test: Teac NR-7CD

Teac NR-7CD
Teac NR-7CD

Kan alla trick

Streaming-förstärkaren Teac NR-7CD kan det mesta, till och med spela CD. Och den låter dessutom väldigt bra.

Plus
Ljudet är mycket fint, vi gillar framför allt transparensen och den snabba leveransen av rytmer och transienter. Välljudande CD-spelare och hörlursuttag är också bra.
Minus
Aningen begränsat med kraft. App-styrningen har stor förbättringspotential och vi saknar verkligen en USB-DAC-ingång.

Försäljningen av allt-i-ett-anläggningar ökar, och folk som är villiga att betala för bra ljud vill inte heller ha stora och dominerande stereoanläggningar. Om tillverkarna ska kunna övertala folk att inte nöja sig med ett par billiga trådlösa högtalare så duger det inte att komma med många och stora stereokomponenter som alternativ. Hur välljudande de än är. Därför noterar vi nu en växande försäljning av förstärkare som kan många olika saker, inklusive strömma musik direkt från internet.

Teac NR-7CD är en sådan. Jämfört med andra allt-i-ett-förstärkare, till exempel den smidiga Naim Uniti Nova, så är den här retro-liknande förstärkaren ganska så stor, fast å andra sidan har den även en CD-spelare inbyggd. Så här behöver du bara högtalare för att få tvättäkta hifi-ljud i vardagsrummet. Förutom musikströmning och avspelning av högupplösta filer har Teac tagit Bluetooth på allvar. Om du har en modern Android-telefon av det dyra slaget så finns det en god chans att den stöder Sonys LDAC-kodek, vilket även finns i Teac-förstärkaren. Då får du äkta, okomprimerad CD-kvalitet via Bluetooth. Dessutom finns digitalingångar om du skulle känna ett behov av att koppla in andra saker, till exempel TV:n. Det enda vi saknar är en USB-DAC-ingång.

Gediget byggd

Med en prislapp på 40 000 kronor måste förstärkaren ha ljudkvaliteten i behåll och mer än så. Den något blygsamma effekten 2 x 60 klass D-watt i 8 ohm tillfredsställer antagligen inte ljudtrycksfanatikerna, men andra som vill njuta av musiken på en behaglig lyssningsnivå – och kanske lite högre än så – bör kunna få sina drömmar uppfyllda av Teac.

NR-7CD är gediget konstruerad, med borstad aluminium och snygga, avrundade sidopaneler. Teac visar att de inte har glömt sitt förflutna som bandspelarmärke genom att placera ett par analoga VU-mätare på fronten, med visare som viftar i takt med musiken.

Nätverksfunktion

Förstärkaren har inte wifi inbyggt utan måste anslutas till nätverket med ethernet-kabel. Min MacBook Pro hittade den direkt som trådlös AirPlay-källa. Audirvana gjorde detsamma, men det programmet borde också ha identifierat den som en DLNA-källa, vilket jag inte lyckades åstadkomma. Då hade jag kunnat spela högupplösta filer – även DSD och MQA – direkt genom luften från min Mac. Man kan fortfarande spela alla sina filer, fast bara med ”normal” ljudkvalitet – vilket också låter väldigt bra.

Det ingår en fjärrkontroll till förstärkaren, men lösningen på strömningstrasslet är att ladda ner Teac HR Streamer som styr förstärkaren från mobilen. Då kan jag logga in på mitt Tidal-konto och lyssna på musik i både CD-kvalitet och högre Master-kvalitet. Högupp­lösta musikfiler på USB-minne eller hårddisken kommer jag också åt i appen. Problemet är att jag hatar den. Det är oöverskådligt att bläddra genom alla Tidal-listorna och namn på låtar och artister står i en liten ruta med ont om plats för alla tecken. Långa låttitlar ser man bara början av och appen är så oöverskådlig att jag sällan orkar använda den. Då föredrar jag Tidal-appen i mobilen och skickar musiken till förstärkaren via AirPlay, eller så kör jag med Spotify-appen.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Den extra höga ljudkvaliteten är liksom inte värd besväret. Men eftersom förstärkaren även har DLNA kan man använda tredjeparts-appar.

Mycket är förlåtet

När jag struntar i appen och i stället använder NR-7CD som en förstärkare med inbyggt AirPlay och Spotify Connect blir intrycken mycket bättre. Oavsett om musiken kommer från CD eller spelas från Tidal via AirPlay så är den både luftig och upplöst. Elizabeth Frasers röst i Massive Attack-klassikern Teardrop är mjuk och svävande genom referenshögtalarna Audiovector SR3 Arreté Raw Surface och Teac-förstärkaren placerar henne i en stor och luftig ljudbild, med tydligt markerat percussion och en spröd och skön cembalo.

Bäst rytmik får man för övrigt genom att stänga av uppsampling, och jag föredrar att ställa digitalfiltret till Short Delay Slow, som låter mest musikaliskt i mina öron.

Teac har kontroll över basregistret också, det levereras med snabba och bestämda rytmer. Bastrumman och basgitarren är ganska brutala saker ihop när man spelar högt, men här avslöjar förstärkaren sina aningen begränsade strömreserver. Det blir lite platt där nere jämfört med Naim Uniti Nova som har betydligt mer att gå på och ännu bättre rytmik i basregistret. Fast då kostar Nova 12 000 kronor mer och saknar CD-spelare, så det skulle bara fattas annat.

Den integrerade förstärkaren Hegel Röst har ungefär samma effekt som Teac NR-7CD och både AirPlay och DLNA inbyggt. Ingen CD-spelare, men priset är bara hälften av Teacs. Hegel har bättre kontroll över rytmerna och ska man vrida upp Eminem eller Drake med hård och tuff bas så har Röst större kraftresurser. Den låter prydligare också. Teac låter däremot mjukare och finare, och har ett slags x-faktor som är beroendeframkallande.

Hegel har en USB-DAC-ingång av mycket hög kvalitet, en sådan lyser med sin frånvaro i NR-7CD. Man kan liksom inte bortse från att Hegel Röst är ett bättre köp, även om Teac har stoppat i en CD-spelare i sin förstärkare.

Slutsats

Med så många äss i rockärmen är Teac NR-7CD en förstärkare som bara behöver högtalare, sedan har man en fullt fungerande anläggning. En mycket välljudande anläggning.

Ljudkvaliteten är oerhört hög. Musiken låter mjuk och upplöst, i en stor och luftig ljudbild. Det saknas bara lite kraft och baskontroll för att verkligen träffa huvudet på spiken. Men digitalingången är toppen och hörlursuttaget låter mycket bra.De extra funktionerna, som CD-spelare och nätverksfunktionalitet, är praktiska. Mobil-­appen är däremot inte imponerande, vi föredrar att hellre använda AirPlay- och DLNA-funktionen. Hade det funnits en USB-DAC-ingång så hade allt varit smidigare.

Förstärkaren är bra, men du får mer för pengarna med en integrerad för 20 000 kronor och en bra separat CD-spelare.

<
>
Ethernet-porten fixar strömningen och de digitala ingångarna tar hand om externa källor. Den analoga ingången kan till exempel användas för en skivspelare, om den har inbyggt RIAA-steg. Förförstärkarutgångar saknas. Foto: Teac
Bästa pris på Teac NR-7CD
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Effekt: 2 x 60 watt i 8 ohm, 2 x 100 watt i 4 ohm

Ingångar: 2 optiska, 1 koaxial, 1 USB-A, 1 RCA, Bluetooth

Digital upplösning: 24 bit/192 kHz (PCM) och 2,8 MHz (DSD)

Nätverk: Ethernet, Spotify, Tidal, AirPlay, DLNA

Utgångar: 3,5 mm hörlursuttag

Mått: 15,2 x 44,2 x 34,5 cm

Vikt: 13,4 kg

Utförande: Silver

Webb: teac-audio.eu

Pris: 40 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.