TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sennheiser Momentum On-Ear

Minilurarna

Sennheiser gjorde inga fel med sina Momentum-hörlurar, som är bland de bästa vi har hört. Nu kommer en mindre modell med stora ambitioner.

forfatter
Publicerad 2013-11-01 - 06:00
L&B tycker
Varm och behaglig klang Lysande komfort Hög kvalitet
Går inte att fälla ihop
Specifikationer
 • Sluten hörlur
 • 18 ohm, 112 dB
 • 160 gram
 • Pris: 1 700 kr

De kallar dem för On-Ear. ”På örat”, alltså. Och de minsta hörlurarna i Momentum-serien har behållit formspråket och designen som gör den stora modellen så fin. Dessutom har vikten bantats med 30 gram och priset med 800 kronor. Rent tekniskt är de lika, fast har mindre element i de små, slutna kåporna med velourklädda kuddar. Som nu finns i flera färger: beige, rött, blått och grönt.

De går fortfarande inte att fälla ihop, men nu är de så små att de tar lite plats, och den låga vikten gör att de kan hänga runt halsen hela tiden. De känns lika gedigna som de större Momentum och har också löstagbar kabel. Det ingår för övrigt två kablar, den ena med mikrofon och fjärrstyrning av mobilen så att du kan prata med folk som ringer och styra musiken utan att ta fram mobilen.

Varm klang
Eftersom kåporna är slutna och klämmer fint på örat dämpar de oväsen utifrån ganska så bra. Man hör trafik och andra ljud, men tillräckligt dämpat för att man ska höra musiken utan att plågas av allt som händer runtomkring. Komforten är alldeles utmärkt. De här lurarna kan de flesta ha på sig länge utan att bli svettiga om öronen eller känna nämnvärda obehag.

Ljudbilden är inte oväntat ganska så lik den i de större Momentum-lurarna. Klangen är varm men ljudbilden är ändå öppen och detaljerad. Till och med basen är potent, mer än man kanske skulle kunna tro med tanke på de små On-Ear-kåporna. Den varma klangen klädde Dylan LeBlancs ”Low” som hand i handske. Rytmen från bas och trummor var väldefinierad och rösten lät varm, behaglig och tydlig.

Somliga kanske tycker att klangen är lite väl varm, eftersom det inte finns någon markerad diskantprofil. I stället är diskanten – precis som resten av ljudbilden – varm och nästan avslappnad. Till och med kvinnoröster låter varmare än de egentligen är, nackdelen är att vissa av klangnyanserna dämpas en smula.

Basen är inte så klockrent definierad och massivt dynamisk som i de stora Momentum, och balansen är inte lika neutral. Basen verkar nämligen vara fintrimmad för en mer ungdomlig publik, med större tonvikt på att få fram rytmer. Just precis vad målgruppen föredrar i många fall, vilket innebär att On-Ear passar mindre bra till kritisk finlyssning hemma på stereon än Momentum som har en mer välbalanserad ljudbild.

Momentum On-Ear är ett utmärkt val i den här prisklassen och förmodligen ett bättre val för många än Skullcandy Aviator i samma prisklass.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend