: Sennheiser Momentum On-Ear

Minilurarna

Sennheiser gjorde inga fel med sina Momentum-hörlurar, som är bland de bästa vi har hört. Nu kommer en mindre modell med stora ambitioner.
Ljud & Bild tycker
Varm och behaglig klang Lysande komfort Hög kvalitet
Går inte att fälla ihop
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • 18 ohm, 112 dB
  • 160 gram
  • Pris: 1 700 kr
forfatter

De kallar dem för On-Ear. ”På örat”, alltså. Och de minsta hörlurarna i Momentum-serien har behållit formspråket och designen som gör den stora modellen så fin. Dessutom har vikten bantats med 30 gram och priset med 800 kronor. Rent tekniskt är de lika, fast har mindre element i de små, slutna kåporna med velourklädda kuddar. Som nu finns i flera färger: beige, rött, blått och grönt.

De går fortfarande inte att fälla ihop, men nu är de så små att de tar lite plats, och den låga vikten gör att de kan hänga runt halsen hela tiden. De känns lika gedigna som de större Momentum och har också löstagbar kabel. Det ingår för övrigt två kablar, den ena med mikrofon och fjärrstyrning av mobilen så att du kan prata med folk som ringer och styra musiken utan att ta fram mobilen.

Varm klang
Eftersom kåporna är slutna och klämmer fint på örat dämpar de oväsen utifrån ganska så bra. Man hör trafik och andra ljud, men tillräckligt dämpat för att man ska höra musiken utan att plågas av allt som händer runtomkring. Komforten är alldeles utmärkt. De här lurarna kan de flesta ha på sig länge utan att bli svettiga om öronen eller känna nämnvärda obehag.

Ljudbilden är inte oväntat ganska så lik den i de större Momentum-lurarna. Klangen är varm men ljudbilden är ändå öppen och detaljerad. Till och med basen är potent, mer än man kanske skulle kunna tro med tanke på de små On-Ear-kåporna. Den varma klangen klädde Dylan LeBlancs ”Low” som hand i handske. Rytmen från bas och trummor var väldefinierad och rösten lät varm, behaglig och tydlig.

Somliga kanske tycker att klangen är lite väl varm, eftersom det inte finns någon markerad diskantprofil. I stället är diskanten – precis som resten av ljudbilden – varm och nästan avslappnad. Till och med kvinnoröster låter varmare än de egentligen är, nackdelen är att vissa av klangnyanserna dämpas en smula.

Annons

Basen är inte så klockrent definierad och massivt dynamisk som i de stora Momentum, och balansen är inte lika neutral. Basen verkar nämligen vara fintrimmad för en mer ungdomlig publik, med större tonvikt på att få fram rytmer. Just precis vad målgruppen föredrar i många fall, vilket innebär att On-Ear passar mindre bra till kritisk finlyssning hemma på stereon än Momentum som har en mer välbalanserad ljudbild.

Momentum On-Ear är ett utmärkt val i den här prisklassen och förmodligen ett bättre val för många än Skullcandy Aviator i samma prisklass.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också