: Revel Audio F206

Läcker amerikan

Snygg och modern högtalare bjuder på kanonljud för hela världen.
Ljud & Bild tycker
Revel F206 är en välbalanserad högtalare som spelar med fin balans och samtidigt med både liv och dynamik. Här finns inga överdrifter eller spektakulära tendenser, men det gör det ingalunda till någon tråkig återgivning utan vi får ett modernt och engagerande spelsätt.
Den neutrala återgivningen kan slå över till lite monitor-aktig om man vinklar in högtalarna för mycket. Basen är ren och snärtig, men går inte avgrundsdjupt ned.
Specifikationer
  • Trevägs basreflex golvhögtalare
  • 1-tums diskant med waveguide
  • 5,25-tums aluminiummellanregister
  • 2 x 6,5-tums aluminiumbaselement
  • Delningsfrekvens: 275 Hz och 2,15 kHz
  • Känslighet: 88 dB
  • Mått: 105 x 25 x 35 cm
  • Vikt: 26 kg
  • Pris: 36 000 kr
  • Bulowtrading.dk
Annons
Annons

Revel kom till som ett high-end-högtalarmärke inom Harman-gruppen. Inom gruppen fanns den mycket kände högtalarkonstruktören Kevin Voecks som gjorde sitt namn känt redan hos Snell Acoustics, och han fick uppdraget att skapa ett high-end högtalarmärke till koncernen, ett märke som kunde matchas med deras high-end-elektronik Mark Levinson. Det har resulterat i ett antal mycket välljudande konstruktioner, Revel är ett högtalarmärke som åtnjuter stor respekt. Firman ingår numera i något som Harman kallar Harman Luxury Audio Group tillsammans med Mark Levinson, Lexicon och JBL Synthesis.

Performa 3-serien är den senaste från Revel. Det är mittenserien i Revels program, men det innebär inte att den på något sätt varken är eller verkar billig. En del tidigare modeller från Revel kan ha känts en smula fyrkantiga och trista i designen, i varje fall med min måttstock, men den näst största golvhögtalaren i serien, Revel F206, är verkligt läcker med avrundade former och ett mycket tilltalande utseende. Helt klart har man sneglat på vad marknaden vill ha med det fysiska utseendet.

Testexemplaret var i vit pianolack med inslag av svart. Byggkvaliteten på högtalaren känns minst sagt övertygande, det här andas högsta klass. En mycket liten text på papplådan anger att de ska vara tillverkade i Indonesien, var det någon som hade fördomar om tillverkningsländer kan ni bara begrava dem direkt. Mycket bättre blir det inte.

Snyggt!
Det är en trevägshögtalare med basporten mynnande på fronten, vilket kan göra den lite lättare att placera närmare bakväggen om man har de behoven. Den integrerade fotplattan har gänga för medföljande spikes, som ju ingår till alla högtalare även om det i mitt tycke inte är den bästa lösningen. Speciellt inte om du har trägolv.

Bestyckningen är en 1-tums diskant med wave guide – Kevin Voecks har arbetat mycket med att styra den totala utstrålningen från Revels högtalare med något man kallar power-response performance. Wave guiden ska vara uträknad enligt något man säger är ett matematiskt genombrott.

Annons

Både 5,25-tums mellanregistret och de två 6,5-tums baselementen har membran med inpressade veck och gjuten korg av aluminium. Hela element/portraden är designmässigt samlat i en svart enhet, det ser snyggt ut men det kan täckas över med en front med magnetfäste. Ljudmässigt är det som så ofta trots allt en fördel att spela utan fronten.

Trenden för högtalare går också mot att man använder single-wiring-terminaler, och Revel F206 är inget undantag. Här sitter ett par terminaler av utmärkt kvalitet och i en vinkel som gör det enkelt att koppla till vilka kablar som helst. Så ska det se ut.

Balans och liv
Revels mellanmodeller har förr för mig framstått som rätt klassiskt amerikanska, de gjorde väldigt mycket rätt men blev lätt lite tunga i ljudet. Amerikanska rum ser traditionellt annorlunda ut än våra med andra väggkonstruktioner och golv, och högtalarna gjordes för det. Det gjorde att man här hos oss ofta fick jobba en del med placeringen av dem för att de skulle prestera sitt bästa.

Men tiderna förändras, och F206 känns klockren direkt. Det här är något helt annat. Här får vi en balanserad och överraskande neutral återgivning med både liv och dynamik i rikliga mått. Den spelar rappt och ja, smittande är kanske ett träffande ord. Men inte alltför smittande, den aktar sig noga för att släppa loss totalt. Det skiljer den t.ex. från B&W CM10, som är mer ös och drag hela tiden. Två bra sätt att lösa en återgivning men för två olika konsumenttyper.

Harman_Revel_F206_Pair_White_

Annons

Dessutom är den inte särskilt svår att ställa upp för att prestera ordentligt, jag hade väntat mig mycket mer besvär. Man bör dock se till att inte vinkla in högtalarna helt mot lyssnaren då det i så fall kan bli mycket monitor över det. Jag hamnade på en mycket liten toe-in, vilket jag tyckte gav den bästa kompromissen mellan soundstage och detaljer även om högtalarens fina spridning gör att den inte är så kritisk som många konkurrenter.

Trevägshögtalare kan ofta ha något avsnitt i frekvensgången som sticker ut en smula, det är alltid ett problem att få alla element att spela tillsammans som en helhet. Delningsfiltren är nyckeln till att få sammanhang i ljudbilden, och här har man verkligen lyckats med att få en helhet i återgivningen, en balans som gör att övergångarna mellan de olika elementen känns sömlös.

Basen är ren, slank och snabb. Jag gillar det, för det låter aldrig överdrivet eller blir luddigt och mjukt om inte programmaterialet säger att det ska vara så. Skivan bestämmer ljudet, inte högtalaren. Man anger att högtalaren går ner till 42 Hz och det räcker ganska långt. Du får inte med det allra djupaste, men försöker du få med det i den här prisklassen blir den delen nästan aldrig särskilt lyckad utan känns mer påklistrad.

Mellanregistret har liksom resten fin dynamik och gör det riktigt fint på röster och instrument, det finns gott om detaljer men inte överdrivet mycket. Den försöker sig inte på att smickra in sig med att sockra ljudet, för prisklassen är det utmärkt, F206 försöker inte ge sig på att göra sig större eller bättre än den är. På det hela taget är det en riktigt bra återgivning utan överdrifter.

Slutsats
Det är lite som om Revel tidigare gjort högtalare för Amerika men här har gjort en högtalare för Världen. F206 uppför sig väl hela tiden och bjuder på en återgivning som är mycket lätt att leva med och går att kombinera med mycket av den elektronik som finns på marknaden.

Annons

Och det är lite det som den här prisklassen går ut på, tycker jag. Högtalaren blir snabbt en god vän i lyssningsrummet, en högtalare med ett ljud man sätter värde på och som är flexibel i hur man placerar den i rummet. Utmärkt!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!