data-srcset
TESTBang & Olufsen Beosound Stage
Bang & Olufsen Beosound Stage

Lyx för vanligt folk

Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.

Ljudet är tillräckligt balanserat och basen är tillräckligt fyllig på egen hand för att man inte ska behöva en subwoofer. Fungerar både väggmonterad och liggande på en bänk.
Gränssnittet är förvirrande, ljudet saknar en smula dynamik.
Bästa priser

Bang & Olufsens första soundbar heter Beosound Stage och är naturligtvis en fröjd för ögat, både vad gäller design och känsla av byggkvalitet. Den finns i träfinish och två olika aluminiumutföranden: neutral och brons. Vi fick den i neutral aluminium, som ger ett svalare uttryck men som fortfarande ser fantastisk ut med rundade former och diskret svart tyg på fronten. Och priset på 15 000 kronor är mycket trevligare än vad vi är vana vid från danskarna.

Stage är gjord för att fungera lika bra hängande på väggen som liggande på en TV-bänk. Högtalarelementen sitter vinklade på ett sådant sätt att de kan ge ganska så snarlikt ljud när högtalaren ligger platt på bordet som när den hänger på väggen. En fördel med detta är att den slipper täcka för nederkanten av TV-bilden. Observera att TV-bänken inte bör vara för hög om det ska fungera rent ljudmässigt.

Beosound Stage kan hängas på väggen eller läggas på en plan yta. Foto: B&O

 

Någon fjärrkontroll ingår inte, här är det app-styrning som gäller. Tja, alltså om du inte vill betala drygt tvåtusen kronor för B&O:s egen BeoRemote One. Gör du det får du även full B&O-integration med andra produkter samt LG:s OLED-TV C9. Så du behöver inte ha en svindyr B&O-TV för att utnyttja användargränssnittet maximalt.

Bland kontakterna finns både en HDMI-ingång och en HDM-utgång med ljudretur (ARC). Om du har TV av modernare snitt stöder den sannolikt detta, så du bara behöver en HDMI-kabel från motsvarande TV-ingång, så kan alla enheter som är inkopplade till TV:n få ljud genom Stage.

 

Beosound Stage är väldigt snygg i neutral aluminium. Foto: B&O

 

annons

Dolby Atmos

Stage stöder 3D-ljudformatet Dolby Atmos, men har inga speciella uppåtriktade högtalarelement för att återge kanalerna ovanifrån. I stället luras öronen av digital signalbehandling. Av erfarenhet vet vi att det fungerar bra, men sällan är lika övertygande.

annons

 

Användning

Monteringen och installationen av Stage går smidigt, det klarar man även om man har tummen mitt i handen. Att strömma musik är en barnlek med både Chromecast och AirPlay 2, plus Spotify Connect.

Man väljer enkelt ljudläge mellan TV (betonar dialog), Music (ren stereo), Movie (fyller rummet med större ljudbild), Night Listening (dynamiken minskas) och None, som ger obehandlat ljud.

 

annons
Touch-panelen på ovansidan är elegant. Här i träutförande. Foto: B&O

Man kan ställa in ljudet själv också. Men då blir mobil-appen svår. Man placerar en virtuell prick i en tvådimensionell cirkel som är indelad i fyra zoner, var och en med sin egen klangkaraktär. Man får en blandning av de fyra, beroende på var på planet man sätter pricken. Då blir det förvirrande, för klangkaraktärerna heter Warm, Excited, Relaxed och Bright. Jag fattar faktiskt ingenting av vad det här betyder, men tycker väl att jag får en smula mer fokus på röster och dialog genom att flytta pricken lite i riktning mot Excited.

 

Svårare

Det blir ännu mer förvirrande, för utöver detta finns det funktioner som man kan aktivera eller inaktivera, de heter Upmix, Virtualize, LFE Tuning och slutligen har vi Content Processing-funktionen, där du kan välja mellan Low, High eller Off. Allt det här ska säkert kännas användarvänligt, men jag måste läsa i bruksanvisningen för att få reda på att Mix Up innebär att stereoljud får sitt centrum återgivet av den dedikerade centerkanalen. Virtualize ger ett större intryck av surroundljud från surroundkanalerna och de virtuella höjdkanalerna. LFE Tuning innebär att man kan sätta på och stänga av baseffekterna (LFE) i den inkommande ljudsignalen.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår varför man skulle stänga av dem, om det inte vore för att i stället skicka dem vidare till en separat subwoofer. Men Beosound Stage har ingen subwoofer-utgång och det finns inte heller någon trådlös Beosound-subwoofer som kan kopplas in.

 

Beosound Stage klarar sig fint utan subwoofer. Och det passar ju bra, för det finns ingen. Foto: B&O

 

Ljudkvalitet

När man väl har lyckats få Stage att låta som man vill så klarar den sig riktigt bra utan extern subwoofer (se bara till att LFE-effekterna är på!). Ljudet fyller rummet ganska så bra och basen är tillräckligt fyllig för att ge ett bra fundament till resten av ljudbilden.

Dialogen på film är klar utan att vara vass, Jesse Pinkmans bröstklang i första scenen av El Camino framträder tydligt. Stage kan inte utmana testdeltagarna med subwoofer på det här området, men B&W Formation Bar är å andra sidan mycket dyrare om man tar med subwoofer i priset, och Sennheiser Ambeo blir ännu dyrare när den paras ihop med en matchande sub. Däremot ligger Samsung HW-Q96R, där det ingår en subwoofer, i samma prisklass som Stage, och även här får Stage se sig besegrad.

Om vi bortser från bristen på subwoofer så finns det en del annat bistert att säga också. Jag tycker att det rent allmänt saknas dynamik, det låter lite försiktigt och platt hur mycket jag än försöker justera ljudet.

Musik i stereo blir aldrig lika väldefinierat som med B&W Formation Bar – inte ens om dess subwoofer Formation Bass kopplas bort. Speciellt inte om man aktiverar både Mix up och Virtualize, då tappar Beosound Stage takten helt på grund av en ganska så grov fasförskjutning i basen. I ren stereo låter det däremot bra, fast aldrig magiskt.

Man blir aldrig lurad att tro att det finns flera högtalare när man tittar på film. De virtuella kanalerna fungerar bara sådär. Lite större ljudbild, visst, men både Bose Soundbar 700 och LG SL10Y växer sig ännu större.

 

Foto: B&O

 

Slutsats

Bang & Olufsen Beosound Stage är en vacker soundbar som glider in smidigt och elegant i alla vardagsrum. Den ser verkligen läcker ut, med snygga rundade kanter och påkostade material som ger dig ägarglädje.

Ljudkvaliteten är tillräckligt bra, den gör sitt jobb fint utan subwoofer, med tillräckligt stort ljud med film och skapligt ljud med musik. Det saknas lite dynamik, och vi hade velat ha en möjlighet att koppla in en extern subwoofer för den som vill det. Vad som verkligen förvirrar oss är alla konstigheter i appen. Man måste ta fram bruksanvisningen för att förstå vad som menas med de olika inställningarna.

Beosound Stage är en soundbar som kommer att gå hem hos trogna B&O-kunder, men om den vinner över några nya är vi inte lika säkra på.

Fakta

 • Passar skärmstorlek: 49 tum och större
 • HDMI: 2 (1 med ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Analogingång: 3,5 mm minijack
 • Nätverk: Wi-Fi, ethernet
 • Trådlöst: Spotify Connect, AirPlay 2, Chromecast, QPlay 2.0, Bluetooth
 • Subwoofer: Nej
 • Mått: 110 x 17 x 7,7 cm
 • Färg: Aluminium, bronsfärgad aluminium, rökt ek
 • Webb: bang-olufsen.com

Pris

15000 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
   data-srcset
  6 highend-soundbars Världens bästa soundbar-högtalare?
  Också i detta test:
   data-srcset
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
  Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
   data-srcset
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
  Stenhårt från Bose
  Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
   data-srcset
  Samsung HW-Q96R
  För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.
   data-srcset
  Sennheiser Ambeo Soundbar
  Världens bästa soundbar
  Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?
   data-srcset
  LG SL10YG
  Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.

  Alternativ till Bang & Olufsen Beosound Stage

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska du ha bättre ljud från TV:n så är en soundbar det allra enklaste sättet. Välj en med strömning så får du en musikanläggning på köpet!

  (Foto: Tillverkare)

  Samsung HW-K660/K661 ger dig ett rent ljud med tyngd, via Bluetooth och wifi.

  (Foto: Tillverkare)

  Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

   data-srcset

  En soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet i en handvändning. Men alla är inte lika bra.

   data-srcset

  200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

   data-srcset

  Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.