Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Audio Pro Living LV3

Utan en tråd

Även om det nog är många som skulle kunna tänka sig en högtalare utan kablar så är urvalet starkt begränsat. Det tänker Audio Pro göra någonting åt.

Av / 2011-03-14 - 22:23
Audio Pro Living LV3
Lasse Svendsen

Vi har redan sett hemmabioanläggningar med trådlösa bakhögtalare. Då slipper man dra kablar runt hela rummet, ända till bakväggen, för att få liv i de bakre högtalarna. De har dock inte varit en odelad framgång. Ett par märken har satsat på infraröd överföring till vilket inneburit att ljudet tystnat om någon rört sig framför högtalarna. Då är radiovågor (RF) en lite smartare metod. Men den allra smartaste lösningen tycker vi att Audio Pro har.
De har nämligen insett det alla borde ha gjort och valt trådlös USB som överföringsmetod. Vilket har många fördelar. Alla har en USB-port på laptopen – PC:n eller Macen – och väldigt många lagrar musik på datorns hårddisk. Så om man kopplar in en liten USB-sändare till datorn så kan man skicka musiken till en mottagare som står någon annanstans i huset.

Den mottagaren kan lika väl vara en högtalare. Audio Pro har flera trådlösa modeller med Wi-Fi-mottagning. Living LV3 är den största och mest påkostade hittills. Denna kompakta golvhögtalare är bara 72 cm hög, finns i svart eller vitt konstläder och behöver bara kopplas till ett vägguttag för att få ström. Musiken överförs via USB-sändaren (dongeln) som ingår och som är lite större än en tändsticksask. Den pluggas in i datorns USB-port, sedan behöver man bara berätta för datorn (välj Kontrollpanelen eller System och Ljud) att ljudet ska överföras den vägen. Högtalarnas inbyggda Wi-Fi-mottagare tar hand om resten.

Det innebär att man har ett par högtalare som inte är inkopplade till en anläggning med kablar, utan tar emot musiken trådlöst. Utan att man behöver installera något på datorn.

LV3-högtalarna kan användas var som helst inomhus, upp till 20 meter från rummet där USB-sändaren är inkopplad, och det ingår en fjärrkontroll så att man kan styra ljudet och ställa in basen med +/–10 dB vid 45 Hz för att anpassa basåtergivningen efter placeringen i rummet.

På insidan av varje högtalare sitter två förstärkare på 35 watt vardera. Den ena driver ett 4,5-tums mellanregisterelement som sitter halvt vinklat på ovansidan och den andra tre stycken 1-tums diskantelement – varav de yttersta två är vinklade utåt för att ge en bättre spridning i rummet. En tredje förstärkare, på 100 watt, driver ett 6,5-tums baselement som sitter i botten av kabinettet och som gör att de små högtalarna sträcker sig ned till oerhört respektabla 30 Hz i basregistret.

Ljudkvalitet
Eftersom det inte finns något annat sätt att få liv i högtalarna än att koppla in USB-sändaren i en dator och spela musik från hårddisken, lär inte Audio Pros koncept tilltala alla. Men som kompakt musiklösning för den som ändå har musiken liggande på datorn är LV3 ett spännande alternativ. USB-sändaren har en minijack-ingång, så att man kan koppla in ljudet från exempelvis en TV eller en iPod. Fast då behövs en strömadapter till USB-sändaren också.

Living-högtalarna ger mycket för pengarna. Inbyggda förstärkare till alla element plus trådlös mottagare och sändare gör LV3 perfekta som högtalare nummer två. Antingen i TV-rummet eller i ett annat rum där det inte ställs så höga krav på ljudkvalitet. Inte för att detta är en dålig högtalare, tvärtom. Den saknar lite sammanhållning i ljudbilden och basen är lite entonig emellanåt, och lite i mesta laget. Dessutom är det nedåtvända baselementet inte det allra bästa i precisionsväg. Trummor och basgångar släpar lite efter den snabba responsen i mellanregistret och de tre diskanterna.

Ljudbilden uppfattar jag dessutom som diffus, det är inte så enkelt att höra instrumentens placering i ljudbilden. Åtminstone inte på bredden. Och så har naturligtvis förstärkarna sina klara effektmässiga begränsningar. Faller man för frestelsen att vräka på lite så flyter basen ut och ljudbilden blir tämligen grovkornig.

Men håller man sig inom begränsningarna låter LV3 bra. De har ett tydligt definierat mellanregister, en utsträckt diskant och en distinkt återgivning av detaljer. Kan man hålla volymen på en sansad nivå så rockar de små golvhögtalarna på riktigt bra. Det är lätt att ryckas med av musiken. Och det är ju hela poängen. Det går att ha roligt med Living LV3. De tar inte stor plats, de kan ställas nästan var som helst i rummet, de ser bra ut – i synnerhet med topparna på – och de flesta lär tycka att de får mycket för pengarna. Hifi-nördarna får leta någon annanstans efter den heliga Graal.

Slutsats
Det är mycket möjligt att trådlösa högtalare är framtiden. De flesta av oss omger oss med fler och fler apparater som är anslutna trådlöst. Ur den synvinkeln är Living LV3 helt rätt. Den låter bra också. Ljudbilden är stor, om än inte riktigt korrekt rent hifi-mässigt. Med fler ingångar och en möjlighet att välja mellan trådlös koppling och fysiska anslutningar av andra spelare (på högtalarna) hade de kunnat vara ännu mer flexibla.
LV3 är ett intressant alternativ till konventionella högtalare, särskilt för dem som ändå lyssnar på sin musik trådlöst.

Detta är absolut en godkänd högtalare, fast det finns utrymme för förbättringar. Till exempel kan USB-sändaren (dongeln) bara bli bättre. Vår tappade kontakten ibland, och då är ju högtalarna oanvändbara.

Ljud & Bild tycker

Stor ljudbild. Lättplacerad storlek. Mycket för pengarna. Oprecis bas. Diffus ljudbild. Saknar lite homogenitet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen