet

Vi har finkammat marknaden och letat efter intressanta högtalarnyheter och fått tag på sex aktuella modeller. De danska märkena är väl representerade: DALI, Dynaudio, System Audio och Scansonic har mycket att erbjuda i den här prisklassen. Dessutom har vi tagit med en splitter ny modell från franska Focal – och de brittiska öarna är också med i form av Bowers & Wilkins. Ändå är detta bara en pytteliten del av en enorm högtalarmarknad!

 

Så testade vi

Vi har undersökt hur högtalarna klarar ett brett spektrum av musik, hur lätta de är att ställa in och placera optimalt (nära eller långt från bak- och sidoväggar) och inte minst hur lätta de är att driva. Som förstärkare har vi använt vår referens, Hegels integrerade H360. Musiken har kommit från Tidal, spelad genom Naims musikspelare och förförstärkare NAC-N 272 XS.

Här är vår Tidal-spellista.

Vi letar efter bra högtalarköp som levererar de ljudmässiga varorna, är enkla att placera rätt och kan stå i vardagsrummet utan att inredningsarkitekten kliar sig i huvudet. Ett par av kandidaterna prickade in en del av kriterierna, andra klarade sig överlag bra på allting. Och så hittade vi ett par riktigt fullträffar som överträffade alla förväntningar.

 

Placering

Potenta golvhögtalare trivs bäst med lite luft runtomkring sig. Ta reda på vad tillverkarna rekommenderar och experimentera med avståndet till bakväggen för att hitta rätt balans i ljudbilden. Det är viktigt att båda högtalarna står på samma avstånd från lyssningsplatsen. Avståndet till sidoväggar kan gärna vara en meter eller ännu mer för att minimera reflektioner. Undvik att ställa högtalarna i hörn eftersom det kan orsaka en ojämn basförstärkning. Detta är dock generella regler, placeringen i ett vanligt vardagsrum brukar innebära ett par kompromisser. Du får prova dig fram och försöka hitta den optimala positionen i ditt eget lyssningsrum. Använd en låt du lyssnat mycket på och känner igen väl, gärna med en stabil rytm och basgång, och lyssna dig sedan fram!

Läs också: Så placerar du högtalarna.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Elegant besvikelse

I normala fall är vi väldigt förtjusta i Bowers & Wilkins högtalare. Men de här lever tyvärr inte upp till våra förväntningar.

Ljud & Bild tycker

CM8 S2 kan utan vidare stå nära bakväggen. De är inte rädda för att spela riktigt högt, och med bra tryck.
Ljudet är mörkt, cymbaler, gitarrer och fioler återges på ett livlöst sätt.
 • Typ: 3-vägs golvhögtalare
 • Känslighet: 88 dB, 8 ohm
 • Frekvensomfång: 48–28 000 Hz
 • Mått: 25,2 x 95 x 29,8 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 17500 kr

Det går inte att klaga på utförandet. Rent utseendemässigt påminner CM8 S2 om sin föregångare, på det mest eleganta sätt syns det inte en endaste skruv runt högtalarelementen. Oerhört läckert! Du kan välja mellan svart högglans, rosenträ eller vitt, som var färgen på testexemplaret vi fick låna. Till det vita utförandet har B&W valt halvmatt lack i stället för högglans, vilket är mycket lyckat i våra ögon.

Högtalarna kan utan problem ställas intill bakväggen utan att låta svulstiga eller olinjära i basen. Tycker du ända att det blir för mycket av det goda så ingår det skumgummiproppar som du kan stoppa in i basportarna för att fintrimma basresponsen.

Alla högtalarelement och delningsfilter är gjorda på plats hos B&W i Brighton. De två baselementen har 5-tums membran av papper och Kevlar, och mellanregistret är av rent Kevlar, ett material som orsakar ytterst lite förvrängning. Mellanregistret har ingen upphängning utan går ända ut till elementets ram.

Både piggar (spikes) och gummifötter ingår, vilket ger bra flexibilitet oavsett underlag.

 

Ljudkvalitet

Vi var riktigt förtjusta i föregångarens ljudegenskaper, den hade ett öppet och klart ljud och presenterade musiken på ett stramt sätt, men S2-versionen låter tämligen annorlunda. Högtalarna vi fick låna, demo-exemplar från Hi-Fi Klubben, har gott om tryck och energi från en stor orkester och en förmåga att återge basrytmer med fin fyllighet, samtidigt som de startar och stannar när de ska.

Längre upp i övertonerna går det inte lika bra. För även om Diana Kralls röst är fyllig längre ner i registret i ”California Dreaming” så blir det för tillbakadraget längre upp. Den låter dämpad och nästan instängd, och pianotangenternas anslag dör ut för tidigt. Det skiner aldrig speciellt mycket i övertonregistret, vilket är lite märkligt med tanke på att B&W är kända för sin distinkta diskantåtergivning.

Med häftig rock från Rage Against the Machine noterar vi att gitarren låter mörkare än vi är vana vid och att tonerna från basgitarren inte är tillräckligt detaljerade. Cymbalerna låter också mer dämpade och Zack de la Rochas röst är inte lika klar och öppen som den ska.

Det är inget fel på basrytmerna i Lordes minimalistiska ”Royals”, men hon kommer inte ut i rummet och ljudbilden saknar luftighet och rymd.

 

Vår åsikt

Välbalanserat ljud är i det närmaste ett kännetecken för Bowers & Wilkins, så det är lite märkligt att vi här har att göra med en högtalare som låter energiskt i det nedre tonregistret men inte förmår hänga med tillräckligt bra längre upp. Diskanten låter för tamt för att ge några större upplevelser av akustiska instrument. Musiken öppnar sig aldrig helt och hållet och CM8 S2 är därför en riktig besvikelse. Fördelen är att den är lätt att placera och relativt enkel att driva för förstärkaren.

Snäll jätte

Från DALI kommer en fullvuxen högtalare som både kan spela förförande vackert och dånande högt på samma gång.

Ljud & Bild tycker

Vackra övertoner, fin klarhet och en massiv ljudbild är vad som präglar de stora DALI-högtalarna, som ger massor av ljud även med en beskedlig förstärkare.
Går inte speciellt djupt i basen, särskilt inte med tanke på storleken.
 • Typ: 4-vägs golvhögtalare
 • Känslighet: 88 dB, 4 ohm
 • Frekvensomfång: 38–32 000 Hz
 • Mått: 114 x 24 x 45 cm
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 20000 kr

Opticon-serien är förra årets nykomling från DALI, som har försökt kombinera många av egenskaperna från de mer exklusiva serierna Rubicon och Epicon till ett mer lättillgängligt pris som passar vanligt folk. Och toppmodellen Opticon 8 ger väldigt mycket för pengarna: Fronten i blankpolerad pianolack ger ett exklusivt intryck, medan resten av kabinettet håller en lite enklare standard med träimitation av vinyl.

Detta är med god marginal de största testdeltagarna: en fyrvägskonstruktion som har DALIs välkända hybriddiskant med band och dome, ett dedikerat mellanregister och två kraftiga 8-tumsbasar som visar att detta är en högtalare som bör kunna få fart på festen!

 

Ljudkvalitet

DALI har en lång tradition av att bygga högtalare som är lätta att gilla. De brukar ge lite av allt på samma gång, både finslipade, upplösta övertoner och en ordentlig basrespons. Så är det med Opticon 8 också: de här högtalarna har ett stort, fylligt och insmickrande ljud. Diskanten är raffinerad och får alla blås- och stränginstrument att klinga friskt och behagligt. I Lordes ”Royals” är ljudbilden massiv, med imponerande detaljer i den unga sångerskans röst. Här finns också ordentligt tryck i basen, vilket flera av konkurrenterna har problem med att kopiera.

Ändå tycker testpanelen att Opticonerna kan låta lite väl snälla emellanåt. De vanligtvis så aggressiva riffen från Rage Against the Machine rundas av och låter inte riktigt lika hårda som de brukar. Och även om det är bra attack i bastrumman så saknar vi ett tyngre fundament i den djupaste änden av basregistret.

DALI-högtalarna går nämligen inte så djupt i frekvens och skiljer inte så bra på bastonerna som man skulle kunna förvänta sig av ett par högtalare av den här storleken. Vi kan bara anta att detta är ett medvetet val för att göra dem mer lättdrivna och lättanvända i olika rum och med olika placeringar. Men på samma gång förtar det lite av fördelen med att välja en så här stor högtalare. Mycket av dagens elektroniska musik har gott om låga frekvenser, och därför är det en liten besvikelse att de här stora högtalarna inte ger större utdelning.

 

Vår åsikt

DALI Opticon 8 har en behaglig, lättsmält ljudkaraktär men är inte den mest dynamiska eller engagerande i den här församlingen. Ljudet är varmt, fyllig och behagligt men saknar tyngd och fundament, särskilt i den djupaste änden av basen. Den stora fysiska framtoningen skapar förväntningar som ljudet inte riktigt lyckas leva upp till. Å andra sidan är toppmodellen i Opticon-serien ett utmärkt val om du gillar den varma ljudkaraktären och har ett riktigt stort vardagsrum som du vill fylla med ljud.

Focal Aria 926
Här är högtalaren som hanterar allt från klassiskt till pop och rock med övertygelse och som inte är rädd för att dra på lite!
Scansonic M-9
Om du gillar att känna basen i magen, men inte vill ha stora högtalare, får du vad du vill ha här.
Dynaudio Excite X34
Den är så liten att man undrar om det kan finnas någon bas i den, men Dynaudios högtalare täpper till truten på skeptikerna när musiken sätter igång.
System Audio Saxo 70
När System Audio får sköta musiken så blir det aldrig en trist sekund. Saxo 70 är ett skolexempel på dynamik och liv.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.