Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Architettura Sonora Medium Cylinder

Vackert ljud i trädgården

Vackra högtalare från Architettura Sonora pryder utomhusmiljön och ger läckert ljud för kropp och själ.

Av / 2022-09-07 - 07:00
Architettura Sonora Medium Cylinder
Geir Gråbein Nordby

Obs: Priset som anges för Architettura Sonora Medium Cylinder är styckpriset för den enklaste versionen.

Mycket av allt det vackra här i världen kommer från Italien. Ferrari, Lamborghini och Maserati. Espresso, cappuccino och macchiato. Och inte minst Sonus faber, Gold Note och Audio Analogue, som är kända för hifi-produkter som både låter sagolikt och ser fantastiska ut.

Därför är det kanske inte så konstigt att några av de vackraste utomhushögtalarna vi fått in för test kommer just från Italien. Tillverkaren heter Architettura Sonora och erbjuder skräddarsydda högtalarlösningar för kunder som vill ha en ståtlig uteplats, med himmelsk ljudkvalitet. Det som Bang & Olufsen gör för hemmets insida vill Architettura Sonora göra för uteplatsen.

Architettura Sonora Medium Cylinder concrete scaled 1
Foto: Architettura Sonora

Det finns många olika modeller, från små cylindriska satelliter på stora och små stativ till kubformade högtalare – och cylindriska, som i detta test. Du kan själv välja utförande, till och med betong, marmor eller syntetisk sten (Betacryl), och det finns en mängd olika färger. Från naturlig, rå betong till svart eller vitt. Vill du ha en syrabehandlad sockel, så att högtalarna tål stänk från saltvatten i havet, eller kan stå på andra utsatta ställen, så är det också möjligt.

Läs också Bästa utehögtalaren Bowers & Wilkins utomhushögtalare är oerhört välgjord – ljudet också.

Jag har fått låna ett par högtalare av typen Medium Cylinder i vit Betacryl, plus en kubformad Cubino i betong. Efter att ha hört båda är slutsatsen att klangkaraktären är ganska snarlik, vilket vittnar om att Architettura Sonora har en enhetlig klangfilosofi i sina serier. I det här testet utgår jag från Medium Cylinder, som jag har testat i både mono och stereo, men du kan vara ganska säker på att prestanda upprepas i andra serier. Skillnaden kommer nog främst att vara hur djup bas de olika modellerna klarar av att leverera.

Architettura Sonora Medium Cylinder concrete black scaled 1
Foto: Architettura Sonora

Passiva högtalare

Alla modeller från Architettura Sonora är passiva, vilket innebär att du behöver en förstärkare och en ljudkälla också. Detta kan vara i stort sett vad som helst, men högtalarna är lite tungdrivna och rekommenderas därför inte tillsammans med en Sonos Amp eller andra streaming-förstärkare. Jag skulle påstå att 150 watt är minimum, gärna mer.

Architettura Sonora har sina egna förstärkare från ungefär 35 000 kronor (3 500 euro) och uppåt, instegsmodellen heter ASD8 och har 8 x 200 watt. Vilket kan vara ett vettigt val om man har många högtalare placerade på tomten.

Architettura Sonora M2EVO amp scaled 1
Architettura Sonora gör egna förstärkare också. Här är M2EVO, med 2 x 1000 watt. Foto: Architettura Sonora

Jag har själv testat med Hegel H390 och vår alltid trofasta McIntosh MA7000, men även just Sonos Amp – bara för att få bekräftelse på att den inte ska användas. Det låter alldeles för platt och livlöst.

Architettura Sonora Medium Cylinder GeirNordby
Architettura Sonora Medium Cylinder. Foto: Geir Gråbein Nordby

Architettura Sonora Medium Cylinder

Medium Cylinder är om inte annat ett mycket beskrivande namn för högtalarna jag har framför mig. Av tre modeller med olika höjd är detta mellanmodellen, och formen är … trumvirvel … cylindrisk. Trots en beskedlig höjd på 45 cm och en diameter på 22 cm är högtalarna tunga. Så att de ska stå stabilt även när det blåser. Högtalarna är i den enklaste versionen och väger 19 kilo styck. De går upp till 21 kilo om du vill ha betong och hela 23 kilo i marmor. Priset som anges i detta test är baserat på den enklaste versionen, inklusive stativ av aluminium. Stativet finns också i olika utföranden och material.

Som extrautrustning finns stämningsljus på undersidan. Då lyser underdelen av högtalaren och underlaget med LED-ljus.

Architettura Sonora Medium Cylinder bottom
Foto: Architettura Sonora

Koaxialelement

Ett 6-tums koaxialelement med både mellanbas och diskant sitter bakom ett galler på undersidan och pekar nedåt mot marken. En inverterad trattformad lins är en del av högtalarnas aluminiumchassi och riktar ljudet utåt och sprider det 360 grader runt. Att tonerna på detta sätt tillåts spridas ut längs underlaget gör att ljudåtergivningen också i högsta grad påverkas av detta. Du får med andra helt annorlunda ljud om högtalaren ställs direkt på gräsmattan (rekommenderas inte, om du frågar mig) eller om den placeras på stenplattor. Jag skulle rekommendera det senare.

Genom att ljudet sprids längs underlaget bär det inte särskilt långt. Det positiva med detta är att du kan spela högre för sig själv utan att på plåga grannarna. Nackdelen är att du behöver fler högtalare om du vill täcka ett större område.

Jag har själv en liten trädgård på kanske 100 kvadratmeter och en stenläggning som täcker en god del av den, för mig är det perfekt med två högtalare. Större trädgårdar kan med fördel ha fyra eller fler.

Architettura Sonora Cubino concrete scaled 1
Vi fick även låna ett exemplar av de kubformade Cubino i betong. Ljudet var ganska snarlikt det i Medium Cylinder. Foto: Architettura Sonora

Ljudkvaliteten

Ljudet från högtalarna är både öppet och rent. Man kanske skulle kunna tro att diskanten skulle låta luddigt eftersom den skickas fram via underlaget, men den är luftig och distinkt, utan att vara skarp. Sångröster kommer fram väldigt väl och det låter bra nere i mellanregistret med bra separation mellan instrumenten. Här finns inga missfärgningar, instrumentens naturliga klang bevaras i stor utsträckning.

Basen är rapp och precis, fast kanske inte den mest energiska. Men med tillräckligt med förstärkarkraft kan du vräka på ordentligt, då kan du också känna energin. Samtidigt låter det fint när man spelar lågt. Ute på terrassen har popmusik bra rytm, och det är omöjligt att inte stampa takten till rytmerna i Lizzos About Damn Time eller remixen av Elton Johns Cold Heart med Dua Lupa. En cocktail i solnedgången till den lugna akustiska gitarrballaden TV av Billie Eilish blir heller aldrig fel.

Du får däremot ingen djupbas med de här högtalarna. Inomhus har de bra energi i mellanbasen, men utomhus kan de uppfattas som lite tunna. Architettura Sonora har däremot subwoofers med och utan delningsfilter med samma kabinett och utförande, om du skulle behöva extra bas. Du kan naturligtvis blanda med subwoofers och fler högtalare i andra finishar, för att variera lite ute på tomten.

Jag skulle dock tänka mig för två gånger innan jag köpte en eller flera subwoofers till det här paret. Allt beror på avståndet till grannen, och er relation. Bra bas hörs nämligen långt bort, speciellt under sommarmånaderna med högre luftfuktighet.

Architettura Sonors Medium Cylinder concrete black 2 scaled 1
Architettura Sonora Medium Cylinder är riktigt snygga. Foto: Architettura Sonora

Slutsats

Architettura Sonora är riktig hifi för trädgården, som både låter och ser läcker ut. Högtalarna finns i många former och utföranden, men Medium Cylinder känns som ett bra ställe att börja på om man vill bekanta sig med denna tillverkare. Det finns också mer avantgardistiska modeller och system – och till helt andra priser – men dessa känns rimliga.

Utseendet är minimalistiskt och går väldigt snyggt i stil med planteringar och tujahäckar, och ljudet är en ytterst njutbar upplevelse. Man behöver lite förstärkarkraft för att verkligen väcka liv i högtalarna, och till och med då finns det ingen djupbas att tala om. Men det är nog lika bra med tanke på grannarna. Här ska man trivas – inte störa folk.

Karakter
Architettura Sonora Medium Cylinder
High End

Ljud & Bild tycker

Eleganta högtalare som ser bra ut i trädgården eller på terrassen. Tål hårt väder, kan även levereras med syrabehandlad sockel för användning i närheten av saltvatten. Rent och fint ljud, med tight bas. Basen går inte särskilt djupt, och högtalarna bör ha gott om förstärkareffekt. Mycket pengar för utomhushögtalare!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen