Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Audio Pro A38

Golvmodell med hög WAF

Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.

Skrivet av / 2023-03-11 - 10:30
Audio Pro A38
John Hvidlykke

Golvhögtalare har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara stora och opraktiska – och förknippade med permanent singeltillvaro. Och det är synd, eftersom golvhögtalare ofta faktiskt tar mindre plats än stativhögtalare som står på stativ.

Audio Pro A38 är en golvhögtalare som har så blygsam storlek och design att den bör kunna passa in i nästan vilken inredning som helst. De smala pelarna tar nästan ingen golvyta alls och den silkesmatta vita eller svarta lacken är ren diskretion.

Vi testade nyss Audio Pro A28, nu har vi gått ett steg uppför stegen till golvmodellen A38. Släktskapet med kompaktmodellen är omisskännligt. Förutom det större kabinettet och ett extra bas/mellanregisterelement är de identiska.

Audio Pro A38 gallery 6 Audio Pro A38 gallery 5 Audio Pro A38 gallery 4 Audio Pro A38 gallery 3 Audio Pro A38 gallery 2 Audio Pro A38 gallery 1
<
>
Även den striktaste inredningen lär kunna hitta en plats för så här diskreta högtalare. (Foto: Audio Pro)

Det vill säga vi har att göra med ett högtalarpar med inbyggda 2 x 75-watts klass D-förstärkare, 1-tums domediskant och inte en utan två 4,5-tums bas/mellanregister. Högtalaren är inte ”äkta” aktiv, eftersom det bara finns en inbyggd förstärkare per sida och delningen mellan elementen görs passivt. I det här fallet vid 2 900 Hz.

All elektronik sitter inbyggd i den vänstra högtalaren. Den högra kopplas till den med en vanlig högtalarkabel.

Läs också Hanterar alla ljudkällor Det stora streamingpaketet

Konstruktionen är en helt traditionell basreflex med en port på baksidan, men tack vare den större kabinettvolymen når A38 ett par Hz djupare i basen än A28.

Precis som på A28 är tygfronten i grått möbeltyg fäst med magneter.

Många anslutningar

Med tanke på priset har Audio Pro A38 har ett imponerande antal anslutningsalternativ. Det finns ingångar för analog stereo-RCA, optisk TosLink och HDMI. Och en RCA-utgång för subwoofer.

Mest överväldigande är dock de trådlösa anslutningarna. AirPlay och Google Cast stöds för förlustfri streaming från mobilen. Med Tidal Connect och Spotify Connect kan man streama musik från sin favorittjänst direkt till högtalaren. Och till sist finns det även Bluetooth. Men bara Bluetooth 4.2.

Med hjälp av HDMI-ingången kan Audio Pro A38 kopplas till TV:n. Och har du plats för en TV så har du även plats för de slimmade golvhögtalarna! (Foto: Audio Pro)

Dubbelt multiroom

Och så har Audio Pro A38 hela två standarder för multiroom. Dels Audio Pros egen, med tillhörande app och stöd för alla relevanta och irrelevanta musiktjänster. Men som extra grädde på moset stöder A38 (och de andra högtalarna i samma serie) Google Cast. Det betyder att högtalaren kan ingå i ett multiroom-system med andra Google-kompatibla högtalare. Till exempel Citation-modellerna från Harman. Man är alltså inte bunden till en enda tillverkare, som man är med de flesta andra.

Placering

Eftersom Audio Pro A38 är en golvhögtalare är den delen av funderingen kring placering avgjord i förväg. Men inklusive foten tar varje högtalare upp mindre golvyta än ett A4-papper. Under idealiska förhållanden bör högtalarna placeras minst en halv meter från bak- och sidoväggarna. Tyvärr finns det ingen omkopplare för att justera frekvensgången i basen efter placeringen, som man hittar på en del (lite dyrare) högtalare. Men höjden på kabinettet gör åtminstone att elementen kommer någorlunda i öronhöjd, hur man än ställer högtalarna.

”Nobody puts Baby in a borner” – Audio Pro A38 är lätta att placera. Men om du gömmer undan dem så här mycket kan hörlurar vara ett bättre alternativ. (Foto: Audio Pro)

Ljudkvaliteten

Efter att ha testat Audio Pro A28 nyligen kändes A38 bekant. På många områden låter den som lillebror – fast med lite mer av allt.

Även i den stora modellen är ljudbilden behagligt varm och avrundad på ett sätt som är lätt bli tilltalad av – och som ändå inte verkar för bastung i längden.

Den mindre modellen saknade inte bas, men hade svårt att spela tillräckligt högt. A38 har mer kontroll över saker och ting, och den fick fart på mitt 25 kvadratmeter stora vardagsrum alldeles utmärkt. Även i basregistret, där orgelstämmorna i ”Koyaanisqatsi” gav en viss fysisk känsla.

Mellanregistret är bra med tanke på prisklassen. Röster känns relativt frigjorda och det finns en viss känsla av luft runt instrument. Men nyanseringen – alltså förmågan att återge klangdetaljerna som utgör skillnaden mellan en Stradivarius för flera miljoner och en billig postorderfiol – är inte på topp.

Diskantregistret saknar, precis som i den mindre modellen, lite luft och frigjordhet.

Audio Pro A38 bagside 2 Audio Pro A38 bagside 1
<
>
All elektronik finns i ena högtalaren. Lägg märke till det fina urvalet av ingångar. Det finns dessutom lika många trådlösa alternativ. (Foto: Audio Pro)

Ett prisvärt fynd

Audio Pro A38 är inte perfekta. Men rätt ska vara rätt: de här högtalarna kostar verkligen inte mycket. De flesta högtalare för samma pengar är trådlösa bordshögtalare, men här får man två riktiga golvhögtalare. Den enda riktiga konkurrenten som kan matcha det är Argon Audio Forte A55. Och med A38 får man trådlös multiroom-streaming på köpet, vilket är lite av ett klipp! De är inte gjorda för kritiskt sofflyssnande med komplex orkestermusik, utan för att ge ett ljudspår av popmusik till det man annars ägnar sig åt. Och för att höja ljudkvaliteten på den platta TV:n till en helt ny nivå.

Läs också Fullvuxen hifi utan sladdar Argons aktiva högtalare har fördubblat effekten och antalet basar – och priset. Men de är fortfarande ett bra köp.

Slutsats

Audio Pro A38 är några av de minst platskrävande golvarna man kan få tag i. De smala högtalarna levererar en fyllig och behaglig ljudbild och har tillräckligt med kraft för att fylla ett medelstort vardagsrum. Det kompletta utbudet av anslutningar med och utan kabel – och dubbelt multiroom – är deras starkaste kort. Man hör att vi befinner oss i den riktigt billiga änden av prisskalan. Men du får ändå rikligt med valuta för pengarna.

Karakter
Audio Pro A38
Basic

Ljud & Bild tycker

Golvhögtalare kan inte bli mer lättmöblerade än så här. Komplett streaming och dubbelt multiroom! Betydligt fylligare ljud än lillebror A28. Billiga. Man kan trots allt inte få allting för ingenting. Passar inte alltför komplex musik.

1 reaktion på ”Audio Pro A38”

 1. Ni borde pröva nya Audio Pro A48 som låter ännu bättre med större element, tyvärr har virtuellt ljud försvunnit från appen, men annars samma wifi, HDMI med ARC och styra med tvn´s fjärr eller appen eller den medföljande metall fjärren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

 • Prova LB+ i 14 dagar
  Bara 14:-

  Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

 • LB+ Total i 12 mån
  Bara 125 kr/mnd

  Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen