Gallo A-Diva Ti 5.1

Klotrunt välljud

Ett superkompakt högtalarsystem med strålande ljud och djup bas? Ja tack!
Ljud & Bild tycker
Luftiga övertoner. Perspektiv. Upplösning i basen.
Kräver effekt. Subbasen tål inte ”hur mycket som helst”.
Specifikationer
  • 5.1-högtalarsystem
  • 8 ohm/88 dB
  • 22–22 000 Hz
  • 10-tums subbas, 300 watt
  • Färg: Svart, vit eller stål
  • Fästen/stativ ingår ej  (kostar från 300 kr styck)
forfatter

Gallo-högtalarnas runda form är läcker att titta på men den är vald för att orsaka mindre förvrängning i kabinettet och på så sätt åstadkomma ett renare ljud. Form följer funktion, med andra ord. Vi har testat versionen med utförande i stål, det finns också standardfärgerna svart och vitt som kostar ett par hundralappar mindre per klot. Det enda vi inte gillar med själva konstruktionen är de grunda bananterminalerna. Kontakterna går bara in halvvägs.

I fronthögtalarna sitter ett ensamt, 3-tums fullregisterelement som sträcker sig ned till 90 Hz, medan bakhögtalarna stannar vid 120 Hz. Vår Onkyo-receiver vill ändå dela frontarna vid 120 Hz och bakhögtalarna vid 150 Hz, och vi tycker också att övergången mellan högtalarna och subbasen blir bättre då.

Vi fick testa högtalarna med bordsstativ, som kostar extra. Tyvärr har de inte samma kvalitetskänsla som själva högtalarna, men de gör vad de ska. Efter lite pillande och skruvande är allt klart att köra igång.

Subbasen TR-3 har samma dyra aluminium-keramiska baselement som de golvstående High End-högtalarna Reference 3.5, monterat i ett cylinderformat kabinett. En helt nyutvecklad 300-watts hifi-förstärkare som arbetar i klass A/B ska se till att basljudet blir rent, samtidigt som det får bra impulsrespons och dynamik.

Ljudet
Musik i stereo återges med luftiga övertoner. Kvinnoröster framträder fint i musiken och trianglar och fioler svävar prydligt i luften. Det finns visserligen inte samma upplösning som hos storebröderna Reference 3.5, med sin speciella bandiskant, men för att vara fullregisterhögtalare är det väldigt imponerande. Medan Bose Acoustimass låter ganska så instängt är Gallo-högtalarna mycket öppna. Det tjänar naturligtvis även filmer på, eftersom dialogen är klockren och ljudbilden har ett bra grepp om detaljerna.

Subbasen imponerar stort. Den går mycket djupt och återger basregistret med en vacker klangstruktur. Till och med dynamisk techno och rock får leendet att breda ut sig, för här finns det rytm och driv. Ljudnivån är en aning begränsad jämfört med MK Sound och subbasen tappar andan fortare när filmens baseffekter blir för krävande. Mellanregistret är inte heller lika fylligt, så mansröster är lite tunnare med Gallo. Men så tar systemet väsentligt mindre plats också, i synnerhet subbasen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.