Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Tour Pro+

Kan låta fantastiskt

Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Av / 2021-09-13 - 07:00
JBL Tour Pro+
Geir Gråbein Nordby

Inte långt efter att JBL släppte de lyckade Live Pro+ med utstickande mikrofoner kommer Tour Pro+ som har en mer ”normal” form. Alltså utan mikrofonpinnar. Batteritiden i Tour Pro+ anges vara en timme längre: upp till 8 timmar i själva propparna och tre extra laddningar i fodralet.

I övrigt kan Tour Pro+ samma som sin systermodell. Den har både aktiv brusreducering och omgivningsljud (ljud utifrån förstärks så att du hör omgivningen) som aktiveras genom att knacka på vänstra öronproppen. Ladda ner appen JBL Headphones för att göra inställningar.

JBL Tour Pro+ Plus GeirNordby
JBL Tour Pro+. Foto: Geir Gråbein Nordby

Brusreducering och omgivningsljud

Brusreduceringen har inga nivåer, den är på eller av. Helt okej, jag tycker att den funkar fint. Däremot finns det två olika typer av omgivningsljud: Ambient Aware släpper in så mycket som möjligt från omgivningen, i ett brett frekvensområde. TalkThru, å andra sidan, släpper igenom mer mellanregister och mindre bas för att framhäva röster i samtal. Jag tycker faktiskt att TalkThru låter mest naturligt och fungerar bäst i de flesta situationer.

Läs också De här öronpropparna låter magiskt – om du gör rätt JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!

JBL Tour Pro+ stöder röstassistenterna Google Assistant och Amazon Alexa, och i appen kan du välja om du vill trycka på höger eller vänster öronpropp för att väcka assistenten.

JBL Tour Pro+ Plus case
Laddfodralet till JBL Tour Pro+ kan laddas trådlöst. Foto: Geir Gråbein Nordby

JBL Tour Pro+ i praktiken

Appen har ett par alternativ för Bluetooth-lägen när det gäller ljudkvalitet. Normal utlovar en mer stabil anslutning i situationer med mycket störningar från andra enheter, fast på viss bekostnad av ljudkvaliteten. Audio ska ge bäst ljud med musik och Video ska ge kortast fördröjning och bäst läppsynk med film och spel. Jag upplevde ungefär samma fördröjning oavsett läge, och måste säga att jag är besviken över att Video också har en viss fördröjning och därmed riskerar att ljudet hamnar ur synk med bilden, beroende på vilken streaming-app man använder.

Det ingår olika toppar, så sannolikheten att någon ger optimal passform är stor. Som utgångspunkt har JBL-propparna en fyllig bas, men ett tunt mellanregister och en aningen skarp diskant.

Partytricket är att appen har en riktigt bra EQ, så att du kan ställa in ljudet som du vill. Du kan plotta så många punkter i frekvenskurvan du vill och finjustera ordentligt. Det viktigaste är att höja mellanregistret en aning och sänka det skarpa frekvensområdet runt 6 kHz. Utöver detta kan du finjustera efter tycke och smak.

JBL Tour Pro+ Plus(2)
Foto: JBL

Jag saknar dock fler förval i EQ:n, för de som inte är bekväma med att ställa in ljudet själv. Jazz tar nämligen bort hela mellanregistret, Vocal tar bort all bas och Bass förstärker det enda område jag inte vill ändra på.

Men när ljudet är inställt rätt så är det fylligare än i Supra Nero-TX Pro, så att sångröster kommer fram bättre och ljudbilden får en större scen att breda ut sig på. Det sprudlar fint om ett piano och jag kan njuta av både klassiskt och pop. Ljudkvaliteten är väldigt snarlik med och utan brusreducering, men det finns lite bättre hastighet i transienter med brusreduceringen avstängd.

Samtalskvaliteten är helt okej, mottagaren hör vad du säger. Men det låter lite strävare och mindre naturligt än med de bästa öronpropparna med utstickande mikrofoner.

JBL-Tour-PRO-TWS-2
Foto: JBL

Slutsats

JBL Tour Pro+ är ett par öronproppar med flera praktiska funktioner, bra batteritid och välfungerande brusreducering och omgivningsljud.

Ljudkvaliteten är i grunden helt okej, men man bör absolut justera EQ:n i appen för att få fram mellanregistret och ta bort skarphet i diskanten. Den fina EQ:n är räddningen för de här JBL-öronpropparna, som annars skulle ha varit medelmåttiga.

 

Karakter
JBL Tour Pro+
Premium

Ljud & Bild tycker

Den fina EQ:n gör att ljudet kan bli fantastiskt. Brusreducering och omgivningsljud är bra tillskott. Trådlös laddning. Utan EQ är ljudet lite tunt i mellanregistret och klangen generellt lite högt och hårt. Inte den bästa samtalskvaliteten.

Också i detta test:

5 helt trådlösa öronproppar

OnePlus Buds Pro

Strålande AirPods-kopia

Det är helt uppenbart att OnePlus har använt AirPods Pro som mall, men Buds Pro är ändå så lyckade att de förtjänar att betraktas som något eget.

Mycket naturtroget ljud med musik, bra snärt i piano och tjusig klang i röster. Välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Bra kontroller direkt på propparna och fin kvalitetskänsla.
Appen har ingen EQ-funktion. Ingen multipunkt-anslutning ännu.
Läs hela testet

Beats Studio Buds

Skarpa Beats

Vi har sällan varit så nyfikna på ett par öronproppar för under 2 000 kronor. Och sällan blivit så besvikna.

Problemfri anslutning. Brusreducering och omgivningsljud, stöder Spatial Audio. Borttapade proppar går att hitta med mobilen.
Vasst ljud, ingen app med EQ-justering.
Läs hela testet

Sennheiser CX True Wireless

Snyggt ljud, men ...

Under förutsättning att du hittar toppar som passar dina öron ger Sennheiser CX True Wireless ett härligt ljud.

Sagolikt ljud, om du får optimal passform.
Inte aktiv brusreducering eller omgivningsljud. Maximala ljudnivån hade kunnat vara högre. Silikontopparna gled ofta ur öronen, vi fick ta till alternativa toppar.
Läs hela testet

Supra Nero-TX Pro

Kungen av bas

Supra har tagit sina strålande billiga proppar och gett dem aktiv brusreducering – och ännu längre batteritid. Prislappen är också högre.

Häftig bas, lång sammanlagd batteritid, välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Ultrakompakta!
Kan uppfattas lite som hårda i övre mellanregistret, särskilt med vissa kvinnoröster. Locket sitter inte fast på laddfodralet.
Läs hela testet

1 reaktion på ”JBL Tour Pro+”

  1. Tack för en bra recension! Går det att få se en screenshot på den förbättrade EQ-inställningen du nämner?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen