Velodyne vFree

Bättre än de flesta

Att basspecialisten Velodyne släpper hörlurar bygger upp en del förväntningar. Men alla infrias inte.
Ljud & Bild tycker
Fyllig bas Öppen och tydlig ljudbild Bra komfort
Tunn klang Plastiga Omärkta knappar.
Specifikationer
  • Slutna hörlurar
  • 34-mm element
  • 32 ohm/98 dB
  • Bluetooth-överföring
  • 2 200 kronor
forfatter

Egentligen är det subbasar de håller på med. Några av de bästa i branschen. Men i dessa dagar måste man ju givetvis bygga hörlurar också. Velodyne vill inte vara sämre än andra högtalarmärken och har i dagsläget tre modeller: ett par öronsnäckor, ett par stora lurar för hemmabruk och så de här, ett par trådlösa bluetooth-hörlurar som heter vFree.

Eftersom de är avsedda för bärbart bruk är de små och lätta och kan vikas ihop. Man kan välja mellan svart, vitt och silvermetallic och det ingår en USB-kabel för laddning av batteriet (som håller i ungefär 10 timmar), en minijack-kabel och ett etui.

Dessutom kan man köpa olika ”skins” online som man kan klä lurarna med som utsmyckning.

vFree är bekväma trots att de ligger utanpå örat i stället för runt det. Det är smart att läsa bruksanvisningen, för det går knappt att se av knapparna på kåporna hur de används. Bortsett från volymen på den högra kåpan måste man lära sig vad knapparna på utsidan av kåporna gör när man trycker på dem.

Det översta fältet är tryckkänsligt och används för att hoppa fram och tillbaka mellan låtar. Det mittersta fältet slår på strömmen och det nedersta startar och stoppar musiken. En liten mikrofon på den ena kåpan används till mobilsamtal eller om man spelar online-spel med andra.

Fyllig bas, tunn klang
vFree stöder apt-X-standarden för bluetooth-överföring som sägs ge ett bättre ljud än vanlig bluetooth-överföring. Och det finns faktiskt mycket positivt att hämta från ljudkvaliteten i hörlurarna. Man ska veta att BT-hörlurar aldrig låter lika bra som vanliga passiva lurar med sladdar kan göra, men vFree tillhör de bättre vi har testat.

Basen är, inte oväntat, tämligen potent och fyllig. I synnerhet när man tar med de små kåporna och de 34 mm stora elementen i beräkningen. vFree låter bättre än Jabra Revo Wireless, som har en mörkare ljudbild och inte på långa vägar när samma öppna och detaljerade mellanregister som vFree.

Bra för att vara en BT-hörlur alltså, fast mellanregistret är lite tillbakadraget och tunt. Röster och en del instrument tappar fyllighet i klangen men ljudbilden är ändå väldigt öppen och väldetaljerad. Nästan luftig, skulle jag vilja säga. Med den fylliga basen i botten blir upplevelsen mer positiv än negativ. vFree låter bättre än de flesta andra BT-lurar vi har testat.

Bra val
Om trådlöst är det enda som gäller är det inte svårt att rekommendera Velodyne vFree. De låter bättre än förväntat, fast inte riktigt i samma klass som ett par PSB M4U 1 eller Sennheiser Momentum. Men som trådlös hörlur betraktad är Velodynes vFree ett av de bästa alternativen på marknaden just nu.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.