Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Stenhårt från Bose

Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.

Av / 2019-12-23 - 00:00
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Geir Gråbein Nordby

Bose har lång erfarenhet av soundbar-högtalare och även om inte alla har varit lika lyckade så har man aldrig kunnat klaga på användarvänligheten. Men när Soundbar 700 kostar 10 000 kronor utan subwoofer och lika mycket till om du vill ha Bass Module 700, så räcker det inte med att allt är enkelt att använda. Bose vill övertyga oss om att den nya högtalaren är värd pengarna – och mer än så – även när det gäller ljudkvalitet.

Du hittar bara en HDMI-kontakt på baksidan, men den är å andra sidan eARC-kompatibel. Har du en TV med motsvarande utgång får du tillbaka ljudet – högupplöst också – till Soundbar 700 via HDMI-kabeln. Dolby Atmos och DTS:X stöds inte, men du får ut Dolby TrueHD och DTS HD från TV:n.

Både Google Assistant och AirPlay 2 stöds, så om du har ett smart hem som bygger på detta är det enkelt att utöka systemet med Soundbar 700. Musikströmning är också okomplicerad.

 

Bose Soundbar 700
Foto: Bose

 

Användning

Installationen görs enkelt med Bose Music-appen, där kopplar du även in subwoofern. Ljudinställningar görs också i appen, sedan kan du använda den medföljande fjärrkontrollen. Som dessutom också kan programmeras för att styra TV:n och andra komponenter. Vad som är coolt med fjärrkontrollen är att knapparna är dolda under en svart plastfilm och att bara de relevanta knapparna för valda ljud- eller bildkälla tänds. Vilket ger en bra översikt.

 

Ljudkvalitet

När man kopplar in Soundbar 700 leds man igenom den automatiska rumskorrektionen AdaptIQ. Efter kalibreringen låter det fint och sammanhängande och subwoofern integreras väl. I vårt ljudbehandlade testrum, som är mer dämpat än ett typiskt vardagsrum, tycker jag dock att det saknas lite energi i övertonområdet, det låter lite ”grått”.

Men det blir något helt annat när jag tar med alla soundbar-högtalarna hem och kopplar in Bose i vardagsrummet. Den hårdare klangen från rummet får fram mer av det övre tonregistret och plötsligt låter allt mer balanserat. Då tycker jag att jag förstår mig på högtalaren bättre, för hemma i mitt eget vardagsrum finns det både liv och rörelse. Ljudet är spänstigt, det slår nästan gnistor om basregistret av filmernas specialeffekter och dialogen är stor – nästan som på bio. Subwoofern gör så mycket nytta att allt bleknar när man stänger av den. Jag rekommenderar starkt att köpa den tillsammans med Soundbar 700.

 

Du klarar dig utan subwoofer, men Soundbar 700 låter helt klart bäst ihop med Bass Module 700. Foto: Bose

 

Bose har också en förmåga måla upp en tredimensionell ljudbild, det är nästan som att ha separata bakhögtalare. Nästan.

Stereomusik återges med samma mängd energi, den är balanserad och bra. Men 3D-effekten gäller också här, och i stereo skulle jag vilja stänga av den. Det går inte. Ett meddelande från Bose bekräftar att tekniken som Bose kallar för PhaseGuide, som är en fasmanipulation som görs med hjälp av flera högtalarelement och digital signalbehandling, alltid är aktiverad. Även med stereomusik. Därför skulle jag säga att Soundbar 700 är utmärkt med film, men bara OK med musik. Jag hade samma klagomål på Sonos Beam.

Visst finns Soundbar 700 i vitt! Foto: Bose

 

Slutsats

Bose Soundbar 700 låter imponerande i ett vanligt vardagsrum, med tjusig dynamik och tuff bas. Ljudet har bra sammanhållning och filmdialoger är både stora och tydliga. Man får också ett ganska bra intryck av surroundeffekter, även om man inte har bakhögtalare. Det går att köpa Surround Speakers 700 för att göra allt komplett, men då pratar vi om ytterligare 6 000 kronor och jag inte säker på att det är värt det.

Soundbar 700 har inte riktigt samma upplösning i tonregistret som B&W Formation Bar, men är å andra sidan mer underhållande med film. Med musik saknar vi däremot upplösning – och en möjlighet att stänga av 3D-ljudeffekten.

 

Karakter
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
High End

Ljud & Bild tycker

Ljudet är kraftfullt och engagerande och rumskorrektionen anpassar ljudet efter rummet. Väldigt användarvänlig och vi gillar den programmerbara fjärrkontrollen. Ljudbilden är inte lika finmaskig och upplöst som hos de allra bästa. Musik i stereo får ett slags surroundeffekt som man inte kan bli av med.

Också i detta test:

6 highend-soundbars

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.

Ljudet är förförande varmt, fylligt och inbjudande. Speciellt musik är beroendeframkallande. Subwoofern tillför den efterlängtade slagkraftigheten i basen.
Det slår aldrig gnistor om mellanregistret, sångröster och dialoger hade kunnat framträda bättre. Bakhögtalare ska absolut övervägas.
Läs hela testet

Bang & Olufsen Beosound Stage

Lyx för vanligt folk

Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.

Ljudet är tillräckligt balanserat och basen är tillräckligt fyllig på egen hand för att man inte ska behöva en subwoofer. Fungerar både väggmonterad och liggande på en bänk.
Gränssnittet är förvirrande, ljudet saknar en smula dynamik.
Läs hela testet

Samsung HW-Q96R

Fortfarande bäst i prisklassen

För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.

Ljudet är lika explosivt som välbalanserat och bakhögtalarna ger tvättäkta hemmabio! Äntligen har Samsung löst det här med Dolby Atmos direkt ut TV:n!
Subwoofern håller inte riktigt samma kvalitet och rytmik som resten av systemet. Begränsad strömning.
Läs hela testet

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Vi har aldrig hört bättre surroundljud utan bakhögtalare! Ljudet är stort och explosivt, och på låg volym behöver man inte någon subwoofer alls.
Vem nöjer sig väl med måttlig volym om man har en soundbar som den här? Det betyder att man måste ha en subwoofer trots allt, och då hamnar vi plötsligt på en ganska så extrem prisnivå.
Läs hela testet

LG SL10YG

Massor av funktioner räcker inte

Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.

Atmos ger ”ljud från himlen” och LG följer upp med kraft som fyller vardagsrummet.
Mellanregistret är för dämpat, så dialoger och instrument framträder inte tillräckligt bra. Aningen grovt ljud.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen