Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips A5-PRO

Stenhårt ljudfyrverkeri

Hörlurar för diskjockeys är hopplösa med musik, sägs det, men här är ett undantag som bekräftar regeln.

Publicerad 2014-09-14 - 06:00
Philips A5-PRO
Lasse Svendsen

Med DJ-kändisen Armin van Buuren i spetsen försöker Philips väcka uppmärksamhet kring sin helt nya serie hörlurar till alla av oss som gillar att vräka på lite grand. Först ut är A5-PRO, som är en seriös utmanare på DJ-marknaden men som även går utmärkt att använda tillsammans med mobilen.

Även om den saknar handsfree och fjärrkontroll.

Vår erfarenhet av DJ-lurar är att de brukar vara fulla av gråsten och ont om ädelmetall. AKG:s DJ Tiësto-modeller är ett undantag, men annars är ljudkvaliteten bedrövlig i de flesta av dem vi har testat hittills.

Ett av skälen är att de är bastunga, på gränsen till plågsamma, och att basen fullständigt dränker mellanregistret. Deprimerande för musikälskare, skulle jag kunna tänka mig, men upplyftande för diskjockeys. De är nämligen ute efter hörlurar som kan ge dem ett tydligt beat mitt i en stor lokal full av öronbedövande hög musik. Ett par fintrimmade Sennheiser HD-lurar med slutna kåpor skulle inte orka långt i en sådan miljö. Framför allt eftersom ett par DJ-kåpor måste sitta bra på örat och tåla att vräkas runt.

Därför väger hörlurar som A5-PRO ganska mycket. 370 gram utan den löstagbara kabeln säger en hel del.

Byggkvaliteten är ytterst bra. Kraftig, svarteloxerad aluminium och förtroendeingivande plastkvalitet känns betryggande. Stora öronkuddar vilar som en fast hand runt öronen, och det går att komplettera med extra par kuddar. Bland annat en så kallad studiovariant som är formad för att ge en jämnare frekvensrespons.

Med kuddarna som ingår favoriseras nämligen basen, fast inte så mycket att mellanregistret drunknar i bas. Du märker däremot att Philips och Armin van Buuren har valt en annan ljudsignatur än Philips har i sina Fidelio X1-lurar.

Att säga att A5-PRO passar fint till kammarmusik vore en överdrift, men de fungerar förvånansvärt fint till mer än typisk disco- eller klubbmusik. Även när de är inkopplade rakt i en iPhone. Men man får en fylligare klang och mer upplösning med en separat förstärkare. Till exempel med en Hegel Super USB-förstärkare inkopplad till laptopen.

Basen kan bli för påträngande i vissa fall, i synnerhet om man drar på lite. Vilket i allra högsta grad är fullt möjligt. De tål 350 mW effekt och är dessutom lättdrivna, så var försiktig med hörseln.

Jämfört med AKG K267 Tiësto saknar Philips-hörluren en smula finess och upplösning. Musiken låter lika levande – även när man lyssnar på klassiskt – men smådetaljer har lite suddigare fokus och diskanten är mer dämpad. Vill du ha ett mer neutralt och raffinerat ljud kan B&W P7 vara ett bra alternativ i den här prisklassen.

Tråkigt låter det i alla fall inte, så om du föredrar att det svänger en del i basen i lurarna, och inte är så intresserad av finlyssning, är Philips A5-Pro ett av de bästa alternativen i DJ-klassen.

A5PRO_00_RTP__131223000e

Ljud & Bild tycker

Skottsäker kvalitet och tufft ljud med tonvikt på bas och dynamik gör det lätt att bli förförd. Lite väl bastunga för hifi-bruk, och ingen handsfree-kabel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen