Search
Generic filters

: NuPrime IDA-16

Neutral arbetshäst

NuPrime IDA-16 är som Schweiz: neutral, och utan blödighet eller krumbukter.

Ljud & Bild tycker

Superneutral, helt digital toppklassförstärkare som drar allt du kan hitta på att koppla in till högtalarutgångarna och målar upp en ultra-välupplöst ljudbild.
Om du tycker att en toppförstärkare ska se imponerande ut är IDA-16 inget för dig. Och priset är inte något för alla.
 • Effekt: 2 x 200 watt (8 ohm)
 • Frekvensomfång: 10 Hz till 80 kHz
 • Ingångar: Analog RCA, 2 optiska digitala, 2 koaxiala digitala, USB
 • Utgångar: Banan/skruvterminaler, linjeutgång (RCA), optisk digital
 • Upplösning, koaxial: upp till 24 bit/192 kHz
 • Upplösning, optisk: upp till 24 bit/192 kHz
 • Upplösning, USB: upp till 24 bit/384 kHz, samt DSD 2,8 MHz; 5,6 MHz och 11,2 MHz
 • Mått: 43,2 x 5 x 38,1 cm (BxHxD)
 • Svart och silveranodiserad aluminiumsfinish
 • Pris: 22 000 kr
 • Kavena.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 22000 kr

Vi har testat produkter från NuForce förut, och varje gång har vi varit förtjusta över både ljudkvaliteten och priset, eftersom man vanligtvis får riktigt mycket för pengarna. Nu har NuForce skapat ett separat märke för sina bästa produkter: NuPrime. Och första modellen i serien är IDA-16, en 200-watts integrerad digitalförstärkare.

NuPrime IDA-16 befinner sig i den snofsigare änden av prisskalan. Inte i det obevekligt sekteristiska segmentet, där man kan få en begagnad Mercedes för samma pengar som en signalkabel, men ändå så kostsam att det är komplicerat att förklara för släktingar och grannar att priset bara gäller förstärkaren, inte hela anläggningen.

IDA-16 kostar 22 000 kronor. Det är en rejäl slant för en integrerad förstärkare. Till saken hör dock att förstärkaren är heldigital hela vägen igenom, och att man på så sätt får en digitalomvandlare av hög klass på köpet. Konverteringen sker alldeles innan högtalarutgången.

Designen är stilren, på gränsen till avskalad. Förstärkaren är en bred, platt låda i antingen aluminiumgrått eller svart, med fasade kanter. Det ser sobert och exklusivt ut, men NuPrime har inte gjort något för att imponera på pöbeln, till exempel tjocka fronplattor, exotiska material eller högglansfinish. Här är det bara de inre egenskaperna som räknas.

Först med 384 kHz och DSD
Rent tekniskt är IDA-16 lika välgjord som NuForce/NuPrime har som tradition. Den sägs vara den första integrerade förstärkaren som kan avkoda DSD-signaler och PCM med samplingsfrekvenser uppemot 384 kHz. Båda via USB-porten, eftersom de övriga digitalingångarna ”bara” arbetar upp till 192 kHz. Allt i 24-bitars upplösning.

NuPrime är extra stolta över strömförsörjningen, som är av switch-mode-typ, och vars både arbetsfrekvens och spänning anpassas löpande efter musiken. En så kallad cross-matrix array (CMA) av kondensatorer tar hand om strömreserverna. Vad som döljer sig bakom beteckningen avslöjas dock av vare sig tillverkaren eller Wikipedia.

Det finns digitala ingångar av alla de sorter: koaxial, optisk och USB. Det saknas bara balanserat AES/EBU för att göra uppsättningen komplett. Och USB-ingången hanterar både PCM och DSD.

annons

Förstärkaren sköts antingen med hjälp av NuForces mycket karaktäristiska, sexkantiga fjärrkontroll, som man antingen beundrar eller försöker gömma undan, eller via en rad diskreta tryckknappar längs förstärkarens överkant. Ibland får man försöka ett par gånger innan förstärkaren reagerar och sätter på eller ändrar funktion.

annons

Neutral utan att vara förlåtande
Det speciella med IDA-16 är att den inte har några speciella kännetecken. Det finns inga tonregister som särbehandlas och den har inga specialiteter. Den gör bara sitt jobb – och den gör det bra!

Basen är djup och mäktig. Högtalare vi trodde saknade bas uppvisade plötsligt aktoritet längst ned. Vi har hört förstärkare med ännu mer imponerande basåtergivning, men IDA-16 spelar helt enkelt korrekt. Mellanregistret är öppet och nyanserat och röster framträder obeslöjade i rummet – om inspelningen och resten av anläggningen tillåter. Detsamma gäller i toppen, där det precis som i andra NuForce-produkter finns massor av upplösning och luft. Att säga att vi hörde nya detaljer i skivor vi trodde att vi kunde, är en gammal klyscha. Som inte desto mindre är sann.

IDA-16 är en angenäm bekantskap eftersom den inte har några särskilda karaktärsdrag som ska passa ihop med resten. Men tolerant är den inte. Dåliga inspelningar och betoningar i andra delar av signalkedjan avslöjas utan hänsyn, medan en ”charmigare” förstärkare hade kunnat svinga en förmildrande trollstav över helheten.

IDA-16 är tillräckligt kraftig för att kunna driva merparten av alla högtalare man kan komma på att koppla in till den, och den gör det med realistiska ljudtryck. På grund av sin konstruktion ger den i stort sett inte från sig någon överskottsvärme, så den behöver inte mycket plats runtomkring sig.

annons

Slutsats
NuPrime IDA-16 är en superstilren förstärkare som drar så gott som allt du kopplar in till den och som återger alla dina signalkällor på sitt eget obekymrade sätt. Den tillför inte några egna karaktärsdrag till signalen och tar inte bort något heller. Föredrar du varmt ljud och single-ended triodförstärkare så lär den knappast vara ditt förstahandsval. Och somliga hardcore-highend-fantaster tycker nog att IDA-16 är grå och tråkig att titta på jämfört med imponerande och betydligt dyrare förstärkare. Låt oss hellre kalla den för fackmannamässig. Den kan knappt bärga sig, den bara väntar på att bli inkopplad och få sätta igång.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym

  Rega Aethos

  Riktpris: 38000 kr Analog anakronism
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.