data-srcset
5 trådlösa högtalare för hemmet

Praktiskt ljud till allrummet och sovrummet

Fem trådlösa högtalare som fyller hela vardagsrummet med musik.

De flesta trådlösa högtalare vi stiftar bekantskap med är små och gjorda för att kunna tas med överallt. Och även om de ofta låter riktigt bra så medför den ringa storleken och prislappen ett par uppenbara kompromisser.

I det här testet har vi flyttat oss ett par pinnhål uppåt, både när det gäller storlek och pris. De fem trådlösa högtalarna som deltar är avsedda att användas innanför hemmets fyra väggar.

Högtalarna är stora och kraftiga nog för att kunna konkurrera med en ”riktig stereo”. Samtliga spelar i stereo (mer eller mindre) och flera av dem kan skryta med en avsevärd förstärkareffekt och inbyggd subbas. Sådant kostar, och det är fullt möjligt att sätta ihop en (liten) stereoanläggning för samma pengar.

Skälet till att man ska byta ut den gamla anläggningen mot en trådlös högtalare är bekvämlighet. När man kopplar loss sig slipper man kablar. Musiken skickas över det trådlösa nätverket och allting styrs enklast från mobilen. Det gör det smidigt att skaffa musik av god kvalitet i sovrummet, köket eller barnrummet.

Sist men inte minst är högtalarna utformade för att passa in i inredningen. Inte nödvändigtvis på ett helt obemärkt sätt – en enorm röd skumgummiboll som Aerosphere kan knappast kallas för diskret – men de utstrålar inte ”teknik” lika mycket som en traditionell anläggning.

Så testade vi
De fem högtalarna införlivades i husets trådlösa nätverk, där de fjärrstyrdes med både iOS- och Android-appar. Musiken levererades i form av strömmade filer från Spotify och en NAS (nätverksdisk) laddad med förlustfritt komprimerade filer.

Som trådlösa bordshögtalare ställs det andra krav än bara ljudmässiga. Högtalarna ska framför allt kunna passa in obemärkt i heminredningen – eller ha en design som gör dem intressanta på egen hand.

annons

Slutligen räknas antalet extrafunktioner. Vissa högtalare kan ”bara” spela musik från nätverket, andra har Bluetooth, strömningstjänster och webbradio.

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testet
 data-srcset
Denons största trådlösa högtalare låter bra och har elegant design.

Japanska Denon har varit kända bland hifi-älskare i en mansålder och har en rad välkända highend-produkter på sitt samvete. Precis som många andra har Denon upptäckt att allt fler byter ut sina traditionella anläggningar mot trådlösa högtalare och bekväma multiroom-system.

Heos 7 är Denons största trådlösa hemhögtalare och kan användas både på egen hand och som del av ett multiroom-system. Rent designmässigt se den lite ”fishy” ut – bokstavligt talat faktiskt, eftersom det böjda kabinettet som är smalast längst fram nästan påminner om en koi-karp.

Heos 7 har fem aktiva element, två slavbasar och sammanlagt fem klass D-förstärkare. Denon säger ingenting om storleken på dem, men i deras egna reklambilder ser det ut som om det handlar om två 1-tums diskantdomer, två mellanregister på 2–3 tum samt en gemensam 5-tummare till basen. Förstärkareffekten nämns inte heller, men den externa strömförsörjningen kan lämna sammanlagt 88 watt.

Inkoppling och skötsel
Denon har hittat på ett helt eget sätt att koppla Heos 7 till det trådlösa nätverket. Nämligen via mobilens hörlurskontakt. Under installationen ska man koppla ihop mobil och högtalare med hjälp av den medföljande ljudkabeln. När man sedan knappar in lösenordet på mobilen överförs det som ljudsignaler till högtalaren så att den kan logga in på nätverket.

Så låter den
Heos 7 målar upp en utpräglat öppen ljudbild som känns mycket större än högtalarens mått, och människoröster återges också riktigt bra. Med den remastrade utgåvan av Sinead O’ Connors ”Troy” skälver sårbarheten i rummet.

Basen är rund och välformad. Det saknas inte botten i ljudbilden, inte heller när volymen rattas upp, även om Denon får se sig besegrade med flera hästlängder i basregistret. Den allra djupaste basen saknas.

Alla högtalarna i testet är mer eller mindre rundstrålande. Heos 7 också. Därför är det överraskande att den samtidigt har en mycket smal sweetspot. Flyttar man huvudet ett par centimeter så ändrar sig ljudbilden markant. Visst kan man njuta av musiken i hela rummet, men det låter bäst när man sitter rakt framför högtalaren.

annons

Heos 7 är en både elegant och välljudande högtalare, fullproppad med teknik. Den fria ljudbilden gör det enkelt att fylla vardagsrummet med musik av god kvalitet. Utseendet är antingen avskräckande eller ett stort plus i kanten. Funderar du på att bygga ett multiroom-system så är det värt att ta med Heos 7 i beräkningen.

annons
Betyg
 • Bestyckning: 5 aktiva element, 2 slavbasar
 • Förstärkare: 5 x klass D. Effekt: ingen uppgift.
 • Frekvensområde: Ingen uppgift
 • Anslutningar: Ethernet, aux (stereo-minijack), Wi-Fi
 • Styrning: iOS, Android
 • Streaming-tjänster: Spotify, Napster, Deezer
 • Mått: 47,9 x 20,3 x 16,4 cm (BxHxD)
 • Vikt: 4,5 kg
Pris: 5300 kr
PlusElegant design, avancerad teknik och öppet ljud.
MinusInte särskilt djup bas. Aningen besvärlig installation.
 data-srcset
Bose SoundTouch 30 Serie II
Boses maxade ministereo vänder sig framför allt till Boses egna fans, men skaffar knappast nya anhängare.
 data-srcset
 data-srcset
JBL Authentics L8
JBL flirtar charmigt med sin professionella historia. Resultatet är en rockhögtalare i ett möbleringsvänligt format.
 data-srcset
Libratone Loop BT
Libratone Loop är en diskret musikspridare som är lätt att ha med att göra.

  Alternativ till 5 trådlösa högtalare för hemmet

   data-srcset

  Nu tål den vatten också

  A1 från Bang & Olufsen är fortfarande en av de bästa små Bluetooth-högtalarna. Nu i en förbättrad och tåligare version.

  JBL Boombox 2 SPREAD

  Perfekt balans mellan fest och finess

  JBL Boombox 2 har definitivt tillräckligt med kraft för att plåga folk i parken. Den låter dessutom förvånansvärt bra.

  Friends go partying on the beach

  Partyljud vid poolen

  Sju förslag på högtalare som gör din hemester mycket trevligare.

   data-srcset

  Osötad sanning från DALI

  DALI har överfört erfarenheterna från sina användarvänliga aktiva högtalare till den högsta nivån. Det är förvånansvärt lyckat.

   data-srcset

  Ljudet som krossar konkurrenterna

  Bowers & Wilkins övertygar stort med ljudet i sin senaste trådlösa högtalare, Formation Wedge.

   data-srcset

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.