T+A G 1260 R

T+A G 1260 R

Många behåller sin skivspelare av nostalgiska skäl. De små ritualerna med stora LP-plattor, rengöring med dammborste och sprakningarna när nålen faller på plats i spåret kan få fullvuxna män att sucka hänfört och få något drömskt i blicken. Fina skivspelare har antingen ett konservativt utseende av trä eller är en massiv rigg med akryl, krom och mässing som mest påminner om en utsmyckad oljeborrplattform.
Tyskarna gillar uppenbarligen den senare kategorin, för inget annat land har så brett urval av skivspelare i glas och krom – och prislappar på samma nivå som en fin småbil. Därför är det befriande att se en tysk skivspelare som inte skriker: HÄR ÄR JAG!
För T+A har verkligen lyckats att ge sin nya spelare, G 1260 R, diskret elegans. Den är relativt liten, smal och enkel och finns i svart och silvergrått. Här finns inget lull-lull, ingen USB-port eller upplyst skivtallrik av akryl. I stället är grammofonen byggd på ett aluminiumchassi och en styv MDF-platta, och har elektronisk hastighetskontroll med max +/–0,02 procents hastighetsavvikelse och en 3,8 kilo tung aluminiumskivtallrik med remdrift. Allt toppas av en tjock silikonbaserad gummimatta, som får upp totalvikten till 12 kilo. Vilket kan jämföras med Linns större Sondek LP12 som väger 10 kilo.
G 1260 R levereras med en tonarm från Rega, som bygger på den välkända och utmärkta RB300, som passar de allra flesta pickuper. Spelaren kan också utrustas med ett inbyggt RIAA-steg som heter PH-G10 MM/MC för antingen MM- eller MC-pickuper. Vänder man spelaren upp och ned får man tillgång till små omkopplare som ställer in motstånd, kapacitans och känslighet efter pickupen man valt. Med det inbyggda RIAA-steget elimineras behovet av en separat pickupförstärkare, eftersom man kan koppla in skivspelaren i vilken ingång som helst på förstärkaren.
Som övrig extrautrustning finns ett dammlock i klar akryl, en skivpuck i mässing som väger 650 gram, skivborste i mässing – och naturligtvis olika pickuper.

Utan romantik
Vi testade G 1260 R med en Lyra Delos-pickup och kopplade in den till skivspelaringången på Mark Levinson No 326s. Skivspelaren stod på ett solitt bord som var helt vågrätt. Eftersom konstruktionen saknar fjäderupphängning, och i stället bygger på att massa absorberar resonanser, bör man placera den på ett solitt och stabilt underlag. Både för att se till att nålen stannar i spåren och för att undvika att resonanser färgar ljudet.
För är det något T+A-spelaren INTE är så är det färgad. Ljudbilden är bergfast och har en perfekt balans och sammanhållning, och är helt befriad från den varma och romantiska – nästan glödande – klangen som gör att många hellre lyssnar på LP-skivor än CD-skivor. I stället får man en större insikt i musiken i form av en öppen och djup ljudbild. Och en briljant dynamisk kontrast, vilket också har att göra med att Lyra-pickupen håller väldigt hög klass.
Dubbel-LP:n ”Still Live” med Keith Jarrett trio bekräftar känslan av en verklighetsnära återgivning. Konsertflygeln är kristallklar och inte ens de långa tonerna svajar det minsta, vilket kan vara ett problem med remdrivna skivspelare som har en sämre hastighetskontroll. Trummisen Jack DeJohnettes cymbaler och trumvispar är så fint utmejslade och välfokuserade att de knappt kan låta skarpare på CD. Skivspelaren – och pickupen – lyckas också få den dynamiska kontrasten att låta levande. Trumsolon, kontrabasar och snabba och kraftiga svepningar över pianotangenterna lyfter ljudbilden så att man stortrivs i soffan.
Vokalprestationer i inspelningar som Luciano Pavarotti ”Live in Modena” visar att spelaren inte färgar mellanregistret rosenrött, utan i stället återger tenorens röst så att man får en enorm känsla av realism. Vilket också hörs på Spyro Gyros liveplatta, där marimbans klang är så nyanserad att man nästan känner doften av trä sippra in i rummet. Basen är stram och precis och helt befriad från den avslappnade tröghet som vissa skivspelare har i basregistret, men den går inte lika djupt som med Project Xtension eller Thorens TD 350, så som jag minns dem.

Diskret klassiker
Det är svårt att tänka sig en bättre skivspelare för de här pengarna, om man även tänker på användarvänlighet och kvalitet. T+A-spelaren bryter med vissa traditioner, trots att den är remdriven och ser tämligen traditionell ut. Den presenterar nämligen musiken mer som en CD-spelare skulle göra det, med välkontrollerad och kontrastrik dynamik, bestämd och precis bas samt en superfokuserad ljudbild.
Om man gillar eller ogillar ljudet är upp till var och en, men G 1260 R är en frisk fläkt bland alla grammofoner och lyckas förena klassisk LP-avspelning med en modern ljudbild – allt förpackat i en diskret och elegant design.

Pickup
När man väljer skivspelare är det viktigt att pickupen passar. Och då menar vi inte bara budgeten, utan även spelaren, tonarmen och framför allt den personliga smaken. För genom att välja rätt pickup kan man fintrimma klangen från varje skivspelare. Lyra Delos kostar 11 400 kronor och är alltså inte en av de billigaste som passar T+A G1260R, den kostar hälften så mycket som hela spelaren, vilket nog är i mesta laget för de flesta – som nog hellre utrustar Rega-tonarmen med en billig och bra Ortofon-modell.
Lyra Delos är en klangneutral MC-pickup med 0,6 mV utgångsspänning som trivs bäst när den belastas av mellan 91 och 47 kohm av grammofonsteget. Pickupen har nålarm i boron, med en relativt skarp Namiki-slipning (2,5 μm x 75 μm), som ska ha 20 graders vertikal spårningsvinkel (VTA). Viktigt att komma ihåg eftersom man inte kan justera tonarmens höjd.
Delos fungerar utmärkt på Rega-armen, som kan utrustas med mellanringar för att ändra VTA, men kom ihåg att ta hänsyn till skivmattans tjocklek om du byter ut den ursprungliga mot en som är tunnare eller tjockare.
www.audionord.se
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: