TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Tivoli Audio Music System Three

Kompakt och komplett stereo

En av de bästa små, bärbara och trådlösa anläggningar vi har provat.

Ljud & Bild tycker
+Väldigt behändigt format och bra batteritid, samt en klar och fyllig klang, gör den här Bluetooth-anläggningen till ett lockande alternativ.
-Det finns gränser för hur högt du kan spela.
Specifikationer
  • FM/AM-radio
  • Bluetooth-strömning
  • Analog linjeingång
  • Fjärrkontroll
  • 20 timmars batteritid
  • Pris: 4 000 kr
  • tivoliaudio.se
Riktpris: 4000

De flesta bärbara radioapparater har bara monoljud. Bra monoljud i vissa fall, men det är inte samma sak som riktigt bra stereoljud med en högtalare för varje kanal. Dessvärre är de flesta stereomodeller – med två högtalare – stationära. Då är det svårt att ta med sig radion till sommarstugan, ut med båten eller ut på balkongen.

Lösningen för många är antingen en Pinell GO eller en Tivoli Audio PAL. Båda har radio och är enkla att ta med sig. Men det är glädjande att äntligen kunna berätta om en bärbar, batteridriven stereoradio. Som dessutom har Bluetooth för strömning av musik från mobiltelefonen.

Välutrustad
Tivoli Audio Music System Three (puh!) är något förenklat en liten trådlös anläggning med FM/AM-radio som orkar spela i dryga 20 timmar på en laddning – och som är tillräckligt liten och lätt för att den inte ska kännas klumpig att ta med sig.

Stereon, som den på sätt och vis kan kallas, är välutrustad med både FM- och AM-radio, Bluetooth-strömning, utbytbart laddbart batteri, klocka med alarm samt fjärrkontroll. Den går också att styra med en app, och då får man tillgång till tonkontroller, equalizer och programmering och val av radiostationer.

Med en bredd på 29 cm och en vikt på 1,8 kilo är Music System Three definitivt kompakt för att vara en stereo. På baksidan finns en stor springa med plats för en hand – och fjärrkontrollen – som gör allt behändigt att flytta runt på. Kabinettet av rejäl plast finns i svart och vitt, och är förseglat i alla öppningar så att det inte är någon kris om det börjar regna.

Som det mesta annat från Tivoli är skötseln otroligt enkel. Om man inte använder fjärrkontrollen nås alla viktiga funktioner från fronten, medan strömbrytare och volym styrs från toppen. Appen ger fler möjligheter och eftersom Music System Three stöder tvåvägskommunikation kan man se samma sak på mobilskärmen som anläggningen visar i teckenfönstret. Som för övrigt släcks om du ställer in en tid för alarmet.

Stereoljud
Ljudkvaliteten är mycket högre än i en PAL-radio. Tivoli hävdar också att de har fintrimmat ljudet för att det ska låta optimalt med två högtalare. De två 7,6 cm stora elementen är i grund och botten likadana som i PAL, fast här har de belagts med en vattenavstötande yta.

Lek gärna med tonkontrollerna – och loudness-funktionen – för när man packar upp anläggningen och sätter på den så är klangbalansen lite mörk och bastung. Ska den stå på en hylla intill väggen bör loudness stängas av och basen sänkas till noll. Ge gärna diskantnivån ett par extra snäpp, vilket jag gjorde. Då faller ljudbilden på plats bättre. Men välj stereoljud, för wide-inställningen ger ett tunnare mellanregister och ett diffust stereoperspektiv.

Med stereoljud blir det däremot riktigt bra. Mozarts Requiem fungerade förvånansvärt bra, med ett aningen nasalt men i övrigt klart och fylligt mellanregister. Som gav ett bra och distinkt återgett libretto. En konsertflygel blir för stor för de små elementen, och begränsningarna i både volym och djupbas blir uppenbara, men Music System Three klarar sig bättre än exempelvis Geneva World Radio.

Tivoli-anläggningen spelar tillräckligt högt för att vara en andra-stereo, men ersätter inte en stor musikanläggning, till exempel Tivoli Music System Two eller ett par bra högtalare och en bra stereoförstärkare.

Kommande klassiker
Tivoli Audio Music System Threes samlade kvaliteter, för att inte tala om den klara och fylliga ljudkvaliteten, gör detta till en av de bästa bärbara anläggningarna vi har testat. Med både radio och Bluetooth har man allt på ett ställe och den generösa batteritiden och det behändiga formatet gör Tivoli-stereon till ett givet alternativ för alla som vill ha ett bärbart kvalitetsljud.

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.