: NuPrime IDA-16

Neutral arbetshäst

NuPrime IDA-16 är som Schweiz: neutral, och utan blödighet eller krumbukter.
Ljud & Bild tycker
Superneutral, helt digital toppklassförstärkare som drar allt du kan hitta på att koppla in till högtalarutgångarna och målar upp en ultra-välupplöst ljudbild.
Om du tycker att en toppförstärkare ska se imponerande ut är IDA-16 inget för dig. Och priset är inte något för alla.
Specifikationer
 • Effekt: 2 x 200 watt (8 ohm)
 • Frekvensomfång: 10 Hz till 80 kHz
 • Ingångar: Analog RCA, 2 optiska digitala, 2 koaxiala digitala, USB
 • Utgångar: Banan/skruvterminaler, linjeutgång (RCA), optisk digital
 • Upplösning, koaxial: upp till 24 bit/192 kHz
 • Upplösning, optisk: upp till 24 bit/192 kHz
 • Upplösning, USB: upp till 24 bit/384 kHz, samt DSD 2,8 MHz; 5,6 MHz och 11,2 MHz
 • Mått: 43,2 x 5 x 38,1 cm (BxHxD)
 • Svart och silveranodiserad aluminiumsfinish
 • Pris: 22 000 kr
 • Kavena.se
Annons
Annons
forfatter

Vi har testat produkter från NuForce förut, och varje gång har vi varit förtjusta över både ljudkvaliteten och priset, eftersom man vanligtvis får riktigt mycket för pengarna. Nu har NuForce skapat ett separat märke för sina bästa produkter: NuPrime. Och första modellen i serien är IDA-16, en 200-watts integrerad digitalförstärkare.

NuPrime IDA-16 befinner sig i den snofsigare änden av prisskalan. Inte i det obevekligt sekteristiska segmentet, där man kan få en begagnad Mercedes för samma pengar som en signalkabel, men ändå så kostsam att det är komplicerat att förklara för släktingar och grannar att priset bara gäller förstärkaren, inte hela anläggningen.

IDA-16 kostar 22 000 kronor. Det är en rejäl slant för en integrerad förstärkare. Till saken hör dock att förstärkaren är heldigital hela vägen igenom, och att man på så sätt får en digitalomvandlare av hög klass på köpet. Konverteringen sker alldeles innan högtalarutgången.

Designen är stilren, på gränsen till avskalad. Förstärkaren är en bred, platt låda i antingen aluminiumgrått eller svart, med fasade kanter. Det ser sobert och exklusivt ut, men NuPrime har inte gjort något för att imponera på pöbeln, till exempel tjocka fronplattor, exotiska material eller högglansfinish. Här är det bara de inre egenskaperna som räknas.

Först med 384 kHz och DSD
Rent tekniskt är IDA-16 lika välgjord som NuForce/NuPrime har som tradition. Den sägs vara den första integrerade förstärkaren som kan avkoda DSD-signaler och PCM med samplingsfrekvenser uppemot 384 kHz. Båda via USB-porten, eftersom de övriga digitalingångarna ”bara” arbetar upp till 192 kHz. Allt i 24-bitars upplösning.

Annons

NuPrime är extra stolta över strömförsörjningen, som är av switch-mode-typ, och vars både arbetsfrekvens och spänning anpassas löpande efter musiken. En så kallad cross-matrix array (CMA) av kondensatorer tar hand om strömreserverna. Vad som döljer sig bakom beteckningen avslöjas dock av vare sig tillverkaren eller Wikipedia.

Det finns digitala ingångar av alla de sorter: koaxial, optisk och USB. Det saknas bara balanserat AES/EBU för att göra uppsättningen komplett. Och USB-ingången hanterar både PCM och DSD.

Förstärkaren sköts antingen med hjälp av NuForces mycket karaktäristiska, sexkantiga fjärrkontroll, som man antingen beundrar eller försöker gömma undan, eller via en rad diskreta tryckknappar längs förstärkarens överkant. Ibland får man försöka ett par gånger innan förstärkaren reagerar och sätter på eller ändrar funktion.

Neutral utan att vara förlåtande
Det speciella med IDA-16 är att den inte har några speciella kännetecken. Det finns inga tonregister som särbehandlas och den har inga specialiteter. Den gör bara sitt jobb – och den gör det bra!

Basen är djup och mäktig. Högtalare vi trodde saknade bas uppvisade plötsligt aktoritet längst ned. Vi har hört förstärkare med ännu mer imponerande basåtergivning, men IDA-16 spelar helt enkelt korrekt. Mellanregistret är öppet och nyanserat och röster framträder obeslöjade i rummet – om inspelningen och resten av anläggningen tillåter. Detsamma gäller i toppen, där det precis som i andra NuForce-produkter finns massor av upplösning och luft. Att säga att vi hörde nya detaljer i skivor vi trodde att vi kunde, är en gammal klyscha. Som inte desto mindre är sann.

Annons

IDA-16 är en angenäm bekantskap eftersom den inte har några särskilda karaktärsdrag som ska passa ihop med resten. Men tolerant är den inte. Dåliga inspelningar och betoningar i andra delar av signalkedjan avslöjas utan hänsyn, medan en ”charmigare” förstärkare hade kunnat svinga en förmildrande trollstav över helheten.

IDA-16 är tillräckligt kraftig för att kunna driva merparten av alla högtalare man kan komma på att koppla in till den, och den gör det med realistiska ljudtryck. På grund av sin konstruktion ger den i stort sett inte från sig någon överskottsvärme, så den behöver inte mycket plats runtomkring sig.

Slutsats
NuPrime IDA-16 är en superstilren förstärkare som drar så gott som allt du kopplar in till den och som återger alla dina signalkällor på sitt eget obekymrade sätt. Den tillför inte några egna karaktärsdrag till signalen och tar inte bort något heller. Föredrar du varmt ljud och single-ended triodförstärkare så lär den knappast vara ditt förstahandsval. Och somliga hardcore-highend-fantaster tycker nog att IDA-16 är grå och tråkig att titta på jämfört med imponerande och betydligt dyrare förstärkare. Låt oss hellre kalla den för fackmannamässig. Den kan knappt bärga sig, den bara väntar på att bli inkopplad och få sätta igång.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Läsplatta för färgglada illustrationer.
Motorola Moto G30 har 64 Mp-kamera och 90 Hz-skärm.
Galaxy A52 och Galaxy A72 får 90 Hz och skärmen på Galaxy A52 5G kommer upp i hela 120 Hz.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.