: Tannoy Definition DC10A

Elementärt, min käre Watson

Tannoy har kommit med en ny referens i sin Definition-serie. Stor och dyr och mycket engelsk – men den har något särskilt: ett element som är två!
Ljud & Bild tycker
Precision Lättanvänd
Stor och dyr
Specifikationer
  • 10-tums Dual Concentric-element med 2-tums aluminium-dome
  • Frekvensområde: 28–22 000 kHz
  • Impedans: 8 ohm
  • Känslighet: 93 dB
  • Delningsfrekvens: 1,1 kHz
  • Mått: 1135 x 345 x 438 mm
  • Vikt: 42,7 kg
  • Pris: 125 000 kr
Annons
Annons

Den här gången ser vi på en högtalare från en av de mest klassiskt hifi-firmorna överhuvudtaget. Vi talar om Tannoy, vars nykomling Definition DC10A ska kombinera de klassiska Tannoy-dygderna från de välkända Prestige-modellerna med modernaste teknologi och design från Definition-serien.

Det är ju en Tannoy-högtalare, så naturligtvis bygger högtalaren på ett nyutvecklat 10-tums Dual Concentric-element med en multifiberkon som drivs av en Alcomax 3 Alnico-motor. I mitten av elementet sitter den senaste versionen av Tannoys aluminiumlegeringdiskant med den senaste versionen av den wave guide de kallar för PepperPot.

Delningsfiltret är kryogeniskt behandlat, det finns ett hålrum i kabinettet som kan fyllas upp med lämpligt material för att avstämma basåtergivningen, det finns till och med en separat jordkoppling på baksidan – det är inte mycket man lämnat åt slumpen. Att kabinettet dessutom är alldeles utmärkt utfört och snyggt lackat befäster bara det intryck av kvalitet och tänk man omedelbart får.

På fot med tillvaron
DC10A har en stor metallfot där man ska skruva i medföljande mycket kraftiga spikes. För att högtalaren inte ska sjunka ner djuuupt i golvet finns kraftiga underlägg för dessa spikes. De behövs!

Mitt golv och spikes är dock inte på särskilt god fot med varandra. Att inte ha något alls är dock ingen lösning, jag hade högtalaren bara på metallfoten medan jag spelade igång anläggningen, och det var ingen höjdare. Högtalaren lät klen och lite spretig, basen var inte där helt enkelt. Med spikes – eller som jag också provade med: Entreqs högtalarfötter – blev det något helt annat. Då lever högtalaren upp och ger den stuns i återgivningen som jag också hade förväntat.

Annons

Stort lyssningsfönster
Men nu har vi gått handlingen i förväg litegrann. Trots att det rör sig om ett par tämligen stora och tunga högtalare är uppställningen inte särskilt knepig. Jag började med att ha högtalarna för tätt ihop vilket gjorde ljudbilden en smula liten, men en bredare uppställning löste det problemet och gav ett stort och inte minst väldefinierat lyssningsfönster.

Ett par av mina besökare fnyste en smula när det såg Tannoyerna och påstod hårdnackat att de hade problem med den typen av element. Det är horn! sade de, och horn kan vara mer än vederstyggligt när de inte är riktigt välgjorda. Själv har jag också länge mer eller mindre undvikit högtalare av den här typen, då jag tidigare råkat ut för diverse avarter som inte gjort någon människa glad. Det betyder att jag egentligen aldrig riktigt gett Tannoy den uppmärksamhet som firman förtjänar. För det är faktiskt så att de här elementen är synnerligen omsorgsfullt konstruerade, undviker nackdelarna och istället plockar fram de fördelar som den här typen element ger.

RS7342_DC10A Rear
Ett element, men ändå krävs två basportar för att avstämningen ska bli optimal.

Främst handlar det om att du verkligen får en point source, ljudet kommer från samma ställe och ger ett synnerligen precist perspektiv. Och det du får är ett perspektiv av verkligt hög klass. En annan sak är att en förnuftig wave guide för diskanten kan styra utstrålningen på ett förtjänstfullt sätt. Här är liksom hela elementet en wave guide och det hela fungerar alldeles utmärkt. Precision är nyckelordet.

Efter att precis ha provat Dynaudio Evidence Platinum har jag fått en ny referens i mitt rum för vad soundstage innebär. Tannoy Definition DC10A målar upp ett panorama i något mindre skala, men annat vore heller inte att vänta, det gör i stort sett allt annat. Men det är ändå i högsta grad storskaligt och imponerande, med en naturlig känsla som är både överraskande fin och behaglig.

Annons

Det är inte utan att man också kan tycka sig höra influenser av att firman också sysslar med monitorhögtalare. Du kan använda DC10A som monitorer om du ställer upp dem på det viset – alltså så att du själv sitter mitt i närfältet. Då hör du i stort sett allt som finns på inspelningen, men tappar naturligtvis det fina perspektivet och soundstage.

Experiment med jord
Men vad är nu det här med en jordkontakt på baksidan? Jo, det är gammal känd kunskap att det kan ske en förbättring av ljudet genom att koppla högtalarelementens chassin till jord. Exempelvis vet jag att Peter Holstein på Holfi arbetade en hel del med detta och jag har också lyssnat till ett av hans projekt. Det kan vara rätt bökigt att realisera rent praktiskt, men jag passade på att använda en ”jordlåda” från Entreq – som också leker en hel del med dessa tankar.

Precis som jag tidigare råkat ut för med jordförsök blir hela återgivningen lite lugnare, lite mer avslappad. Några gånger har jag upplevt att detta också stulit lite dynamik – precis som med nätfilter förr i världen – men så är inte fallet här. Det blir bara lite lugnare, lite ”gôttare” att lyssna.

Musik
Man kan säga att Tannoy Definition DC10A spelar utan att sätta något större fingeravtryck på ljudet. Det är en mycket neutralare återgivning än jag förväntat vilket också medför att olika inspelningar låter olika. Det är verkligt bra.

Jag har spelat mig igenom lite klassisk brittisk rock – det borde väl passa – i form av ett par boxar med Cream. Deras studioinspelningar är på gott och ont, men man får en mycket ärlig vision av hur det lät i studion när de kreerade några av sina mästerverk. Där är mer dynamik i Ginger Bakers trummor än förväntat och Jack Bruces bas låter rätt med lite mjukt ”swoff” i anslagen – det är inte direkt någon funkbas han spelar. Det är en aura av sent 60-tal över inspelningarna, precis som jag tycker om.

Annons

RS7335_D10A Rear Panel
What on earth? Jodå, längst ned sitter en anslutning för jord till högtalaren. Det fungerar faktiskt.

På ”More Best Of” med Leonard Cohen, en gammal favorit vars musik jag nog mindre och mindre tycker om som åren går, kan man höra att man lagt på lite extra i produktionen för att göra Leonards röst mörkare och mer sonor. Jag vill påstå att han egentligen inte har den röst som skivorna säger att han har, men det är ett tjusigt studiojobb. Tannoy gör det bästa av produktionen och presenterar den som den är – lite sockrad och uppblåst och helt rätt.

Jag chockade folk med Eva Cassidys Fields of Gold på Dynaudio. Den är inte fullt lika haktappande här, men icke desto mindre går det härliga rysningar genom kroppen. Även Tannoy kan trycka på rätt knappar här. Hennes röst tindrar som stjärnor på himlen och gitarren är äkta med sin inte helt optimala förstärkare. Det är egentligen förfärligt att säga det, men på grund av att hon dog alltför tidigt hann hon inte förstöras av skivbolagen. Det vi har är bara dessa fantastiska semiprofessionella inspelningar som inte har fått lov att pillas sönder.

Slutsats
Tannoy Definition DC10A är en högtalare som vinner i längden tack vare ett spelsätt där man inte försöker tjäna lätta poäng genom att färga ljudet. Istället förvaltar man sitt gedigna arv på bästa sätt och har en naturlig tillgång till hur det ska låta och man får kolossalt mycket musikalisk behållning av att lyssna.

Det är bara högklassiga högtalare som kan ge en sådan här återgivning, och Tannoy har fått en ny vän i mig.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!