Yamaha HPH-PRO400

Japanskt välljud

Med tanke på Yamahas fina tradition av instrument och välrenommerade hifi-komponenter är förväntningarna stora på de nya hörlurarna.
Ljud & Bild tycker
Stor och fyllig ljudbild Platt kabel med mick Läcker design
Kunde ha varit mer transparenta Kan vara obekväma i längden
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • Mikrofon och fjärrkontroll
  • 50-mm element
  • 23 ohm, 106 dB
  • 286 gram
forfatter

Yamaha har gjort hörlurar förut. Fast det var så länge sedan att de flesta nog har glömt dem. Därför är det snudd på uppseendeväckande att Yamaha plötsligt släpper en hel serie nya modeller i olika storlekar och prisklasser. Från öronsnäckor för smartmobilen till PRO-seriens tre modeller.

Toppmodellen heter PRO500 men vi börjar med att testa PRO400 som är likadan rent tekniskt fast byggd av billigare material. Det finns även en mindre, lättare och billigare PRO300, men nu ska det alltså handla om mellanmodellen.

PRO400 är en direkt konkurrent till Sony MDR-1R, Sennheiser Momentum och Philips Fidelio-serie. Yamaha-luren är läckert byggd i off-white eller svart och har slutna kåpor och löstagbar kabel. Det ingår två olika kablar, en 1,2 meter kort med mikrofon och fjärrkontroll som styr smartmobiler och en 3 meter lång för hemmabruk. Sladdarna är platta som tagliatelle-pasta och trasslar sig mindre än vanliga runda. Lurarna går att fälla ihop och får plats i ett etui som ingår.

50 mm stora elelement drivs av neodym-magneter. Känsligheten, effektiviteten och impedansen är anpassad för bärbart bruk och en smartmobil eller surfplatta har inga problem med att driva dem.

Yamaha hävdar att PRO400 är anpassad för en klangrik, klar och tydlig ljudbild och jag måste säga att det i hög grad stämmer. Ljudbilden är varmare och fylligare än i Sennheiser Momentum, men inte lika stramt fokuserad. I praktiken betyder det att Yamaha-lurarna låter insmickrande behagligt. De är lätta att tycka om. Basen är väldigt fyllig men inte lika påflugen i längden som ett par Dr Dre Beats, och ljudbilden har en bättre balans. Stråkar klingar tjusigt och klangen från piano återges helt enkelt elegant och läckert, även om ljudbilden inte är helt neutral. Den fina värmen i klangen klär också de flesta röster fint. Eftersom diskanten är luftig, men dämpad, blir ljudet aldrig hårt eller påträngande

Diametern på öronkåporna kan vara för liten för vissa öron, då täcker de inte hela vägen runt utan klämmer lite ovanpå öronen. Det är synd. Kåporna trycker nämligen i mesta laget om huvudet. PRO400 sitter med andra ord som gjutna, men kan kännas en smula obehagliga i längden. Om komfort är viktigt kan Sony MDR-1R vara ett bättre alternativ. Ljudkvaliteten går däremot inte att klaga på. Så länge man inte föredrar antingen bastunga lurar eller en fullständigt neutral klang är Yamahas PRO400 ett intressant alternativ till de etablerade hörlursmärkenas modeller i den här prisklassen. Få av dem har nämligen en lika tjusig och klädsamt fyllig klang som de här.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.