Amethyst Superpig

Svinkul iPod-högtalare

Den här iPod-högtalaren ser ut som en gris, och är lika rolig att titta på som den är enkel att använda.
Ljud & Bild tycker
Bra rytmik och engagemang. Kul.
Basen inte avgrundsdjup.
Specifikationer
  • Analog iPod/iPhone-docka
  • Laddar iPod och iPhone
  • Kan styras utan beröring
  • Fjärrkontroll
  • Mått: 47 x 20 x 15 cm
forfatter

Här är Superpig, en dockningshögtalare för iPod och iPhone. Den ser ut som en gris, och högtalarfronterna är grisens solglasögon. Utseendet är fräscht och när vi lyfter på hela härligheten får vi en fin känsla av byggkvalitet, trots det låga priset.

En kul funktion är att högtalaren kan skötas utan att man rör den. Håll bara handen ovanför plus eller minus på volymkontrollen så känner ett infrarött öga av vad som ska göras. Samma sak gäller när du ska hoppa mellan låtar. Den här rörelsekänsligheten kan stängas av från fjärrkontrollen, så att du inte riskerar att byta låt eller ändra volym när du står och grejar med iPoden som är dockad på ovansidan.
Grisen har en bashögtalare med egen nivåkontroll på baksidan, så man kan ställa in basnivån efter personlig smak. Andra spelare än iPod kan kopplas in i aux-ingången med hjälp av en minijack-kabel.

Ljudkvalitet
iPod-högtalare för runt tusenlappen brukar inte låta särskilt bra. Men Superpig överraskar verkligen. Den har rytm, ganska så gott om kraft och basen är fyllig och rapp. Jag blev sittande och lyssnade mig igenom massor av hip-hop från 80- och 90-talet med fängslande basrytmer från skrivbordet. Flera stycken kolleger från redaktionen kom till mitt kontor och undrade vad det var som lät, och blev riktigt imponerande av den här lilla grishögtalaren.

Upplösningen är kanske inte helt suverän, men Superpig har ändå ett välbalanserat ljud som är lätt att gilla. Den kan spela mer än högt nog för vad den är byggd för, och till skillnad från andra högtalare i den här prisklassen är inte sångröster instängda och burkiga. Jämfört med Revo Axis monohögtalare för 3 000 kronor har Superpig betydligt bättre rytmik, kraft och bas. Den är helt enkelt mer underhållande, trots att Revo Axis är bättre upplöst längst upp. Jag vet åtminstone vilken jag skulle ha valt. Ro hit med grisen!

Slutsats
Amethyst Superpig är en fräsch liten iPod-högtalare. En gris med solglasögon som ser fräck ut på skrivbordet eller köksbänken. Den är roligt styra, med IR-sensorer som känner av handens rörelser. Eller så kan man använda fjärrkontrollen som ingår. Det bästa av allt är att grisen verkligen låter bra. Här finns det både tillräckligt med bas (fast ingen djupbas, av naturliga skäl) och kraft, och ljudbilden är balanserad nog för att passa de flesta musikstilar. Lägg därtill det sympatiska priset, så är Superpig helt enkelt svinbra!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.