Tivoli Audio Radio Silenz

Lever inte upp till sitt namn

Tivoli Audio är kända för sina enastående och välbyggda radioapparater. Ingen har ännu lyckats göra en bättre bordsradio än Radio One för under 2 000 kronor.
Ljud & Bild tycker
Förhållandevis fyllig bas Bra brusreducering Bekväma
Obalanserad ljudbild Saknar klangegenskaper
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • Kåpor av trä
  • Aktiv brusreducering
  • 77 gram
forfatter

Därför är Tivolis första hörlur ett intressant projekt. Radio Silenz heter den. Och kåporna är förstås gjorda av äkta trä. Man kan välja mellan valnöt, körsbär och svart ask.

Med en vikt på gott och väl under 100 gram är Radio Silenz väldigt bekväma att ha på huvudet. De är avsedda för folk i farten och är inte bara små och kan vikas ihop för att ta ännu mindre plats i jackfickan, de är dessutom försedda med aktiv brusreducering. Små mikrofoner plockar upp oväsen som sedan fasvänds och läggs till i musiksignalen så att så mycket som 85 procent av allt brus utifrån försvinner. Allt enligt Tivoli Audio.

Eftersom öronkåporna är så små att de vilar utanpå öronen finns det inte plats för batterier på insidan. De sitter i en liten låda på sladden. Där det också finns en strömbrytare, en volymkontroll och en liten mute-knapp som man trycker in om man vill dämpa musiken.

Radio Silenz ser praktfulla ut. Byggkvaliteten är bra och de små öronkåporna i trä är attraktiva att vila ögonen på. Tyvärr håller inte ljudet samma klass som utförandet. Ljudkaraktären är mörk vilket resulterar i att mellanregistret låter instängt och att detaljer inte framräder särskilt väl i ljudbilden. Emmylou Harris röst i duett med Rodney Crowell låter kristallklar med andra lurar men här är nyanserna i klangen så dämpade att man måste anstränga sig för att höra dem. Basen har gott om tyngd och det är faktiskt fullt möjligt att få de små kåporna att dansa av glädje på öronen, men det är enda ljusglimten i vad jag uppfattar som en obalanserad och onyanserad ljudbild.

Radio Silenz funkar bra till pop, rock, hip-hop, rap och annan rytmisk musik med mycket bas, men faller igenom fullständigt med röster, stråkar och kort sagt det mesta som ställer krav på hög ljudkvalitet – och inte bara ljudkvantitet.

Ur det perspektivet är Radio Silenz en besvikelse, i synnerhet med tanke på våra odelat positiva erfarenheter från Tivoli Audios radioapparater. Köp hellre Sennheiser PCX 250 II om ett par små och bra hörlurar med brusreducering står på önskelistan. De är kanske inte lika fina att titta på, men ljudkvaliteten är av en helt annan klass.

 

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.