: 6 golvhögtalare

Högtalarfest!

Nya stereohögtalare till vardagsrummet? Köp inget förrän du har läst vårt test!
Annons
Annons
forfatter

När du ger dig ut på jakt efter en ordentlig stereo är valet av högtalare extra viktigt. Det kan betyda skillnaden mellan platta, trista ljudupplevelser på vilopulsnivå och tvättäkta adrenalinkickar! Man måste välja rätt.

Högtalare för hifi-bruk finns i alla storlekar och prisklasser. De kan vara små som tändsticksaskar eller stora som ladugårdsdörrar och kostar allt från ett par tusenlappar upp till mer än en miljon. Men om vi ska försöka definiera ett slags gyllene medelväg så är det logiskt att titta närmare på de smala golvhögtalare som vanligt folk vill ha!

Prisklassen 15 000–20 000 kronor är extra spännande och sticker ut både när det gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Dessutom får design och byggkvalitet massor av poäng. Det här är smala golvhögtalare med topprestanda, som får plats i varje vardagsrum och skapar en musikalisk atmosfär som du bara kan glömma att få med billiga högtalare.

 

Testet

Vi har finkammat marknaden och letat efter intressanta högtalarnyheter och fått tag på sex aktuella modeller. De danska märkena är väl representerade: DALI, Dynaudio, System Audio och Scansonic har mycket att erbjuda i den här prisklassen. Dessutom har vi tagit med en splitter ny modell från franska Focal – och de brittiska öarna är också med i form av Bowers & Wilkins. Ändå är detta bara en pytteliten del av en enorm högtalarmarknad!

 

Så testade vi

Vi har undersökt hur högtalarna klarar ett brett spektrum av musik, hur lätta de är att ställa in och placera optimalt (nära eller långt från bak- och sidoväggar) och inte minst hur lätta de är att driva. Som förstärkare har vi använt vår referens, Hegels integrerade H360. Musiken har kommit från Tidal, spelad genom Naims musikspelare och förförstärkare NAC-N 272 XS.

Här är vår Tidal-spellista.

Vi letar efter bra högtalarköp som levererar de ljudmässiga varorna, är enkla att placera rätt och kan stå i vardagsrummet utan att inredningsarkitekten kliar sig i huvudet. Ett par av kandidaterna prickade in en del av kriterierna, andra klarade sig överlag bra på allting. Och så hittade vi ett par riktigt fullträffar som överträffade alla förväntningar.

 

Placering

Potenta golvhögtalare trivs bäst med lite luft runtomkring sig. Ta reda på vad tillverkarna rekommenderar och experimentera med avståndet till bakväggen för att hitta rätt balans i ljudbilden. Det är viktigt att båda högtalarna står på samma avstånd från lyssningsplatsen. Avståndet till sidoväggar kan gärna vara en meter eller ännu mer för att minimera reflektioner. Undvik att ställa högtalarna i hörn eftersom det kan orsaka en ojämn basförstärkning. Detta är dock generella regler, placeringen i ett vanligt vardagsrum brukar innebära ett par kompromisser. Du får prova dig fram och försöka hitta den optimala positionen i ditt eget lyssningsrum. Använd en låt du lyssnat mycket på och känner igen väl, gärna med en stabil rytm och basgång, och lyssna dig sedan fram!

Läs också: Så placerar du högtalarna.

Produkter i testet

Bowers & Wilkins CM8 S2

Elegant besvikelse

I normala fall är vi väldigt förtjusta i Bowers & Wilkins högtalare. Men de här lever tyvärr inte upp till våra förväntningar.

CM8 S2 kan utan vidare stå nära bakväggen. De är inte rädda för att spela riktigt högt, och med bra tryck.
Ljudet är mörkt, cymbaler, gitarrer och fioler återges på ett livlöst sätt.

Focal Aria 926

Superb allroundare

Här är högtalaren som hanterar allt från klassiskt till pop och rock med övertygelse och som inte är rädd för att dra på lite!

Tonbalansen är utsökt, högtalarna har gott om tryck och återger musiken på ett både trovärdigt och underhållande sätt. Hög känslighet gör dessutom att Aria 926 vaknar till liv även om förstärkaren har begränsade resurser.
Inte mycket för de här pengarna.

Scansonic M-9

Smal rockhögtalare

Om du gillar att känna basen i magen, men inte vill ha stora högtalare, får du vad du vill ha här.

Bra tryck för att vara så liten, och tillräckligt kompakt för att fungera i små rum.
Diskanten kan uppfattas som lite för aggressiv och mellanregistret är för tunt.

DALI Opticon 8

Snäll jätte

Från DALI kommer en fullvuxen högtalare som både kan spela förförande vackert och dånande högt på samma gång.

Vackra övertoner, fin klarhet och en massiv ljudbild är vad som präglar de stora DALI-högtalarna, som ger massor av ljud även med en beskedlig förstärkare.
Går inte speciellt djupt i basen, särskilt inte med tanke på storleken.

Dynaudio Excite X34

Raffinerad allroundare

Den är så liten att man undrar om det kan finnas någon bas i den, men Dynaudios högtalare täpper till truten på skeptikerna när musiken sätter igång.

Vackert byggd, låter raffinerat och rent med den mesta musiken och kan ställas nästan var som helst.
Tungdriven med begränsat ljudtryck.

System Audio Saxo 70

Liv i luckan

När System Audio får sköta musiken så blir det aldrig en trist sekund. Saxo 70 är ett skolexempel på dynamik och liv.

Bra sammanhållning mellan tonerna och det låter aldrig skarpt. Ändå har högtalarna en exemplarisk förmåga att återge snärten i ett trumset. Och ljudbilden är bred!
Saxo 70 gräver inte lika djupt i basregistret som vissa konkurrenter.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.