Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rotel RA-1570 & Rotel RCD-1570

Parhästar

Rotel bygger vidare på sin ljudmässiga no-nonsense-filosofi, men numera bågnar produkterna av möjligheter.

Publicerad 2013-09-16 - 06:00
Rotel RA-1570 & Rotel RCD-1570
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Nästan alla skriverier om Rotel brukar inledas med att de är kända för sina no-nonsense-produkter där fokus mer lagts på ljud än finesser. Det är väl en sanning med modifikation, för då låter det nästan som om Rotels produkter skulle vara utan de moderna användarmöjligheter som dagens mid-fi-kunder kräver. Så är ingalunda fallet.

Den här testen handlar om Rotels största integrerade förstärkare respektive cd-spelare med modellbeteckningen 1570. Båda apparaterna har Rotels diskreta, aningen konservativa men samtidigt förtroendeingivande design. Hela känslan av apparaterna andas också förtroende. Tryckknapparna, volymratten, anslutningarna på baksidan, allt känns som vanligt hos Rotel förnuftigt och väl valt.

RA-1570
– är Rotels senaste variant av integrerad förstärkare. Och det här är en i högsta grad modern förstärkare med det mesta du kan tänka dig, inklusive digitala ingångar. Det är väl egentligen bara direkt strömning som saknas, men i och med att man får med en blåtandsdongle kan Rotel också leverera den möjligheten via en strömningsprodukt med blåtand – exempelvis din smartphone.

1570 är en ordentlig uppgradering från den tidigare modellen 1520. Det är fortfarande klass AB-förstärkning, men nu är effekten dubblad till 2×120 watt. Det räcker rätt långt, de flesta högtalare idag ligger på runt 90 dB i känslighet och Rotel har kraft att fylla upp även ett stort rum med denna typ av högtalare. Jag provade även med en högtalare med en känslighet på blott 85 dB, här skulle man dra på tämligen ordentligt på volymratten för att få lite liv i återgivningen. En högtalare som har en mer normal känslighet är att föredra.

RA1570_front

Fysiskt sett är RA-1570 dubbelt så hög som 1520 och påminner mest av allt om cd-receivern RCX-1500 med knapparna nedflyttade till där cd-sloten sitter på 1500. Det är en visuellt imponerande maskin, en välkonstruerad förstärkare som i botten har en massa beprövad Rotel-teknik och vi får dessutom många ingångsmöjligheter. Fem RCA-linjeingångar – varav en för skivspelare. Här finns ingenstans angivet om det är för MC- eller MM-pickup, men jag gissar att det är MM det handlar om. Dessvärre hade jag ingen MM-spelare i huset under testen, så jag kan bara konstatera att möjligheten finns. Rotels inbyggda RIAA-förstärkare brukar vara helt okej, och man lär inte ha gjort någon nykonstruktion på den fronten just för den här förstärkaren.

RA1570_back

Dessutom finns en balanserad ingång, två koaxiala och två toslink-digitalingångar plus en USB på baksidan, alla klarar 24 bit/192 kHz. USB-ingången här klarar många format, inklusive Apple Lossless, men så vitt vi kan se anges inte FLAC. På fronten sitter ytterligare en USB-ingång för iPod etc. eller USB-minne som klarar WAV, MP3 och WMA på upp till 48 kHz.

Som om inte det var nog har Rotel RA-1570 en finess som många purister fnyser åt, men som jag tycker är en god idé i denna och lägre prisklasser – en tonkontroll. Den gör sitt jobb alldeles utmärkt. Tonkontroller var ju en fast finess på alla förstärkare förr i världen för att sedan mer eller mindre försvinna under en period. Men, det är faktiskt ingen dum finess – det många gör är att istället sätta in ljudförändrande kablar som en permanent tonkontroll, det är inte alls säkert att det är en bättre lösning. I varje fall är den dyrare…

I övrigt kan man använda RA-1570 som enbart förförstärkare eller enbart slutsteg om man så vill. Dessutom finns två par högtalarutgångar, så med lite kabeldragning kan man koppla till ett par högtalare i köket också. Precis som man gjorde förr i världen. Det är bara att välja högtalarpar A eller B eller båda. En sådan lösning har sina fördelar – den fungerar i alla väder.

Det finns flera ytterligare inställningsmöjligheter i en meny, bland annat kan du ställa var du vill att volymen ska vara när du slår på förstärkaren.

RCD-1570
– är Rotels senaste cd-spelare. Den påminner utseendemässigt tämligen mycket om föregångaren 1520, jag har faktiskt svårt att se skillnad på apparatfronten. Som vanligt för Rotel är det slot-in-transport, vilket eliminerar en hel del rörliga delar. På baksidan avslöjar emellertid en balanserad utgång att det har skett ändringar under skalet.

RCD1570_front

Hjärtat är en Wolfson WMB840 stereo-DAC som tillsammans med Rotels välbeprövade analoga utgångssteg bildar fundamentet för en bra ljudupplevelse. Lite udda är att 1570 fortfarande arbetar med HDCD, som Microsoft köpte upp för ett antal år sedan och gjort sitt bästa för att ta livet av. Men det finns faktiskt en hel del HDCD-kodade skivor därute, väldigt många utan att det står angivet att det är HDCD. På andra står det HDCD utan att det är det, om det gjorts en nypressning där man inte gjort en 1:1-version ramlar HDCD-flaggan helt enkelt bort.

RCD1570_back

Betjäningsmässigt finns i princip allt du förväntar dig, plus en möjlighet att trycka in låtnumret direkt via fjärren. Allt fungerar egentligen alldeles utmärkt, det är en lätt spelare att leva med. Det man skulle kunna önska är egentligen att man inte kan använda den utmärkta DAC:en till andra digitala apparater om man nu inte använder RCD-1570 i kombination med en förstärkare med inbyggd DAC.

Vi spelar på förstärkaren
Det första man lägger märke till är att man ska vrida en hel del på volymratten för att ljudstyrkan ska stiga. Det är en väldigt låg utväxling när man kör den manuellt, vilket jag personligen tycker är väldigt bra. På väldigt många förstärkare i prisklassen och lägre kan man bara hålla sig inom ett smalt område från klockan åtta till nio ungefär från det man inte har ljud alls till det blir alldeles för högt. Det här fungerar jättebra. Kör man med fjärren går det lite snabbare, men inte på långa vägar för fort.

Du presenteras för en stor och väldefinierad ljudbild och intressant är att den även är stor när du spelar lågt. Du får med gott om detaljer som en kompetent högtalare kan återge och därmed skapa en ljudmässig upplevelse även på låg volym. Den som följer mina skriverier vet att jag anser det vara ett kvalitetstecken.

Men på det hela taget spelar förstärkaren mycket som om det vore en Rotel, vilket det ju också är. Vi knyter an till inledningen, där jag konstaterade att Rotel är kända för en no-nonsense-filosofi där tyngdpunkten lagts på ljudet. Att vi dessutom får ingångar i massor, både analoga och digitala, tar jag därför bara som en bonus.

Det betyder ett välbalanserat ljud utan några egentliga excesser vare sig i toppen eller botten. Det är helt enkelt en relativt neutralt ljudande förstärkare som spelar utmärkt med flera olika högtalare. Den sätter inte ett fett eget fingeravtryck på återgivningen, tack för det.

Musikmässigt kan jag konstatera att den fint klarar genresvepet från spröd klassisk musik via jazz till tung rock. En av mina käpphästar är att mässingsblås talar om väldigt mycket om vad en apparat kan. Storbandsjazz går riktigt bra med fin klangriktighet och tillräckligt med attack i uppstarterna för att det ska bli intressant att lyssna.

Och på cd-spelaren
Med flera olika utgångsmöjligheter provade jag cd-spelaren kopplad till förstärkaren med såväl XLR som RCA och rent digitalt (RCA). Eftersom det är samma DAC som sitter i både förstärkaren och cd-spelaren borde det inte vara några större skillnader, om inte analogdelarna skiljer sig våldsamt. Jag hade också samma kabeltyp (fabrikat och serie) i alla kombinationerna.

Här var skillnaderna mellan RCA och digitalt försumbara, medan XLR-kopplingen gav lite mer djup i ljudbilden och lite mer av det där som gör musik till musik. Det verkar således bli en lite mörkare och lugnare bakgrund och generellt en aning mer kött och blod. Samtidigt kan vi också konstatera att analogutgången tydligen är väldigt lik förstärkarens rent ljudmässigt.

Intressant är att RCD-1570 gräver djupt bland ettorna och nollorna. Den får med oväntat mycket av de där små detaljerna som skapar karaktär, som gör att utklingningar håller på så länge som de ska och att anslag på till exempel gitarrsträngar gör att instrumenten känns äkta.

I gengäld är det inte riktigt lika mycket twang i dynamiken som man ibland kan höra från spelare i prisklassen. Ibland får man faktiskt intrycket att en del tillverkare skrämmer sina maskiner till att göra ett omedelbart intryck på den köplystne – det gäller ju att sticka ut från mängden.

Här tycker jag att RCD-1570 istället ger ett lite mer ärligt intryck av inspelningen. Men samtidigt alltså inte lika omedelbart imponerande som hos en del konkurrenter. Det är i mitt tycke en kvalitet. Jag tycker mig känna igen lite av en Wolfson-karaktär här, det är tydligen en bra DAC som sitter i.

Slutsats
Rotels båda 1570-apparater harangerar firmans no-nonsense-filosofi där tonvikten ligger på det ärliga ljudet, men här har den kompletterats med allsidighet och en massa användningsmöjligheter. Båda produkterna är mycket prisvärda, i synnerhet förstärkaren som är en verkligt trevlig bekantskap.

Ljud & Bild tycker

Välljudande Förnuftig konstruktion Massor med detaljer Flera utgångsmöjligheter För högtalare med ”normal” känslighet Ingen DAC-möjlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen