Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: t-JAYS four och XTZ Headphones 12 med Dirac

Med örat till musiken

Två svenska tillverkare har sökt åstadkomma verkligt bra ljud från in-ear-hörlurar. Båda har lyckats förträffligt genom att svinga Diracs DSP-trollspö.

Av / 2013-03-19 - 07:00
t-JAYS four och XTZ Headphones 12 med Dirac
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Produkter i detta test

Mobilt ljud blir bara mer och mer utbrett. Många har hela eller en stor del av musiksamlingen i smartmobilen, och i och med att du också kan plocka ner Spotify, radio och vad du vill när du sitter i bussen, på tåget eller bara är ute och går ser vi hela tiden fler och fler med kablar upp till öronen.

Men det är inte utan orosmoment. Det kommer ständigt rapporter om försämrad hörsel hos främst unga, och när hörseln väl fått en skada är den skadan irreparabel. Jag påstår att mycket av hörselskadeproblemet ligger i kvaliteten på det ljud som går in i hörselgångarna. Jag kan inte begripa att föräldrar medvetet stoppar in skräplurar i öronen på sina barn, lurar som gör att barnen skruvar upp alldeles för högt för att de ska kunna höra något förnuftigt.

Vad tänker man på? Hörlurar ska inte kosta 40 kronor! För något år sedan kom exempelvis Griffin med en bygellur för barn som övervakar ljudnivån och hela tiden begränsar den till max 85 dB – den högsta volym som rekommenderas av sakkunniga. Bra lösning, men runt 400 kr tycker många är mycket pengar.

Det gäller egentligen för så mycket här i livet – snålheten bedrar visheten. Ja, men lurar håller inte så länge, är ofta argumentet. Nej, men hellre en pajad hörlur än en pajad hörsel.

Men det finns lösningar som både kan ge väsentligt bättre ljud och minska risken för hörselskador. Många har gått över till att ha riktiga bygellurar på skallen, men det tar ju bort en del av enkelheten och flexibiliteten med den fria lyssningen.

Den senaste – och redan här kan jag avslöja att jag tycker det är den hittills bästa – lösningen är att göra en bättre anpassning mellan den aktuella spelaren och hörlurarna. Det ser vi närmare på här.

Tillsammans ger styrka
De flesta hörlurar är ju konstruerade för att kunna användas i många olika sammanhang. Tillverkaren kan ju inte på förhand veta vilken apparat den ska kopplas till, därför görs den till att fungera universellt så bra som möjligt.

Men, i takt med att smarta telefoner är den mobila musikkälla som blivit absolut dominerande står vi med en annan möjlighet, nämligen att via DSP få apparaten och hörluren att arbeta tillsammans på bästa sätt.

Det är Dirac Research, en uppsalabaserad DSP-specialist som ligger bakom systemet att via en app – ännu så länge bara till IOS (Apple) – skapa så bra korrelation som möjligt mellan spelaren och hörluren.

Och Dirac-folket är inte vem som helst. Man har en patenterad teknologi som används på licens av flera olika firmor, exempelvis Naim och Theta Digital samt inom den så kallade automotive-industrin (står för ljud i bilar) för BMW, Bentley och Rolls Royce.

Dirac app
För hörlurarna började det med att man gjorde en app för den lur som följer med när man köper sin iPhone/iPad. Med Diracs app – som finns i både en gratis- och en betalversion – blir det stor skillnad på alla plan – mer detaljer, bättre homogenitet och mycket mer musik. Det kan du själv kolla genom att hämta appen och prova.

Det handlar om att Dirac lägger sin egen spelare över originalspelaren i iPhonen. Det du kan spela är alltså det som ligger lagrat på spelaren, inte det som du strömmar från outer space (vi hoppas den möjligheten kommer).

Att använda DSP betyder att man kan skräddarsy hörlurens prestanda både i frekvens- och tidsdomänen. Men karaktären av det resulterande ljudet beror på hur man väljer att korrigera, det är ett val från tillverkarens sida beroende på det ljudideal man eftersträvar. Därför låter de två lurar vi har provat också olika – och ändå inte.

Appen till XTZ är gratis medan den till JAYS kostar en försumbar summa.

Utanför eller inuti
En liten ”örlur” blir först riktigt bra när den kan stoppas in i hörselgången. Inte minst det faktum att du effektivt stänger ute omgivande störningar är avgörande för din upplevelse. Det gör också att du inte behöver skruva upp så mycket på volymen. Här är det också viktigt att använda de medföljande gummiproppar som passar bäst i just dina öron. Det är a och o för den ljudkvalitet du kan uppnå att hörlurarna sitter bra.

En annan sak – snåla inte på upplösningen på musikmaterialet. Lossless låter bättre än mp3!

Ljud & Bild har haft två par lurar igång hos två olika lyssnare med många mils avstånd. Jag är mer förtjust i det rena, äkta ljudet medan medlyssnaren har en benägenhet att periodvis även gilla ordentligt med ös. Lite olika grundpreferenser, ändå är vi här rörande överens på de flesta punkter.

Produkter i detta test

XTZ Earphone 12

XTZ Earphone 12

XTZ är kända för att leverera kvalitet för priser man inte tror är möjligt.

High-end för småpengar
Stora kabinett
Läs hela testet

t-JAYS Four

t-JAYS Four

t-JAYS four har funnits på marknaden ett tag, då utan DSP-möjligheten.

Mycket bra ljud Handsfree/sladdstyrning
Ibland lite bastung
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen