DALI Katch

Stilfull entré på bortaplan

DALIs första resehögtalare är något av det renaste du kan lyssna på ur handväskan.
Ljud & Bild tycker
Äkta 360-graders ljud. Spelar både rent och högt. Superläcker design.
Kostar lika mycket som mycket större högtalare. Udda EQ-funktion.
Specifikationer

2 x 0,75-tums domediskanter
2 x 3,5-tums bas/mellanregister
2 slavbasar
Frekvensomfång: 49–23 000 Hz
Förstärkareffekt: 2 x 25 watt klass D
Max ljudtryck: 95 dB, 1 m
Anslutningar: Bluetooth 4.0 (AptX, NFC), aux (3,5 mm minijack), USB-port (laddning)
Batteri: 2400 mAh, upp till 24 timmars speltid
Mått: 13,8 x 26,8 x 4,7 cm
Vikt: 1,1 kg

forfatter

Danska DALI är kända över nästan hela världen för sina högtalare för hemmabruk. Men musiklyssning är något som mer och mer sker när man är på språng. Det märks på den allt stridare strömmen av bärbara högtalare i olika storlekar. Nu har DALI också hoppat på det bärbara tåget.
Precis som de flesta andra bärbara Bluetooth-högtalare sprider Katch ljudet i alla riktningar, så kallat 360-gradigt ljud (eller rundstrålande ljud), som vi sa på 1970-talet. Det ger en behaglig, spatiös effekt. I motsats till flertalet 360-gradiga högtalare är ljudet helt identiskt både fram- och bakifrån eftersom det sitter samma högtalarelement på fram- och baksidan.
DALI Katch är en bärbar högtalare i mellanformat och med handtag. Det är en klass där de närmaste konkurrenterna intressant nog också är danska, nämligen Libratone One och B&O Play A2. Av dessa påminner Katch mer än lite om A2, både när det gäller design och pris. Jag anklagar inte DALI för att ha gjort en kopia. Men de har åtminstone gjort en produkt som uppenbart riktar sig mot samma kundgrupp som B&O.
Katch är lika stor som en inbunden bok, fast oval. Fronten och baksidan är täckt av ett plastgaller som i sin tur täcker tygfronten. Resten av kabinettet utgörs av en stabil ram av aluminium. En bärrem i konstläder gör det enklare att hålla högtalaren i handen. När den står på ett bord eller i en hylla kan remmen låsas fast med en skruv.

Katch finns i tre färgkombinationer: mossgrönt, blågrått och rosa – den senare heter Cloud Gray. Foto: DALI
Katch finns i tre färgkombinationer: mossgrönt, blågrått och rosa – den senare heter Cloud Gray. Foto: DALI

Moderiktiga färger
Katch finns i tre färgkombinationer, som alla måste betraktas som modefärger: en mossgrön, en blågrå och en rosa som av någon outgrundlig anledning har fått beteckningen ”cloud gray”.
Skötseln är simpel: två knappar för volym, en strömbrytare och en knapp för Bluetooth-parning. En ring av lysdioder runt av/på-knappen visar laddning, ljudnivå, Bluetooth och EQ-inställning. Det finns två ljudprofiler, ”clear” och ”warm”, och knappen växlar mellan dem.
Bakom gallret döljer sig sex element: två 3,5-tums baselement med aluminiummembran och lång slaglängd. Eftersom DALI har en egen produktion av element har de kunnat skräddarsy dem för att fungera i det platta kabinettet. Diskanten återges av två 21-mm softdomer. Till sist hjälper två fyrkantiga slavbasar till i basen. Elementen sitter som sagt på båda sidor av högtalaren. Två 25-watts klass D-förstärkare levererar effekten. En inbyggd ljudprocessor (DSP) rätar ut frekvensgången.
Man kan para ihop en extra Katch med samma telefon och få stereoljud.

Knasig EQ
Equalizer-inställningarna är lite överraskande. ”Clear” beskrivs som neutral, medan ”Warm” ska ge lite extra fyllighet i basen. Personligen har jag svårt att föreställa mig några situationer där jag skulle ha valt ”Warm” eftersom den visserligen ger en lite rundare botten, men samtidigt dämpar mellanregister och diskant så mycket att det låter som om någon lagt en kudde över högtalaren. Kan hända att inställningen kan ge en efterlängtad mildring av akustiken i väldigt stora, odämpade vardagsrum med stora glaspartier.
I läget ”Clear” låter det mer angenämt. Och bra. Så bra att man snabbt förlåter och glömmer det höga priset.

Ingångarna är en minijack-ingång för analogt ljud, en USB-port för laddning och en strömkontakt. Foto: DALI
Ingångarna är en minijack-ingång för analogt ljud, en USB-port för laddning och en strömkontakt. Foto: DALI

Ljudet
Låt oss börja med godsakerna. För dem finns det flest av: Från nedre mellanregistret och uppåt är kvaliteten rent enastående. Det skulle vara en välbeprövad – och felaktig – klyscha att säga att ljudet från DALI Katch är som från högtalarna i stereon i vardagsrummet. Det är ingen tvekan om vad som är vad. Men ljudet kommer mycket närmare än det brukar!
Röster låter naturliga och fria och upplösningen är något av det bästa jag har hört från en bärbar högtalare. I Styx ”Boat on the River” återges alla de fina detaljerna i mandolin och percussion korrekt. Vi befinner oss i en klass över vad man hittar i de (i övrigt så strålande och rekommenderbara) konkurrenterna UE Boom 2 och Libratone One. Å andra sidan kostar Katch lika mycket som de två tillsammans.
Det som skiljer i kvaliteten är framför all renheten och avsaknaden av resonanser. I de flesta resehögtalare sjunger plasthöljet med muntert i musiken. Det gör det inte alls lika mycket här.
I basen tvingas Katch ge upp och erkänna att det ÄR skillnad på vad som går att göra med en fullvuxen vardagsrumshögtalare och en väskvänlig Bluetooth-modell. Enligt DALIs egna specifikationer når Katch ner till 49 Hz i basregistret Det stämmer säkert, men inte på full volym. Rent subjektivt känns det som det är mer tyngd i den hälften så stora BeoPlay A1, även om DALI-högtalaren på papperet sägs gå 10 Hz djupare.

Slutsats
DALI har tagit god tid på sig att komma med sin första bärbara modell, men danskarna har använt väntetiden väl och byggt en välgjort läcker och ambitiös produkt. Katch är odiskutabelt en av de mest välljudande Bluetooth-högtalarna i ”bokformat”. Dess rena och resonansfria återgivning skiljer den från merparten av små högtalare. Å andra sidan är den samtidigt en av de absolut dyraste sådana. Rent ljudmässigt ger Katch full valuta för pengarna och designen håller samma toppklass. Frågan är hur många det är som är villiga att betala för att komma upp till den nivån.

Katch är lika stor som en inbunden bok, fast oval. En bärrem i konstläder gör den smidigt att hålla i handen. Foto: DALI
Katch är lika stor som en inbunden bok, fast oval. En bärrem i konstläder gör den smidigt att hålla i handen. Foto: DALI

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.