annonse
annonse
annonse

test: Bowers & Wilkins 705 S2

Januar 2018Bowers & Wilkins 705 S2

En doft av diamant

Om du trånar efter B&W:s exklusiva 805 D3 men saknar tjock plånbok kan 705 S2 vara den bästa lösningen.

Neutral och ofärgad återgivning som plockar fram detaljerna i dina inspelningar. Men ändå ett angenämt sällskap.
Det är fortfarande en bit upp till den diamantbestyckade storebrodern. Du ska helst ha en muskulös förstärkare.
annonse

Genom årtiondena har Bowers & Wilkins gradvis förfinat sina högtalarserier. Förra året testade vi den senaste inkarnationen av highend-serien, representerad av stativhögtalaren 805 D3, och blev vederbörligt imponerade. Men det är inte bara toppmodellerna som har fått ansiktslyftningar. Nummerserien 700 är efter några års frånvaro tillbaka på scenen i ett nytt utförande, nu mer efternamnet S2.

B&W 705 S2 är den mest ambitiösa stativhögtalaren i serien. En ”liten stor högtalare” som vänder sig till den som har begränsat med plats men vill ha samma kvalitet som från en fullvuxen golvhögtalare.

I stället den dyra 805 D3:s mjuka former har 705 S2 ett kabinett som är en traditionell, fyrkantig låda. Man får också klara sig utan B&W:s matrix-avstagning inuti kabinettet, som dock fortfarande är våldsamt resonansdött.

Även om de flesta modellerna i 700-serien är traditionella högtalare med ett enda kabinett så har Nautilus-diskantkammaren behållits på 705 S2, så diskanten bor i ett projektilformat aluminiumhus ovanpå kabinettet.

Arv från den rika släktingen

Även själva högtalarelementen bygger på teknik som ärvts från highend-serien. Men medan de supertunna membranen i 800-seriens diskanter är gjorda av syntetisk diamant så är materialet här ”bara” kolfiber. Fast fortfarande med en så högt placerad uppbrytningsfrekvens (47 kHz) att den ligger långt bortom det hörbara området.

Baselementen ser också precis ut som de dyra modellernas. Membranmaterialet har B&W döpt till Continuum och påstås ge en ännu mer kontrollerad membranuppbrytning än det flätade gula kevlar som B&W har varit kända för ända sedan 1970-talet. Membranet är gjort som en sandwich med tre skikt av papper och polystyrenskum.

På baksidan hittar man en välvuxen basreflexport plus terminaler. Om bassen blir för dominerande på grund av rumsresonanser kan porten dämpas i två steg med en medföljande skumplugg. Basreflexporten har för övrigt samma ”golfbollsmönster” på ytan som porten i B&W 805 D3. Det ska minska luftmotståndet och därmed blåsljud. Terminalerna klarar bi-wiring, vilket är ett plus. De känns solida och har plats för kraftiga kablar men klarar tyvärr inte banankontakter.

B&W:s nya 700-serie lägger sig – logiskt nog – mellan den kostsamma 800-serien och den billigare 600-serien.

 

Kräver ben att stå på

Eftersom B&W 705 S2 är en kompakthögtalare behöver den något att stå på för att komma upp i öronhöjd. Klassen kallas ju ibland för bokhyllehögtalare, men bokhyllor är sällan en bra plats för en högtalare. Och med den toppmonterade diskanten (och den bakåtriktade basporten) är placering inne i en hylla omöjlig. Ovanpå en låg bänk går däremot bra, eftersom 705 S2 inte behöver något stort avstånd till bakväggen. Men ska det bli riktigt bra så ska man ha rejäla stativ. Bowers & Wilkins tillverkar ett par som heter FS-700 S2 och som har skruvgängor för 705 S2 och går att dämpa med sand. De får högtalarna att stå orubbligt stabilt, men gör dessutom att de blir en femtedel dyrare. Man kan faktiskt köpa ett par av trevägs-golvmodellen 704 S2 för mindre pengar än vad 705 S2 och stativen kostar. De ger dessutom en djupare och kraftfullare bas utan att ta mer plats på golvet. Fast man får inte någon Nautilus-diskant.

Så låter Bowers & Wilkins 705 S2

Med tanke på allt prat om likheterna med de mer än dubbelt så dyra 805 D3 är förväntningarna på lillebror 705 S2 uppskruvade farligt högt. Som tur är infriar de en hel del av dem.

Bowers & Wilkins 705 S2 är ett angenämt sällskap som behandlar favoritlåtarna väl. Att sätta sig ner och lyssna på dem är ett sant nöje, så lyssningstestet – som ägde rum under jul- och nyårshelgen – var en trivsam uppgift.

Precis som hos storebror 805 D3 är ljudbilden varm. Inte färgad eller luddig – bara bra. Det ger ett fylligt ljud i röster. Leonard Cohens gravdjupa stämma i ”You Want It Darker” låter precis lika tung och skrämmande som den ska.

Scenmästare

B&W 705 S2 briljerar speciellt när det gäller att återge en akustisk scen och återskapa en tredimensionell upplevelse av rymden kring musikerna. Detta gäller både när rummet är nästan oändligt stort, som i ”Moonlight on Spring River” med Zhao Cong, och i mer intima omgivningar som Hanne Boels version av ”The Ballad of Lucy Jordan”. Fast på ett mer snällt sätt. I den sistnämnda låten slipper man alltså att få det alltför tydligt demonstrerat att musikerna står i vart sitt rum. B&W 705 S2 låter dig behålla illusionen om ett sammanhängande rum.

Även om basen är liten så är det fin kontroll på detaljerna längst ner, ända ner till gränsen vid 50 Hz där skillnaden mellan en kompakt stativhögtalare och en mycket större golvhögtalare gör sig gällande. Basen är inte riktigt lika fast och stram som hos System Audio Pandion 5. Men om högtalarna har tillräckligt med ström till förfogande så kan de spela riktigt högt och djupt. Chris Jones ”No Santuary Here” låter medryckande bra.

(Foto: Tillverkare)

 

Viktlöst

Som nämnts är högtalarelementen nyutvecklade ”light-versioner” av de som sitter i 805 D3. Och utvecklingsarbetet har inte varit förgäves. Diskanten är lätt och detaljrik och detaljerna framträder fritt i rummet, vilket vi förmodligen kan tacka den toppmonterade Nautilus-kammaren för. Att lyssna på en gammal testklassiker som Terese Juels ”Time Just Goes” är ett sant nöje. Percussion-detaljer klingar viktlösa i rummet, och rösterna står helt tätt. Man känner sig förflyttad till gymnastiksalen där låten spelades in på sin tid med en enda stereomikrofon.

Bowers & Wilkins föreslår att man använder högtalaren med förstärkare på 30 till 120 watt. Med 30 watt till förfogande räcker det till tyst musik och i mindre rum. B&W 705 S2 är inte särskilt känslig. Ska det bli tyngd på sakerna så krävs en kraftfull förstärkare. Den mesta tiden använde vi en 180-watts NAD M32-digitalförstärkare som höll högtalarna i ett järngrepp. En mindre 2 x 70-watts förstärkare kan mycket väl ge tillräckligt med spänning, men inte med samma auktoritet – och den svettades påtagligt av ansträngningen.

Slutsats

Bowers & Wilkins 705 S2 är trots allt inte någon förklädd 805 D3. Men akustikerna har varit på hugget med Bowers & Wilkins patent. Och det som ”lillebror” åstadkommer är verkligen värt pengarna. Om lyssningsrummet är litet levererar högtalaren en stor ljudbild med massor av detaljer och röster så få andra i prisklassen. Gillar du akustisk musik så får du en fin återgivning av inspelningsrummet. Du får dock räkna med att lägga lika mycket pengar på förstärkaren som på högtalarna.

Bästa pris på Bowers & Wilkins 705 S2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

2-vägs basreflex

1-tums kolfiberdiskant i Nautilus-kammare

6,5-tums bas med Continuum-membran

Frekvensomfång: 50–28 000 Hz (–3 dB)

Känslighet: 88 dB

Rekommenderad effekt: 30–120 watt

Impedans: 8 ohm (3,7 ohm minimum)

Mått/vikt: 20,0 x 40,7 x 30,1 cm/9,3 kg

Färg: Svart högglans, matt vit, rosenträ

Webb: hifiklubben.se

Pris: 21000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.