TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sennheiser Momentum On-Ear

Minilurarna

Sennheiser gjorde inga fel med sina Momentum-hörlurar, som är bland de bästa vi har hört. Nu kommer en mindre modell med stora ambitioner.

forfatter
Publicerad 2013-11-01 - 06:00
L&B tycker
Varm och behaglig klang Lysande komfort Hög kvalitet
Går inte att fälla ihop
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • 18 ohm, 112 dB
  • 160 gram
  • Pris: 1 700 kr
Riktpris: 1700Pr. 2013-11-01 Produktsida

De kallar dem för On-Ear. ”På örat”, alltså. Och de minsta hörlurarna i Momentum-serien har behållit formspråket och designen som gör den stora modellen så fin. Dessutom har vikten bantats med 30 gram och priset med 800 kronor. Rent tekniskt är de lika, fast har mindre element i de små, slutna kåporna med velourklädda kuddar. Som nu finns i flera färger: beige, rött, blått och grönt.

De går fortfarande inte att fälla ihop, men nu är de så små att de tar lite plats, och den låga vikten gör att de kan hänga runt halsen hela tiden. De känns lika gedigna som de större Momentum och har också löstagbar kabel. Det ingår för övrigt två kablar, den ena med mikrofon och fjärrstyrning av mobilen så att du kan prata med folk som ringer och styra musiken utan att ta fram mobilen.

Varm klang
Eftersom kåporna är slutna och klämmer fint på örat dämpar de oväsen utifrån ganska så bra. Man hör trafik och andra ljud, men tillräckligt dämpat för att man ska höra musiken utan att plågas av allt som händer runtomkring. Komforten är alldeles utmärkt. De här lurarna kan de flesta ha på sig länge utan att bli svettiga om öronen eller känna nämnvärda obehag.

Ljudbilden är inte oväntat ganska så lik den i de större Momentum-lurarna. Klangen är varm men ljudbilden är ändå öppen och detaljerad. Till och med basen är potent, mer än man kanske skulle kunna tro med tanke på de små On-Ear-kåporna. Den varma klangen klädde Dylan LeBlancs ”Low” som hand i handske. Rytmen från bas och trummor var väldefinierad och rösten lät varm, behaglig och tydlig.

Somliga kanske tycker att klangen är lite väl varm, eftersom det inte finns någon markerad diskantprofil. I stället är diskanten – precis som resten av ljudbilden – varm och nästan avslappnad. Till och med kvinnoröster låter varmare än de egentligen är, nackdelen är att vissa av klangnyanserna dämpas en smula.

Basen är inte så klockrent definierad och massivt dynamisk som i de stora Momentum, och balansen är inte lika neutral. Basen verkar nämligen vara fintrimmad för en mer ungdomlig publik, med större tonvikt på att få fram rytmer. Just precis vad målgruppen föredrar i många fall, vilket innebär att On-Ear passar mindre bra till kritisk finlyssning hemma på stereon än Momentum som har en mer välbalanserad ljudbild.

Momentum On-Ear är ett utmärkt val i den här prisklassen och förmodligen ett bättre val för många än Skullcandy Aviator i samma prisklass.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
Strömförsörjningar som avlägsnar brus Den ena strömförsörjningen kan du ansluta sex enheter till.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Följ Ljud & Bild