För danska DALI är filosofin bakom stort ljud enkel: Du behöver stora högtalare. Det handlar nämligen om fysik, och då är större alltid bättre. Så länge kvaliteten finns på plats i hela registret, vill säga – och då blir det plötsligt inte lika enkelt längre.
Med den nästan obetalbara Kore, som kostar mer än en miljon(!), lyfte DALI sig till nya höjder. Där introducerades den senaste versionen av deras mest avancerade magnetsystem samt Clarity Cone-membran och förbättrade diskanter. Mycket av detta hittade så småningom ner till Epikore-serien, och nu har den kommit till Rubikore-serien.
SMC-magneter
Låt oss börja med magnetsystemet i högtalarelementen. I Rubikore 8 använder DALI sitt patenterade SMC-material (Soft Magnetic Compound). Här pratar vi om ett magnetiskt material som nästan inte är elektriskt ledande alls. Det låter kanske inte så spännande, men det är just denna egenskap som ger det rena ljudet.
Traditionella magnetsystem lider av virvelströmmar som uppstår när magnetfältet rör sig. Detta skapar en form av magnetisk friktion som både förvränger och bromsar membranets rörelser. Genom att använda SMC i magnetsystemets polstycke har DALI reducerat denna förvrängning markant. En positiv bieffekt är att den elektriska impedansen också blir mer linjär.
Avancerad membranteknik
De tre 6,5-tums baselementen har DALIs nya Clarity Cone-teknik. Det här är membran i en blandning av träfiber och papper, formade i ett speciellt reliefmönster. Många konkurrenter använder exotiska material som Kevlar, aluminium eller magnesium, men DALI anser att deras materialblandning ger den bästa balansen mellan styvhet och inre dämpning.
Även diskanterna – ja, det finns två stycken – har ärvt teknik uppifrån. Den 29 millimeter stora dome-diskanten drivs utan magnetisk olja i talspolegapet. Något som DALI använde först i Kore. Genom att göra konstruktionen så exakt att olja inte behövs blir transientrespons och dynamik bättre, anser de.
Vad är det här för spikes?
Lite smolk i glädjebägaren är de medföljande piggarna och fötterna som de skruvas fast i. Resten av högtalarkonstruktionen dryper av kvalitet, men piggarna känna billiga och enkla. Än värre är att fötterna ser ut att ha kosmetiska ”justeringsskruvar” på ovansidan, men de har ingen funktion eftersom benen är gjutna i ett stycke. På en högtalare i den här prisklassen känns det konstigt att imitera dyrare lösningar på detta sätt. Det hade varit bättre att antingen ha ordentligt justerbara fötter eller att hoppa över designen.
Placering är en konst
Med tre kraftfulla baselement och lika många stora basreflexportar är Rubikore 8 en högtalare som kräver noggrann placering. I testrummet visade de sig från sin bästa sida ungefär två meter från bakväggen. Då fick basen utrymme att andas samtidigt som den behöll sin auktoritet. För att hitta den bästa platsen i ditt rum kan du använda en rumskalkylator, till exempel från Cardas.
Närmare väggen blir basen både svulstig och mindre precis, något som tydligt demonstrerades med Fiehs moderna jazzlåt Allthetimeevenwhen. Den djupa basen och den bestämda bastrumman, som vanligtvis är så imponerande med de här högtalarna, blir för dominerande när högtalarna står för nära väggen. Men dra ut dem i rummet så kommer magin tillbaka: bestämda basrytmer, krispiga kantslag på virveltrumman och en klar, dynamisk sångröst som svävar mitt i ljudbilden.
Samtidigt vill jag påpeka att högtalarna svarar bra på placering efter egna preferenser. Om du framför allt vill ha en hård bastrumma och inte tycker det är så noga om den kan bli lite konstlat överdimensionerad, så placera för all del högtalarna närmare väggen.
Smakfull ljudkaraktär
När högtalarna står där jag tror att balansen blir bäst uppenbarar sig en ljudkaraktär som är svår att inte bli fängslad av. Med Polyphias flamencogitarrmästerverk Playing God, ackompanjerat av tunga trumrytmer, målar Rubikore 8 upp en enorm ljudbild där varje nyans av gitarrspelet kommer fram tydligt. Basen är hård och slagkraftig, men aldrig på bekostnad av precisionen.
I Crude Drawing of an Angel svävar nästan Caroline Polacheks röst i luften mellan högtalarna. Den luftiga diskanten plockar upp varje minsta vibrato och andningspaus, samtidigt som den – om den har tillräckligt bra elektronik – aldrig blir påträngande eller vass. Detta är kanske högtalarens största styrka: förmågan att återge detaljer utan att bli analytisk.
Allt är dock inte rosenrött. Med Bea Millers Playground från TV-serien Arcane märker jag att det nedre mellanregistret är lite tillbakadraget. Det gör att sången ibland känns lite tunnare än med till exempel Dynaudio Contour 30i och KEF R11 Meta. Detta är antagligen en medveten avstämning från DALIs sida, men somliga kommer att sakna lite mer energi i det registret.
Förstärkare
Även om känsligheten är hög – 90,5 dB – förtjänar Rubikore 8 en förstärkare med bra kontroll. Jag har testat med flera förstärkare, där Hegel H590 visade sig vara en lysande matchning. Den välbyggda Denon PMA-3000NE är också utmärkt, särskilt när det gäller att få fram storheten i ljudbilden. Den är potent i sina rytmer, även om den visserligen tappar andan tidigare än Hegeln. Den aningen varmare McIntosh MA7000 har också besökt testrummet, men där är mellanregistret mer luddigt – vilket de här högtalarna absolut inte behöver.
Med A Perfect Circles Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums (puh!) dundrar högtalarna loss med auktoritet och precision. Basen är naturligtvis mycket djupare och mer fysisk än i lillebror Rubikore 2, men man får bara leva med att det större kabinettet gör att basen inte är riktigt lika exakt. För att vara golvhögtalare har jag dock absolut inga problem med dem. Fast det kan vara så att ett par Rubikore 2 med en subwoofer eller två kan funka bättre vissa rum.
Slutsats
DALI Rubikore 8 är en högtalare som imponerar stort när allt klaffar. Den kombinerar en enorm ljudbild med en fantastisk förmåga att återge detaljer och den har en fysisk närvaro i basen som mindre högtalare bara kan drömma om.
Den kräver visserligen både utrymme och omsorg när den placeras. Och det tunna mellanregistret faller inte alla i smaken. Men få högtalare i den här prisklassen lyckas trollbinda på samma sätt när musiken väl börjar flöda.
Om du letar efter en högtalare som kan fylla ett stort rum med engagerande musik är Rubikore 8 ett säkert val. Var bara beredd på att du behöver ägna lite tid åt att hitta den bästa platsen.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total år
Full tillgång till allt innehåll i 1 år
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser