Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Argon Audio Forte A4

Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Av / 2019-04-01 - 16:20
Argon Audio Forte A4
John Hvidlykke

Argon Audio har i åratal varit känt som Hi-Fi Klubben ”billighetsmärke” med förhållandevis enkla produkter som tillverkats i Asien. Nu har Argon blivit ett självständigt företag och ambitionsnivån har höjts. Priserna ligger dock fortfarande i den väldigt lättåtkomliga änden.

Vi har redan testat Argon Alto 5 Active. Forte-serien, som består av modellerna A4 och A5 (med 4- respektive 5-tums bas) är rent tekniskt lite mer avancerade och helt aktiva högtalare med separata 40-watts klass D-förstärkare till alla element och DSP-anpassning av frekvensgången.

Argon Audio Forte A4 är oförskämt små och billiga. Men det ska man inte låta sig luras av. Foto: Argon

Argon Audio Forte A4 är riktigt snygg att titta på. Kabinettet är lackat i matt vitt eller svart och har avrundade kanter. En metallring omgärdar varje element. Tygfronten hålls fast med dolda magneter. De pyttesmå kabinetten inbjuder till att bli instoppade i en bokhylla, men ljudet blir bättre om man ställer högtalarna ovanpå en bänk eller på stativ.

Elektroniken sitter i vänster högtalare, som har ett brett urval av in- och utgångar på baksidan. Två optiska digitalingångar och analoga ingångar med riktiga RCA-kontakter. Pluspoäng för det – och extrapoäng för att den enda analoga ingången är avsedd för skivspelare. Det finns dessutom en subwoofer-utgång och en USB-port för strömförsörjning av exempelvis en Chromecast. Sist men inte minst kan man använda sin mobil, surfplatta eller laptop som en källa via Bluetooth. AptX ser till att ljudkvaliteten är helt acceptabel.

Läs också: Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Man kan inte välja vilken högtalare som ska vara höger respektive vänster, så har man sina signalkällor till vänster i rummet så behövs lite ommöblering. Detta är dock knappast något problem för de flesta, eftersom Forte A4 förmodligen sällan paras ihop med en större stereoanläggning, utan till exempel används för att förbättra ljudet i en platt-TV. Faktum är att volymen går att styra med TV-fjärrkontroller från Samsung och Sony.

All elektronik sitter i den vänstra högtalaren. Den högra kopplas in med fyrpolig specialkabel. Foto: Argon

På baksidan hittar man också en speciell fyrpolig kontakt med skruvfattning. Den är för högtalarkabeln mellan den aktiva och den passiva högtalaren. Eftersom varje element har sin egen förstärkare behövs det fyra ledare. Kabeln är tre meter lång, så om vardagsrummet är mycket bredare än så sätter kabeln gränsen för stereoperspektivet. Men under alla omständigheter kan de pyttesmå högtalarna göra nytta i större rum.

Ljudet av Argon Audio Forte A4

Att ställa ett par Argon Audio Forte A4 i vardagsrummet bredvid de fullvuxna högtalarna i stereoanläggningen kan få en gammal hifi-entusiast att både le och kallsvettas. Le eftersom det är ett sant nöje att lyssna på dem. Och kallsvettas för att de låter så bra att man nästan funderar på om man skulle kunna klara sig med lite!

Forte A4 lär inte uppfattas som stötande ens i de mest inredningsmedvetna hem. Foto: Argon

De flesta högtalare i den mycket låga prisklassen präglas av färgningar och förvrängningar. Men inte här. Forte F4 spelar frigjort och neutralt på ett sätt som man brukar få betala minst det dubbla för. Ljudbilden är stor och bred, och scenen har dessutom ett riktigt snyggt djup.

En av sakerna som skiljer Forte A4 från de Argon-högtalare vi har testat hittills är att de är helt aktiva, med elektroniskt delningsfilter och DSP-korrigering av frekvensgången i basen. Det betyder dels att man kan spela högre eftersom man undviker förluster i delningsfiltret, och eventuell överbelastning i basen påverkar inte ljudet som skickas till diskanten. Och dels att man med elektronikens hjälp kan få en mycket djupare bas än vad som annars skulle ha varit möjligt med ett sådant litet baselement i ett så minimalt kabinett.

Och spelar bas vill jag lova att de gör! De når lika djupt och har lika mycket tryck som de flesta medelstora stativhögtalare. Även i basrika låtar som ARYs The Sea och Chris Jones No Sanctuary Here. Det rockar tungt och hårt. Så länge man lugnar ner sig med volymkontrollen. Om förtjusningen lockar upp volymen över samtalsnivå så börjar de bli andfådda. Inget konstigt med det. Det finns gränser för hur mycket luft ett fyratums baselement kan flytta. Det låter inte direkt fult, men det annars så tjusiga och nyanserade mellanregistret blir dimmigare. Diskanten, som ju har sin egen förstärkare, spelar dock oförtrutet vidare och sprider glädje med en klar och upplöst topp.

Läs också: Kanonljud på skrivbordet – 6 datorhögtalare

Fyratusen kronor för ett par högtalare inklusive förstärkare och trådlös anslutning innebär att det är svårt att ställa höga krav. Men det överlever Argon Audio Forte A4 utan vidare att man gör. På grund av de många ingångarna kan de vara hjärtat i en komplett stereo, med plats för både digitalt ljud från TV och spelkonsol, analogt ljud från exempelvis en CD-spelare – och som kronan på verket en skivspelaringång. Det enda som saknas är en inbyggd streamingtjänst. Fast det löser man trådlöst från mobilen. Behövs det mer tryck i basen kan de kombineras med en subwoofer, men då kan den DSP-förstärkta basen visa sig vara en begränsning eftersom man inte kan ändra den nedre gränsfrekvensen, så baselementen arbetar lika hårt oavsett om det finns någon subwoofer inkopplad eller inte.

Kan man undvara Bluetooth och digitalingångar så har den bara aningen dyrare Fluid Audio FPX7 en mer nyanserad ljudbild, men de båda högtalarna riktar sig till två så vitt skilda målgrupper att om valet står mellan det diskreta Argon A4 och den råa Fluid FPX7, så är det sannolikt givet direkt. Ett annat alternativ kan vara en bordshögtalare som Dynaudio Music 1. Där får man streaming och multiroom-funktion, fast på bekostnad av stereobredd.

Slutsats

Argon Audio Forte A4 kostar inte mycket men låter betydligt mer, och bör kunna ge mycket ambitiösare högtalare en hård match. Även i basen, som oförminskat sträcker sig hela vägen ner till delningsfrekvensen. Där Argon kommer till korta är ljudstyrka. Ett 4-tums baselement i ett minikabinett kan inte spela djupbas – hur mycket förstärkareffekt och DSP-korrigering man än utsätter det för. I små rum och på måttfull volym är Forte A4 fenomenala.

<
>
Foto: Argon
Karakter
Argon Audio Forte A4

Ljud & Bild tycker

Detaljerat och öppet ljud med utmärkt bas och fint perspektiv till ett pris som borde vara högre. Trådlös överföring. Begränsat ljudtryck. Man kan helt enkelt inte få djupbas från ett 4-tums baselement. Ingen USB-ingång.

2 reaktioner på ”Argon Audio Forte A4”

  1. Gerard jorefjord

    Hej detta var Gerard. Jag är inne på att köpa Cerwin Vega eller, Logitech z5500 ellet z906.
    Men Är det någon här som vet om det är sant, som dom flesta skriver att Argon Audio Forte A4 är bättre än Cerwin Vega, Logitech Z5500 , eller Z906.
    Vad det gälller klarhet i ljudet, ljudstyrka , bas, diskant och frekvens fång etc. Djupbas etc.
    Eller är det mest att många på står det.

    Vilket val skulle ni välja mellan att köpa en Argon Forte A4 eller en Logitech , eller Cerwin Vega ??

    Tack för Svar. Mvh Gerard.

    Tack för svar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen