Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Creative SXFI Carrier

Imponerande av Creative

Creative har skapat sin första riktigt bra soundbar för TV och film: SXFI Carrier.

Av / 2021-08-10 - 07:00
Creative SXFI Carrier
Geir Gråbein Nordby

Creative är kända för sina prisvärda produkter. När ett typiskt par hörlurar kostar cirka 2000 kronor, kostar Creatives halva priset – och mindre. Kontorsheadset för 1500 kronor? Faktisk inte, Creatives kostar 500 kronor. De låga priserna går dock ofta på bekostnad av det viktigaste kriteriet för oss, nämligen ljudkvaliteten.

Det kan hända att Creative har tröttnat på att vara det billiga alternativet, när de nu lanserar sin hemmabio-ljudlimpa SXFI Carrier. En fullspäckad ljudlimpa med Dolby Atmos och separata högtalare på toppen, tillfället till ära. Dessa tar ljudet från höjdkanalerna och skickar upp det i taket, så att ljudet reflekteras ner på publiken i soffan. Detta ger att man får ett mycket större intryck av ljud ovanifrån än om man skulle försöka göra samma trick uteslutande med digital ljudbehandling (DSP).

Faktum är att Creative skickar med ett par hörlurar i paketet om du beställer på nätet. Varför kan du läsa längre ner.

Creative SXFI Carrier top
Foto: Creative

Högtalarelementen

SXFI Carrier har totalt sju högtalarelement, fördelade på följande sätt: Ett par 3,5-tums ovala fullregisterelement på sidorna återger surroundljudkanalerna, utöver vänster och höger fram. Två lutande högtalare på toppen återger höjdkanalerna, men faktiskt även centerkanalen med dialogerna.

Därefter hittar vi tre diskantelement framtill, för vänster, center och höger frontkanal. För att ge mer luft till dessa. I den trådlösa subwoofern hittar vi ett 10-tums baselement, som återger baseffekterna på film och i musik. Höljet är ganska högt och smalt, och därmed mycket mer kompakt än den monstruösa subwoofern som ingår till Klipsch Cinema 600, som vi testade tidigare i sommar. Även den med 10-tums bas.

Varje högtalarelement i SXFI Carrier drivs av en egen klass D-förstärkare, vilket är nödvändigt när man i slutändan ska få en digital processor att styra det hela med rätt tidsförskjutning, fasåtergivning och tonkontroll till varje enskild kanal.

Creative SXFI Carrier exploded
Ett par 3,5-tums ovala fullregisterelement på sidorna återger surroundljudkanalerna, utöver vänster och höger fram. Från de två högtalarna på toppen får vi höjdkanaler och center, medan diskantelement framtill i vänster, center och höger kanal ger mer luft. Foto: Creative

SXFI holografiskt ljud från hörlurar

SXFI i ljudlimpans namn innebär att den ska kunna måla upp en särskild holografisk ljudbild. Men eftersom detta är en ren hörlursteknik, kan detta ljudläge endast användas med hörlursutgången. Faktum är att ett par hörlurar ingår i priset (SXFI Theater) om du beställer från Creatives webbplats. Därmed kan du välja mellan högtalare och hörlurar när du lyssnar.

Som tur är behöver du inte dina egna SXFI-märkta hörlurar till detta, eftersom ljudlimpans processor gör jobbet. Använd vilka hörlurar du vill, så länge de har kabel.

Jag har knappt testat SXFI med hörlurar (Focal Stellia), och det ger en betydligt större ljudbild än vanlig stereo. Men jag får inte riktigt känslan av att ljud kommer direkt bakifrån eller framifrån, och jag skulle nog säga att detta är en nödlösning istället för att spela ljud direkt från soundbaren.

Creative SXFI Carrier headphones
Hörlursutgången har så kallad Super X-Fi-teknik, vilken ger holografisk ljudupplevelse med hörlurar. Om du köper Creative SXFI Carrier på nätet, ingår ett SXFI Theater-gamingheadset. Foto: Creative

Användarvänlighet och finesser

Creative SXFI Carrier har två HDMI 2.1-ingångar som gör att spel och video i 4K 120 Hz (eventuellt 8K 80 Hz) kan skickas opåverkat till TV:n.

Dessutom har HDMI-utgången en ljudretur av typen eARC, så att du istället kan ansluta alla dina källor direkt till din TV och få tillbaka ljudet med hög upplösning via HDMI-kabeln från ljudlimpan till TV:n. Det hade jag gjort, för att vara säker på att få så kort fördröjning (input lag) som möjligt på bilden från spelkonsolen.

Om du vill spela eller lyssna på musik från PC, är det bra att veta att ljudlimpan också har en USB-C-ingång som tar över som ljudkort.

Ljudlimpan har olika ljudlägen, inklusive Super Wide, som ger den största ljudbilden. Det har också både Movie och Music, varav den senare enligt min mening fungerar bäst oavsett källmaterial. Då får du det varmaste och fylligaste ljudet, och de mest verklighetstrogna sångrösterna och dialogerna.

Fjärrkontrollen är bättre än många andra ljudlimpors, med direktknappar för källval, basjustering, byte av spår fram och tillbaka – och naturligtvis ljudnivå. Dessutom finns det sex knappar märkta C1-6 som kan anpassas efter dina egna önskemål i Creative-appen.

Creative SXFI Carrier SPREAD(2)
Foto: Creative

Inget nätverk

Det ljudlimpan saknar är en nätverksanslutning. Det enda sättet att strömma trådlöst är med Bluetooth, och det är då med den ganska tråkiga SBC-ljudkodeken – vilken ger det sämsta Bluetooth-ljudet. Det fungerar helt okej, men uppfattas som en nödlösning jämfört med de mer välklingande AAC och aptX. Detta är således en ljudlimpa som är avsedd att användas med din tv eller ansluta till en nätverksspelare med HDMI eller optisk kontakt.

Ljudanpassning

I appen kan du också anpassa ljudlimpan efter rummet. Men detta görs inte automatiskt. Du måste själv mäta avståndet från ljudlimpan till både subwoofern och soffan. Och dessutom höjden under taket. Det kan vara en fördel att göra detta, även om vi faktiskt fick förvånansvärt bra resultat direkt ur lådan. Fördelen med att anpassa till rummet är att basen blir något bättre integrerad, och illusionen av surroundljud något större och holografisk.

Fint ljud på film

Det som först slår oss är den gigantiska ljudbilden i Super Wide-ljudläget. Rumsklangen är enorm i fängelsematsalen i The Irishman, i samtalet mellan Al Pacino, alias Jimmy Hoffa, och Stephen Graham, alias Tony Pro. Här får vi faktiskt en känsla av att ljudet kommer både från sidan och bakifrån, även utan fysiska bakre högtalare. De psykoakustiska effekterna fungerar riktigt bra.

Övertonerna är luftiga och öppna, och konsonanterna i dialogerna är tydliga utan att förvandlas till grovkorniga sibilanter. Mycket bättre än exempelvis Philips Fidelio B97, som är 50 procent dyrare än den Creative-soundbaren.

Det är också bra tryck i det djupare bröstklangsområdet, under barbesöket mellan Robert De Niro och Joe Pesci. Subwoofern hänger imponerande bra på ljudlimpan, utan några “hål” mellan dem.

Ibland tycker vi att dialogerna är lite tunna. Både när Sebastian Vettel & co pratar framför kameran i F1: Drive to Survive, men även i Jurassic Park är dialogerna lite mesiga. Å andra sidan är dinosaurievrålen desto tuffare.

Räddningen för tunna dialoger är att ställa in ljudläget på Music. Då blir det något rundare och varmare, med mer fyllighet i rösterna.

Creative SXFI Carrier right angle
Foto: Creative

Musik

Det är ganska typiskt att en ljudlimpa låter bra på film, men mindre bra när det handlar om musik. Som tur är levererar Creative på detta område, och ljudlimpan drar ifrån Philips Fidelio B97 ännu mer. Gitarrkroppen återges med fin fyllighet i Dua Lipas akustiska framförande av Lost In Your Light på Glastonbury 2017. Samtidigt hänger kroppen väl ihop med klangen från strängarna.

Man får inte samma tryck som från den rejäla Klipsch Cinema 600, och Samsung HW-Q610A har kanske mer naturligt mellanregister. Men Creative har kraftigare och mer taktfull bas.

Sonos Arc, som kostar lite mindre än Creative SXFI Carrier, och då utan subwoofer, har fördelen att kunna anpassa ljudkaraktären till rummet och inte bara avstånd och ljudnivå. Faktum är att den har ännu större rumsåtergivning och kan även utökas med riktiga bakre högtalare. Men den behöver en subwoofer för att kunna mäta sig när det gäller film, vilket nästan fördubblar priset.

Creative SXFI Carrier left angle
Foto: Creative

Creative SXFI Carrier: Slutsats

Creative SXFI Carrier är den bästa ljudlimpan vi har sett från det här hållet. Någonsin. Det kanske inte säger så mycket, eftersom andra Creative-soundbars är av den billigare typen. Men SXFI Carrier överraskar oss. Med en gigantiskt stor ljudbild, särskilt i Super Wide-läge. Dialogerna är rena och öppna, och subwoofern hänger med exceptionellt bra. Här finns både slagkraft och finess, och ljudlimpan uppfyller även förväntningarna när vi tar hänsyn till priset.

Det som saknas är lite mer fyllighet i dialoger och sångröster. Maximalt ljudtryck är mer än tillräckligt högt för oss, men det finns soundbars i klassen som är ännu kraftfullare. Detta ger vi dock inga minuspoäng för.

Men vi skulle vilja ha nätverksanslutning och gärna stöd för Chromecast och AirPlay.

Plus i kanten för att hörlurar ingår i priset. Vi har tidigare testat SXFI Theater och gillade dem.

Karakter
Creative SXFI Carrier
Premium

Ljud & Bild tycker

Stor ljudbild. Fin känsla av surroundljud, där Dolby Atmos kommer till sin rätt. Gott om kraft, bra sammanhållning. Hörlurar ingår i priset! Det kan bli lite ljust och försiktigt jämfört med de allra värsta ljudlimporna. Ingen möjlighet till wifi eller röststyrning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Rulla till toppen