: Roberts Radio R100

Radio i flera rum

Roberts modernaste radio gör det mesta bra och du kan utöka med högtalare i flera rum.

Ljud & Bild tycker

Praktisk och snygg design, välutrustad med streaming och alla radiokanaler du kan drömma om. Plus i kanten för multiroom.
Ljudet är inte riktigt i toppen, batteri är extrautrustning.
Roberts Radio R100
Radio: FM/DAB+/internet
Strömning: Bluetooth, Spotify
Anslutningar: Minijack in, hörlursuttag, USB, ethernet
Övrigt: App-styrning, färgskärm, multiroom

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

Den traditionella radion finns snart inte längre. Nu för tiden är alla digitala och har strömning, webbradio och jag vet inte vad. Moderna radioapparater ger betydligt större valmöjligheter, till exempel FM-radio, internetradio, DAB + och Bluetooth-strömning. Alltså alla radiofunktioner du behöver, i en och samma apparat. Och dessutom kan du använda den som trådlös högtalare till mobilen.

Engelska Roberts Radio är ett av många märken som har allt detta i sina radioapparater, men i R100 har de gått ett steg längre. Den skiljer sig från andra Roberts Radio-modeller genom att den har en utpräglat modern design. Egentligen är Roberts Radio mest kända för sina retroapparater som ser ut som de kommer från 50-talet, men den här är inte bara modern i designen.

Den tar naturligtvis emot FM-radio, men även allting annat. Dessutom är den inte bara trådlös med Bluetooth-strömning, den har Spotify inbyggt och stöder multiroom. Så att du kan koppla in en eller flera av Roberts högtalare i R-serien till samma trådlösa nätverk och spela musik i flera rum. Vill du att musiken ska låta större så kan en extrahögtalare ge stereoljud.

R100 stöder även strömning från laptopen via DLNA så att du kan använda den som en högtalare för musikbiblioteket.

En praktisk färgskärm visar menyalternativen, signalkälla och andra inställningar, men även skivomslag och bilder. Egentligen tillhör vi dem som föredrar en roterande volymkontroll, här är det tryckknappar för volymen och alla andra inställningar.

App-styrning

Du kan styra Roberts-radion och R-högtalarna från en app. Undok heter den och har samma inställningar, inklusive volymkontroll, direkt från telefonen som ger kontroll av alla högtalarna i anläggningen.

Radion har anslutningar på baksidan för andra ljudkällor, antingen analogt via en minijack-kontakt eller digitalt via USB. Den är tillräckligt liten för att vara bärbar och har ett handtag av konstläder. Vill du ha det riktigt bärbart kan du köpa till ett batteripaket. Det ser ut som en sockel och sätts fast på undersidan. Fulladdat ger det upp till 12 timmars batteritid.

Bakom gallret sitter två element och en bashögtalare. De ger ett relativt bra ljud för att komma från en så här liten radio (16 cm hög, 24 cm bred).

Jättebra ljud

Ställ den på en hylla och vrid upp volymen, så kommer du att bli förvånad över hur högt R100 kan spela. Den låter tuffare och renade än många andra radioapparater vi har jämfört med, fast inte riktigt lika bra som Tivoli Audio Music System Three eller Revo SuperConnect. Som är de två bästa radioapparaterna vi har testat i den här prisklassen. De har ett varmare, fylligare och mer välbalanserat ljud.

Men det betyder inte att R100 låter dåligt. Den är fräsch och pigg, med gott om bas och tryck för de flesta av oss. Röster är klart definierade och du slipper känslan av att alla mumlar. Vilket är så vanligt i många av bordsradioapparaterna vi testar.

Den är inte dum med musik heller. Rytmen är lätt att följa och solister återges med övertygelse. Sångröster kan dock låta för tunna och diskanten har en smula vassa kanter, och även om R100 kan spela högt så hörs tydlig förvrängning i ljudbilden. Även på relativt måttlig volym.

Allt är inte radions fel, de flesta radiostationer sänder i usel kvalitet. Det hjälper lite att byta till internetradio eller spela musik via Bluetooth från mobilen. Men inte ens då är ljudet riktigt i toppklassen.

Smart radio

Roberts moderna radio har smarta och praktiska lösningar. Multiroom-möjligheten och stereoljud med hjälp av extrahögtalare är något som många kommer att uppskatta. R100 har alla anslutningar man behöver anslutningar och ljudkvaliteten är inte dum alls. Om än inte uppseendeväckande på något annat sätt än att radion spelar högt med övertygande bas.

De som vill ha en bra radio med stora möjligheter blir knappast besvikna.

picture1
<
>
Foto: Raberts Radio
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.