TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Revel Audio F206

Läcker amerikan

Snygg och modern högtalare bjuder på kanonljud för hela världen.

Av / 2014-05-08 - 06:00
Revel Audio F206
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Revel kom till som ett high-end-högtalarmärke inom Harman-gruppen. Inom gruppen fanns den mycket kände högtalarkonstruktören Kevin Voecks som gjorde sitt namn känt redan hos Snell Acoustics, och han fick uppdraget att skapa ett high-end högtalarmärke till koncernen, ett märke som kunde matchas med deras high-end-elektronik Mark Levinson. Det har resulterat i ett antal mycket välljudande konstruktioner, Revel är ett högtalarmärke som åtnjuter stor respekt. Firman ingår numera i något som Harman kallar Harman Luxury Audio Group tillsammans med Mark Levinson, Lexicon och JBL Synthesis.

Performa 3-serien är den senaste från Revel. Det är mittenserien i Revels program, men det innebär inte att den på något sätt varken är eller verkar billig. En del tidigare modeller från Revel kan ha känts en smula fyrkantiga och trista i designen, i varje fall med min måttstock, men den näst största golvhögtalaren i serien, Revel F206, är verkligt läcker med avrundade former och ett mycket tilltalande utseende. Helt klart har man sneglat på vad marknaden vill ha med det fysiska utseendet.

Testexemplaret var i vit pianolack med inslag av svart. Byggkvaliteten på högtalaren känns minst sagt övertygande, det här andas högsta klass. En mycket liten text på papplådan anger att de ska vara tillverkade i Indonesien, var det någon som hade fördomar om tillverkningsländer kan ni bara begrava dem direkt. Mycket bättre blir det inte.

Snyggt!
Det är en trevägshögtalare med basporten mynnande på fronten, vilket kan göra den lite lättare att placera närmare bakväggen om man har de behoven. Den integrerade fotplattan har gänga för medföljande spikes, som ju ingår till alla högtalare även om det i mitt tycke inte är den bästa lösningen. Speciellt inte om du har trägolv.

Bestyckningen är en 1-tums diskant med wave guide – Kevin Voecks har arbetat mycket med att styra den totala utstrålningen från Revels högtalare med något man kallar power-response performance. Wave guiden ska vara uträknad enligt något man säger är ett matematiskt genombrott.

Både 5,25-tums mellanregistret och de två 6,5-tums baselementen har membran med inpressade veck och gjuten korg av aluminium. Hela element/portraden är designmässigt samlat i en svart enhet, det ser snyggt ut men det kan täckas över med en front med magnetfäste. Ljudmässigt är det som så ofta trots allt en fördel att spela utan fronten.

Trenden för högtalare går också mot att man använder single-wiring-terminaler, och Revel F206 är inget undantag. Här sitter ett par terminaler av utmärkt kvalitet och i en vinkel som gör det enkelt att koppla till vilka kablar som helst. Så ska det se ut.

Balans och liv
Revels mellanmodeller har förr för mig framstått som rätt klassiskt amerikanska, de gjorde väldigt mycket rätt men blev lätt lite tunga i ljudet. Amerikanska rum ser traditionellt annorlunda ut än våra med andra väggkonstruktioner och golv, och högtalarna gjordes för det. Det gjorde att man här hos oss ofta fick jobba en del med placeringen av dem för att de skulle prestera sitt bästa.

Men tiderna förändras, och F206 känns klockren direkt. Det här är något helt annat. Här får vi en balanserad och överraskande neutral återgivning med både liv och dynamik i rikliga mått. Den spelar rappt och ja, smittande är kanske ett träffande ord. Men inte alltför smittande, den aktar sig noga för att släppa loss totalt. Det skiljer den t.ex. från B&W CM10, som är mer ös och drag hela tiden. Två bra sätt att lösa en återgivning men för två olika konsumenttyper.

Harman_Revel_F206_Pair_White_

Dessutom är den inte särskilt svår att ställa upp för att prestera ordentligt, jag hade väntat mig mycket mer besvär. Man bör dock se till att inte vinkla in högtalarna helt mot lyssnaren då det i så fall kan bli mycket monitor över det. Jag hamnade på en mycket liten toe-in, vilket jag tyckte gav den bästa kompromissen mellan soundstage och detaljer även om högtalarens fina spridning gör att den inte är så kritisk som många konkurrenter.

Trevägshögtalare kan ofta ha något avsnitt i frekvensgången som sticker ut en smula, det är alltid ett problem att få alla element att spela tillsammans som en helhet. Delningsfiltren är nyckeln till att få sammanhang i ljudbilden, och här har man verkligen lyckats med att få en helhet i återgivningen, en balans som gör att övergångarna mellan de olika elementen känns sömlös.

Basen är ren, slank och snabb. Jag gillar det, för det låter aldrig överdrivet eller blir luddigt och mjukt om inte programmaterialet säger att det ska vara så. Skivan bestämmer ljudet, inte högtalaren. Man anger att högtalaren går ner till 42 Hz och det räcker ganska långt. Du får inte med det allra djupaste, men försöker du få med det i den här prisklassen blir den delen nästan aldrig särskilt lyckad utan känns mer påklistrad.

Mellanregistret har liksom resten fin dynamik och gör det riktigt fint på röster och instrument, det finns gott om detaljer men inte överdrivet mycket. Den försöker sig inte på att smickra in sig med att sockra ljudet, för prisklassen är det utmärkt, F206 försöker inte ge sig på att göra sig större eller bättre än den är. På det hela taget är det en riktigt bra återgivning utan överdrifter.

Slutsats
Det är lite som om Revel tidigare gjort högtalare för Amerika men här har gjort en högtalare för Världen. F206 uppför sig väl hela tiden och bjuder på en återgivning som är mycket lätt att leva med och går att kombinera med mycket av den elektronik som finns på marknaden.

Och det är lite det som den här prisklassen går ut på, tycker jag. Högtalaren blir snabbt en god vän i lyssningsrummet, en högtalare med ett ljud man sätter värde på och som är flexibel i hur man placerar den i rummet. Utmärkt!

Ljud & Bild tycker

Revel F206 är en välbalanserad högtalare som spelar med fin balans och samtidigt med både liv och dynamik. Här finns inga överdrifter eller spektakulära tendenser, men det gör det ingalunda till någon tråkig återgivning utan vi får ett modernt och engagerande spelsätt. Den neutrala återgivningen kan slå över till lite monitor-aktig om man vinklar in högtalarna för mycket. Basen är ren och snärtig, men går inte avgrundsdjupt ned.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Rulla till toppen