TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

B&W DM684 mot Monitor Audio Silver RS6

Högupplöst ljud med begränsad budget

B&W och Monitor Audio knep utmärkelserna ”Bäst i test” och ”Bästa köp” i vårt aprilnummer. Nu möts de två engelska rivalerna igen i en stenhård duell.

forfatter
Publicerad 2008-08-08 - 20:45
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Monitor Audio Silver RS6
 • B&W DM684
 • Jag pratade nyligen med en tjej som berättade att hon var missnöjd med högtalarna hon just köpt. Hon föredrar kvinnliga singer/songwriters à la Ane Brun, Sophie Zelmani, Sarah McLachlan och Tori Amos, så högtalarna måste ha ett bra övre mellanregister och en fin upplösning i diskanten. Och på det området var hon nöjd med högtalarna. Men hon blev desto mer besviken när hon satte på partymusik med The Prodigy eftersom högtalarna saknade energi i basen. Hon funderade därför på vad hon skulle byta till.

  Det är en riktigt svår fråga att svara på – i synnerhet om man lever på studentbudget, som var fallet här. Det är snudd på omöjligt att hitta en högtalare som kan kombinera två sådana olika egenskaper för under fem tusen kronor. En mindre stativhögtalare fixar kvinnorösten, men inte basen. Och en billig golvhögtalare har som regel för mycket egenresonanser från kabinettet för att kunna ha en frigjord spelstil i mellan- och diskantregistret. Oftast måste man närma sig 10 000 kronor för att uppfylla minimikraven som kännetecknar en riktigt bra allroundhögtalare.

  Både kvalitet och kvantitet
  Alla håller nog med om att 8 000–10 000 kronor är en hel del pengar att punga ut med. Men för ett par solida golvhögtalare betyder det den övre budgetklassen. Visst finns det gott om mycket billigare golvhögtalare, men vill man ha ett bra ljud och rikligt med bas så anser vi att det är minst så här mycket man måste betala. Först i den här klassen kan man få tonkvaliteten från en riktigt bra stativhögtalare i kombination med en utökad basrespons som man inte kan få med mindre krabater. Det beror främst på att billigare högtalare har för tunna kabinett, och att de därför har för mycket egenresonanser som förstör ljudkvaliteten. Men det beror också på att delningsfiltret i en mer påkostad högtalare är mer exakt, plus att högtalarelementen naturligtvis arbetar mer precist. Men kabinetten är ändå inte så styva att man är helt befriad från egenresonans, för utöver styv MDF krävs det noggranna beräkningar och gott om tid för finjusteringar – med tillhörande utvecklingskostnader. Därför är detta bara förbehållet ännu dyrare högtalare.

  Två engelsmän
  Testets två golvmodeller är utvecklade i England (men tillverkade i Kina). De är ungefär lika stora och är av typen 2,5-vägshögtalare. Det betyder att ett baselement återger basregistret och ett annat både bas- och mellanregistret. De två elementen överlappar alltså varandra i basregistret. Jämfört med en konventionell trevägskonstruktion är fördelen ofta en mer homogen övergång mellan bas- och mellanregistret, vilket ger en bättre musikalisk helhet.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Monitor Audio Silver RS6

  Det sjätte sinnet

  Den här högtalaren från Monitor Audio kommer från serien ovanför BR6, och vi har varit nyfikna på den ända sedan lillebror fick epitetet ”Bäst i test” i april.

  Dynamiskt mellanregister Bra sammanhållning Energisk bas
  Pyttelite svulstig i mellanbasen

  B&W DM684

  Gör få fel

  Den som vill ha ljudkvaliteten från testvinnaren DM683 fast i en billigare och mindre form, bör låna ett öra till lillebror. DM684 är nämligen en riktigt bra allroundhögtalare!

  Djup bas Bra sammanhållning Bra på all slags musik
  Förutsätter kraftig förstärkare Aningen tillbakadraget mellanregister
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
  Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
  Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
  Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
  Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
  Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend