TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: B&O BeoPlay A3

Ny men gammaldags

BeoPlay A3 verkar både smart och lovande vid första anblicken, men i slutändan är den en besvikelse.

Ljud & Bild tycker
+Lång batteritid Modig design
-Ingen bas Krånglig dockning Spelar lågt Inte särskilt bärbar Opraktisk
Specifikationer
  • 25-watts klass D-förstärkare till bas
  • 2 x 25-watts klass D-förstärkare till diskant/mellanregister
  • Frekvensomfång: 60–17 000 Hz
  • 7 timmars batteritid
  • Mått: 36 x 21 x 7 cm
  • Vikt: 1,5 kg
Riktpris: 4800

Tanken är god. BeoPlay A3 är en docka till iPad och Bang & Olufsens designteam har gjort en försänkning i själva högtalaren så att iPaden ligger i samma nivå som högtalarens översida och följer dess linjer. iPaden och dess skärm ser ut som ett integrerat element i stället för ett tillbehör som sticker ut åt alla möjliga håll. Högtalaren har ett ganska så speciellt, kilformat utseende som enligt B&O innebär att BeoPlay A3 både kan ställas lodrätt, vågrätt och lutande. Eftersom iPaden sitter inbyggd i högtalaren ska man alltså också kunna sitta med den i handen eller knät och titta på film, spela spel eller arbeta – med fullfjädrat ljud.

Från idé till verklighet
Så långt allt väl. Dessvärre kommer en del goda idéer till korta när de förverkligas. Om vi börjar med det rent praktiska så är det där med integrationen av surfplattan i högtalaren inte löst på ett särskilt elegant sätt. Det finns ju tre olika iPad-modeller och för att alla ska passa så ingår det två olika gummihölster – eller ”bumpers” som de kallas – som iPaden ska stoppas in i innan den läggs i högtalaren. Därefter ska iPaden placeras försiktigt i den för ändamålet avsedda försänkningen i högtalaren, varpå ett slags lås på baksidan ska skjutas uppåt för att iPaden ska dockas med högtalarkontakten och samtidigt låsas fast. Om du tycker att det låter krångligt så vänta bara tills du försöker göra det i verkligheten. Det är nämligen ännu besvärligare än det låter. Vi slet med att låsa fast iPaden ordentligt – och när den väl sitter som den ska så vågar man nästan inte ta bort den igen. Så irriterande lång tid tar det att få den på plats.

Den kilformade utformningen är inte heller särskilt praktisk. Det är ju en smaksak om man tycker att det ser snyggt ut eller inte, men medan B&O hävdar att designen gör att BeoPlay A3 både kan stå på den ena och den andra ledden, så tyckte vi snarast att designen gör att högtalaren knappt kan stå för sig själv alls! Tvärtemot välter den hur lätt som helst, hur man än ställer den. Ganska så irriterande.

Lämna den hemma
Och så var det det där med att BeoPlay A3 är tänkt som en bärbar högtalare med upp till 7 timmars batteritid. Visst, vi kan bekräfta att batteriet håller riktigt länge, även om 7 timmar nog är en överdrift. Räkna med 3–4 timmar på full uppladdning.

Så länge man inte tycker att högtalaren är otroligt läcker att beskåda så finns det egentligen inget skäl till att man skulle ta den med sig hemifrån. Den spelar nämligen inte särskilt högt. Den låter faktiskt så lågt att den inte överröstar ett helt vanligt samtal om man bara sitter ett par meter bort, så att den skulle fungera som camping-filmskärm eller sätta fart på grillfesten är inte särskilt troligt … Å andra sidan är dess 1,5 kilo (med iPad blir det över 2 kilo) egentligen för tungt att släpa på, så att BeoPlay A3 är ”mobil” får nog inskränkas till att man kan ta den med sig ut på terrassen!

Tystlåten
Vi hade kunnat förlåta mycket om bara ljudet var så bra som man är van vid från B&O:s produkter, men inte heller på det området håller BeoPlay A3 måttet. Ljudet är mediokert, och med det menar vi att även om diskant och mellanregister låter bra så förstörs hela ljudbilden av en total brist på bas! Man hör bara basen om man håller BeoPlay A3 i handen. Och ställer man högtalaren i ett normalstort rum så låter den mest som en blyg skolflicka som läser högt med viskande röst. Vi hör vad som händer, men det saknas glöd och tryck.

Slutsats
Sammantaget är BeoPlay A3 inte en särskilt lyckad produkt. Och tittar man på prislappen så saknas varje tänkbart samband mellan pris och kvalitet. Knappa 5 000 kronor innebär att högtalaren till och med är dyrare än den billigaste iPad 3-modellen, och då tycker vi ärligt talat att man ska kunna förvänta sig lite mer för pengarna.

Tanken vi inte kan bli kvitt i bakhuvudet är vad vi egentligen ska ha en iPad-docka till? Själva idén verkar gammaldags, nu går trenden mot trådlösa högtalare, antingen via Bluetooth eller Apples egen AirPlay-teknik. Ur den synvinkeln kommer BeoPlay A3 att kännas som en produkt som var ny och läcker för ett eller halvannat år sedan, men som i dessa dagar borde kunna köpas på utförsäljning för en tusenlapp.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.