Bose Acoustimass 15

Billigt Bose-ljud

Den som vill ha Bose-ljud för en liten peng kan tjäna mycket på att köpa högtalarna för sig och para ihop dem med annan, billigare elektronik.
Ljud & Bild tycker
Kan spela högt. Saftig bas. Oerhört små högtalare.
Övertoner. Tonkvalitet i basregistret.
Specifikationer
  • 5.1-högtalarsystem
  • 4–8 ohm
  • 3 x 5,25-tums subbas
  • Färg: Mörkgrå
  • Fästen/stativ ingår ej  (kostar från 300 kr styck)
forfatter

Vill du ha det bästa ljudet som Bose kan erbjuda har du bara två alternativ: köp antingen en komplett anläggning i form av Lifestyle V35 för 37 000 kronor, eller högtalarsystemet Acoustimass 15 för mindre än hälften och koppla in annan elektronik. Då kan du köpa en hel okej förstärkare, Blu-ray-spelare och en 50-tums 3DTV av hög kvalitet för samma pengar som V35 utan TV. Ljudet kommer dessutom att vara saftigare och kraftigare eftersom receivern har mer muskler och högtalarna är större än i V35 – fast de är fortfarande ytterst små och kamoufleras fint i vardagsrummet.

På känt Bose-manér är högtalarna två kuber som sitter på varandra och som ska vridas snett från varandra. Allt för att sprida ljudet bättre. Systemet är gjort för en extra bakhögtalare om du skulle vilja ha 6.1-ljud.

Subbasen är ganska så stor men diskret om den ställs intill väggen eller i ett hörn. Basresponsen går att justera efter rummet med en liten ratt på sidan.

Systemet är lite märkligt att koppla upp. Alla receiverns högtalarutgångar kopplas genom subbasen, där signalen delas upp och skickas vidare ut till högtalarna. Detta kan vara frustrerande för hemmabioförstärkarens kalibrering, eftersom alla kanalers basregister går genom subbasen.

Ljudet
Bose-högtalarna spelar musik och filmljud med gott om fyllighet och tål att spela högt – ända upp till THX-referensnivå i vårt rum, alltså lika högt som det är på bio (Onkyo-receivern vi testade med visar detta exakt). Rytmisk rock återges med saftiga basrytmer, men ändå går subbasen i kompression när det hettar till, precis som om det finns en inbyggd limiter.

Delningsfrekvensen mellan subbas och högtalare är så pass hög att det hörs var subbasen står någonstans. När dialogen återges av centerhögtalaren kommer rösternas pondus från subbasen, vilket gör att det är ytterst viktigt att ställa in rätt avstånd till subbasen och högtalarna. Det kan hända att hemmabioförstärkarens automatiska kalibrering inte klarar det tillräckligt bra på grund av den speciella högtalarkopplingen.

Det saknas dessutom upplösning i övertonerna. Att ljudbilden är tillräckligt bred beror bara på högtalarnas vinkling, men den gör också att stereoperspektivet i musik är ganska diffust. Nedre mellanregistret är också lite tunt, vilket gör att dialog och sångröster låter en aning snävt. Albumet från ett projekt jag själv har varit med på att producera bekräftar att Acoustimass 15 inte har tillräckligt med kontroll i basregistret och att röster inte framträder som de ska.

Om du vet att du gillar Boses typiska ljud, och vill kunna spela högt, motsvarar högtalarna alla förväntningar. Letar du däremot efter riktigt bra upplösning och vill att film- eller musikinspelningen ska avgöra hur ljudbilden blir, så bör du nog leta vidare.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.