Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Audio Pro Living LV3

Utan en tråd

Även om det nog är många som skulle kunna tänka sig en högtalare utan kablar så är urvalet starkt begränsat. Det tänker Audio Pro göra någonting åt.

Vi har redan sett hemmabioanläggningar med trådlösa bakhögtalare. Då slipper man dra kablar runt hela rummet, ända till bakväggen, för att få liv i de bakre högtalarna. De har dock inte varit en odelad framgång. Ett par märken har satsat på infraröd överföring till vilket inneburit att ljudet tystnat om någon rört sig framför högtalarna. Då är radiovågor (RF) en lite smartare metod. Men den allra smartaste lösningen tycker vi att Audio Pro har.
De har nämligen insett det alla borde ha gjort och valt trådlös USB som överföringsmetod. Vilket har många fördelar. Alla har en USB-port på laptopen – PC:n eller Macen – och väldigt många lagrar musik på datorns hårddisk. Så om man kopplar in en liten USB-sändare till datorn så kan man skicka musiken till en mottagare som står någon annanstans i huset.

Den mottagaren kan lika väl vara en högtalare. Audio Pro har flera trådlösa modeller med Wi-Fi-mottagning. Living LV3 är den största och mest påkostade hittills. Denna kompakta golvhögtalare är bara 72 cm hög, finns i svart eller vitt konstläder och behöver bara kopplas till ett vägguttag för att få ström. Musiken överförs via USB-sändaren (dongeln) som ingår och som är lite större än en tändsticksask. Den pluggas in i datorns USB-port, sedan behöver man bara berätta för datorn (välj Kontrollpanelen eller System och Ljud) att ljudet ska överföras den vägen. Högtalarnas inbyggda Wi-Fi-mottagare tar hand om resten.

Det innebär att man har ett par högtalare som inte är inkopplade till en anläggning med kablar, utan tar emot musiken trådlöst. Utan att man behöver installera något på datorn.

LV3-högtalarna kan användas var som helst inomhus, upp till 20 meter från rummet där USB-sändaren är inkopplad, och det ingår en fjärrkontroll så att man kan styra ljudet och ställa in basen med +/–10 dB vid 45 Hz för att anpassa basåtergivningen efter placeringen i rummet.

På insidan av varje högtalare sitter två förstärkare på 35 watt vardera. Den ena driver ett 4,5-tums mellanregisterelement som sitter halvt vinklat på ovansidan och den andra tre stycken 1-tums diskantelement – varav de yttersta två är vinklade utåt för att ge en bättre spridning i rummet. En tredje förstärkare, på 100 watt, driver ett 6,5-tums baselement som sitter i botten av kabinettet och som gör att de små högtalarna sträcker sig ned till oerhört respektabla 30 Hz i basregistret.

Annons

Ljudkvalitet
Eftersom det inte finns något annat sätt att få liv i högtalarna än att koppla in USB-sändaren i en dator och spela musik från hårddisken, lär inte Audio Pros koncept tilltala alla. Men som kompakt musiklösning för den som ändå har musiken liggande på datorn är LV3 ett spännande alternativ. USB-sändaren har en minijack-ingång, så att man kan koppla in ljudet från exempelvis en TV eller en iPod. Fast då behövs en strömadapter till USB-sändaren också.

Living-högtalarna ger mycket för pengarna. Inbyggda förstärkare till alla element plus trådlös mottagare och sändare gör LV3 perfekta som högtalare nummer två. Antingen i TV-rummet eller i ett annat rum där det inte ställs så höga krav på ljudkvalitet. Inte för att detta är en dålig högtalare, tvärtom. Den saknar lite sammanhållning i ljudbilden och basen är lite entonig emellanåt, och lite i mesta laget. Dessutom är det nedåtvända baselementet inte det allra bästa i precisionsväg. Trummor och basgångar släpar lite efter den snabba responsen i mellanregistret och de tre diskanterna.

Ljudbilden uppfattar jag dessutom som diffus, det är inte så enkelt att höra instrumentens placering i ljudbilden. Åtminstone inte på bredden. Och så har naturligtvis förstärkarna sina klara effektmässiga begränsningar. Faller man för frestelsen att vräka på lite så flyter basen ut och ljudbilden blir tämligen grovkornig.

Men håller man sig inom begränsningarna låter LV3 bra. De har ett tydligt definierat mellanregister, en utsträckt diskant och en distinkt återgivning av detaljer. Kan man hålla volymen på en sansad nivå så rockar de små golvhögtalarna på riktigt bra. Det är lätt att ryckas med av musiken. Och det är ju hela poängen. Det går att ha roligt med Living LV3. De tar inte stor plats, de kan ställas nästan var som helst i rummet, de ser bra ut – i synnerhet med topparna på – och de flesta lär tycka att de får mycket för pengarna. Hifi-nördarna får leta någon annanstans efter den heliga Graal.

Slutsats
Det är mycket möjligt att trådlösa högtalare är framtiden. De flesta av oss omger oss med fler och fler apparater som är anslutna trådlöst. Ur den synvinkeln är Living LV3 helt rätt. Den låter bra också. Ljudbilden är stor, om än inte riktigt korrekt rent hifi-mässigt. Med fler ingångar och en möjlighet att välja mellan trådlös koppling och fysiska anslutningar av andra spelare (på högtalarna) hade de kunnat vara ännu mer flexibla.
LV3 är ett intressant alternativ till konventionella högtalare, särskilt för dem som ändå lyssnar på sin musik trådlöst.

Annons

Detta är absolut en godkänd högtalare, fast det finns utrymme för förbättringar. Till exempel kan USB-sändaren (dongeln) bara bli bättre. Vår tappade kontakten ibland, och då är ju högtalarna oanvändbara.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.