Sammanfattning

Sammanfattning

B&W DM684
Mycket bra på det allra mesta

Högtalaren från Bowers & Wilkins låter linjärt och prydligt och har både rytmik och en känsla för detaljer.

Saftiga basrytmer återges bestämt och med djup, samtidigt som dynamiken längst upp håller hög klass. Diskanten har gott om luft så att ljudbilden blir både stor och luftig. Kvinnoröster är lite tillbakadragna, vilket beror på att mellanregistret är en gnutta försiktigt.

Det hörs inte mycket egenresonanser. Det lilla som finns ligger i mellanbasen och kan i vissa fall ge en lite tuffare upplevelse med mer driv basen. Men på akustisk musik med kontrabas eller flygel så hörs det att den inte är helt naturlig. Då får man plugga igen basporten.

Högtalarens strålande djupbas förutsätter en kraftig förstärkare och för att få DM684 att ge sitt bästa bör den vara tämligen påkostad. Vi rekommenderar en förstärkare för gott och väl över 10 000 kronor.

Monitor Audio Silver RS6
Ett rent nöje!

Det är inte ofta vi har den stora glädjen att få testa budgetvänliga golvhögtalare som låter så bra som de här. Du kan inte hamna fel med någon av dem! Men ändå är det en av dem som utmärker sig.

Silver RS6 är en medalj utan baksida. Den låter utsökt nästan oberoende av vilken musik som spelas. Den har inte fullt lika djup bas som rivalen från B&W, men däremot massor av energi och driv i mellanbasen. Dessutom är mellanregistret mer dynamiskt och energiskt, så att kvinnoröster, virveltrumma och gitarr sticker ut tydligare i ljudbilden. Bastrumman går inte riktigt lika djupt och inte kontrabasen heller. Och på akustisk musik med mycket bas kan det hända att basporten bör pluggas igen eftersom mellanbasen kan bli lite väl överdriven. Prova dig fram! Russinen i Monitor Audios kaka är att högtalarna låter mycket bra även om de drivs av en billig förstärkare. Det betyder att anläggningens totalpris kan bli lägre än med B&W DM684 – och det kan man inte bagatellisera!

 

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Monitor Audio Silver RS6

Det sjätte sinnet

Den här högtalaren från Monitor Audio kommer från serien ovanför BR6, och vi har varit nyfikna på den ända sedan lillebror fick epitetet ”Bäst i test” i april.

Dynamiskt mellanregister Bra sammanhållning Energisk bas
Pyttelite svulstig i mellanbasen

B&W DM684

Gör få fel

Den som vill ha ljudkvaliteten från testvinnaren DM683 fast i en billigare och mindre form, bör låna ett öra till lillebror. DM684 är nämligen en riktigt bra allroundhögtalare!

Djup bas Bra sammanhållning Bra på all slags musik
Förutsätter kraftig förstärkare Aningen tillbakadraget mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.