Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: Beosound Explore

Burkmusik på campingen

Beosound Explore ser ut som en burk krossade tomater, men låter betydligt bättre – även om den inte helt kan svära sig fri från burkigt ljud. Vi testar B&O:s billigaste trådlösa högtalare.

Skrivet av / 2021-07-03 - 05:00
Beosound Explore
John Hvidlykke

När semestern kommer vill vi ha med oss ​​ljudet på resan. Och om det ska delas med omgivningen – frivilligt eller ofrivilligt – så behövs det trådlösa högtalare.

Beosound Explore är den minsta och billigaste Bluetooth-högtalaren från B&O hittills, med ett pris och en storlek som gör den enkel att stoppa i sidofacket på ryggsäcken.

Beosound Explore är alltså den billigaste bärbara högtalaren från Bang & Olufsen, men bara med en liten marginal. Beosound A1, som vi nyligen testade i andra generationens upplaga, kostar bara en tredjedel mer. Och de två högtalarna vänder sig till samma publik. Båda är kompakta Bluetooth-högtalare på dryga halvkilot och båda tål vatten, sand och små strapatser. De har till och med ungefär samma tekniska data. Ljudet är dock väldigt annorlunda. Det återkommer vi till strax.

När det gäller design sticker Beosound Explore ut. Beosound A1 ser ut som en lunchlåda för en hamburgare men det första man tänker på när man ser Beosound Explore är ”konservburk”. Fast en snyggt designad konservburk i armégrön, reptålig typ 2-anodiserad aluminium.

Beosound Explore green
Beosound Explore passar perfekt i sidofacket på ryggsäcken – eller tillsammans med konserverna på resan. (Foto: Bang & Olufsen)
Läs också Nu tål den vatten också A1 från Bang & Olufsen är fortfarande en av de bästa små Bluetooth-högtalarna. Nu i en förbättrad och tåligare version.

I stället för tygfront eller metallgaller är ytan på det cylinderformade skalet täckt av ribbor som de två 1,8-tums fullregistren spelar ut genom. Varje element drivs av en 30-watts klass D-förstärkare.

Fem infällda knappar på toppen av burken används för att justera volym, styra uppspelning, sätt på och stänga av samt parkoppla Bluetooth. Laddningen görs i en USB-C-port längst ner på sidan. Trådlös laddning finns inte.

Tål ett dopp

Som en robust utomhushögtalare bör vara är Beosound Explore fullständigt vatten- och sandtät. Tack vare IP67-klassning tål den att bli helt nedsänkt i vatten.

Bluetooth-parkopplingen görs på samma sätt som med andra bärbara Bang & Olufsen-enheter. När den sätts på för första gången dyker den upp automatiskt på mobilskärmen och några sekunder senare är anslutningen upprättad. Det går i stort sett lika smärtfritt att integrera högtalaren i Bang & Olufsen-appen. Om man har två stycken kan de ställas in som ett stereopar.

Högtalaren tål ett dopp och aluminiumytan är skyddad mot repor. (Foto: Bang & Olufsen)

Till skillnad från den bara något dyrare Beosound A1 har Beosound Explore inte röststyrning. Den har inte ens någon inbyggd mikrofon, så den kan inte heller användas för mobilsamtal. Detta är dock ett minimalt problem för en högtalare till campingen. Och på sätt och vis är det lite uppfriskande att ha en högtalare som inte försöker vara något annat än just en högtalare.

Den välkända Bang & Olufsen-appen ger en möjlighet att anpassa frekvensresponsen efter den personliga smaken. Som alltid med hjälp av beskrivningar som Ambient, Party, Speech, Favorite och Optimal – snarare än en gammaldags och logisk EQ-funktion.

Ljudet

Bang & Olufsen betonar att Beosound Explore har företagets signaturljud. I kraft av mitt ämbete har jag lyssnat på och testat en hel del B&O-produkter. Så jag vågar påstå att jag kan det så kallade signaturljudet ganska bra. Och Beosound Explore har det inte.

För att ta de goda egenskaperna först är ljudet förhållandevis rent och oförvrängt med tanke på att det bara handlar om en relativt billig trådlös högtalare. Röster är lätt begripliga och om du vill tillbringa kvällarna i tältet med att lyssna på ljudböcker så kommer Beosound Explore att göra ett riktigt bra jobb. Och eftersom den har en batteritid på hela 27 timmar kommer du långt på en laddning.

Vad som går mindre bra är ytterligheterna. Det finns helt enkelt för lite av både bas och diskant. Den ytterst dämpade basen får musik att låta oengagerad och platt, och bristen på diskant ger kvinnoröster en nasal karaktär. Och spröda övertoner är bara att glömma.

Rätt ska vara rätt: jag har verkligen hört Bluetooth-högtalare med små fullregisterelement som låtit sämre. Men jag har hört mycket bättre också. Bland dem finns Bang & Olufsens egen Beosound A1, som (på låga volymer) kan mäta sig med små bokhyllehögtalare i basen. Beosound A1 är utrustad med en relativt stor bas och en pytteliten diskant. Och jag måste säga att två specialiserade element gör ett bättre jobb än två element som var och en försöker klara allt på en gång.

Det finns ingen brist på väletablerade konkurrenter i den här prisklassen. Till exempel UE Megaboom 3, JBL Charge 5 och Sonos Roam, bara för att nämna de mest uppenbara. Vissa har nätverks- och strömningsfunktioner och andra rungande bas. Och det gör att den lite spaka och nasala Beosound Explore hamnar i skuggan.

Beosound Explore är gjord för att tas med till platser där ingen Bang & Olufsen-högtalare har varit förut. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats: Beosound Explore

Beosound Explore är så billig att den kan konkurrera på lika villkor med konkurrenternas fickbärbara utomhushögtalare. Tyvärr har mycket av magin gått förlorad under processen. Designen är fräsch och passar perfekt för dagsutflykter i ryggsäcken. Men medan den bara lite dyrare Beosound A1 rent ljudmässigt tillhör de bästa i sin klass så är Beosound Explore starkt begränsad i både basen och diskanten. Det gör att den mesta musiken låter platt och ointressant.

 

Karakter
Beosound Explore
Premium

Ljud & Bild tycker

Tålig design och helt vattentät, en designprodukt som du vågar slänga ner i ryggsäcken. Lång batteritid. Inte i närheten av lika fylligt ljud som i den bara lite dyrare Beosound A1. Ingen röststyrning eller mikrofon. Ingen aptX. Ingen trådlös laddning.

1 reaktion på ”Beosound Explore”

  1. Vad är det med denna produkten som ni rekommenderar? För ni verkar inte förtjusta i vad den presterar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Studioljud hemma

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Ljud & Bild
Rulla till toppen