TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Bose Acoustimass 15

Billigt Bose-ljud

Den som vill ha Bose-ljud för en liten peng kan tjäna mycket på att köpa högtalarna för sig och para ihop dem med annan, billigare elektronik.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 07:17
L&B tycker
Kan spela högt. Saftig bas. Oerhört små högtalare.
Övertoner. Tonkvalitet i basregistret.
Specifikationer
 • 5.1-högtalarsystem
 • 4–8 ohm
 • 3 x 5,25-tums subbas
 • Färg: Mörkgrå
 • Fästen/stativ ingår ej  (kostar från 300 kr styck)

Vill du ha det bästa ljudet som Bose kan erbjuda har du bara två alternativ: köp antingen en komplett anläggning i form av Lifestyle V35 för 37 000 kronor, eller högtalarsystemet Acoustimass 15 för mindre än hälften och koppla in annan elektronik. Då kan du köpa en hel okej förstärkare, Blu-ray-spelare och en 50-tums 3DTV av hög kvalitet för samma pengar som V35 utan TV. Ljudet kommer dessutom att vara saftigare och kraftigare eftersom receivern har mer muskler och högtalarna är större än i V35 – fast de är fortfarande ytterst små och kamoufleras fint i vardagsrummet.

På känt Bose-manér är högtalarna två kuber som sitter på varandra och som ska vridas snett från varandra. Allt för att sprida ljudet bättre. Systemet är gjort för en extra bakhögtalare om du skulle vilja ha 6.1-ljud.

Subbasen är ganska så stor men diskret om den ställs intill väggen eller i ett hörn. Basresponsen går att justera efter rummet med en liten ratt på sidan.

Systemet är lite märkligt att koppla upp. Alla receiverns högtalarutgångar kopplas genom subbasen, där signalen delas upp och skickas vidare ut till högtalarna. Detta kan vara frustrerande för hemmabioförstärkarens kalibrering, eftersom alla kanalers basregister går genom subbasen.

Ljudet
Bose-högtalarna spelar musik och filmljud med gott om fyllighet och tål att spela högt – ända upp till THX-referensnivå i vårt rum, alltså lika högt som det är på bio (Onkyo-receivern vi testade med visar detta exakt). Rytmisk rock återges med saftiga basrytmer, men ändå går subbasen i kompression när det hettar till, precis som om det finns en inbyggd limiter.

Delningsfrekvensen mellan subbas och högtalare är så pass hög att det hörs var subbasen står någonstans. När dialogen återges av centerhögtalaren kommer rösternas pondus från subbasen, vilket gör att det är ytterst viktigt att ställa in rätt avstånd till subbasen och högtalarna. Det kan hända att hemmabioförstärkarens automatiska kalibrering inte klarar det tillräckligt bra på grund av den speciella högtalarkopplingen.

Det saknas dessutom upplösning i övertonerna. Att ljudbilden är tillräckligt bred beror bara på högtalarnas vinkling, men den gör också att stereoperspektivet i musik är ganska diffust. Nedre mellanregistret är också lite tunt, vilket gör att dialog och sångröster låter en aning snävt. Albumet från ett projekt jag själv har varit med på att producera bekräftar att Acoustimass 15 inte har tillräckligt med kontroll i basregistret och att röster inte framträder som de ska.

Om du vet att du gillar Boses typiska ljud, och vill kunna spela högt, motsvarar högtalarna alla förväntningar. Letar du däremot efter riktigt bra upplösning och vill att film- eller musikinspelningen ska avgöra hur ljudbilden blir, så bör du nog leta vidare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend