Search
Generic filters

: Mytek Digital Stereo192-DSD DAC

Smart proffs-DAC

Mytek ligger bakom en av marknadens billigaste digitalomvandlare med tvättäkta DSD-omvandling från SACD. En avancerad proffsomvandlare åt folket!

Ljud & Bild tycker

DSD-omvandling Bra ljud, särskilt med DSD Avancerad Volymkontroll
Lite väl framfusig klang Användarvänligheten
 • Digitalingångar: USB, Firewire, koaxial, optisk, AES/EBU, BNC (för DSD)
 • Analogutgångar: XLR, RCA + hörlur
 • 32 bit/192kHz + DSD
 • Analog och digital volymkontroll
 • Fjärrkontroll finns som tillbehör
 • Pris: 1 500 euro
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12000 kr

1999 lanserade Sony SACD-formatet som ett bättre alternativ till CD. I stället för CD-skivornas 16 bit/44,1 kHz-upplösning använder SACD 1 bit/2,8224 MHz, även kallat DSD (Direct Stream Digital). Signalen samplas därefter upp 64 gånger för att kompensera för förvrängning som annars skulle ha uppstått med 1-bits processning. SACD var en rival till DVD-Audio som använde linjär PCM-teknik – samma som CD fast med högre upplösning, 24 bit/96 kHz i stället för 16 bit/44,1 kHz. De flesta audiofiler var överens om att SACD lät bättre.
Nu för tiden är SACD uppskrivet på listan över antikviteter, och därför kan det tyckas märkligt att det först nu kommer DSD-omvandlare för beskedliga summor pengar. Men för puritanerna bland oss som titt som tätt snubblar över nedladdningsbar musik i DSD-format är Digital Stereo192-DSD DAC intressant.
Mytek Digital-omvandlaren konverterar även högupplösta PCM-signaler till 24 bit/192 kHz och kan alltså ta hand om hela musikbiblioteket, oberoende av om musiken ligger på datorn (USB eller Firewire) eller i blu-ray-spelaren (optisk eller koaxial). En professionell DSD-spelare går att koppla in med två BNC-kontakter. Dessutom finns en förstegsversion av omvandlaren som har en analog stereoingång i stället, den kostar en tusenlapp mer.

Användning
Digital Stereo192-DSD DAC är byggd för professionellt bruk, den har gott om inställningar men är lite krånglig att använda. Du måste räkna med att trilla ur menysystemet ett par gånger. Hörlursuttaget låter väldigt bra. Jag gillar den analoga volymkontrollen bäst, oavsett ljudformat, eftersom den ger ett lite varmare ljud – fast har ett pyttelitet brus. Digital volymkontroll finns också, fast den fungerar inte med DSD-ljud.

Drivrutin
För att omvandla DSD och musik med högre upplösning än 96 kHz måste man installera en drivrutin för USB och Firewire. Detta gäller både PC- och Mac-datorer. Jag använde Firewire med min MacBook Pro, eftersom jag inte fick USB-drivrutinen att fungera.

Ljudkvalitet
Högupplöst musik i PCM från både ljudfiler och Blu-ray har en rapp attack och fin snärt. Patricia Barbers högupplöst remastrade jazz-album Modern Cool får en bergfast djupbas samtidigt som raspandet på kontrabasens strängar framträder tydligt. Barbers karaktäristiska altstämma är väldefinierad i mitten och rumsklangen breder ut sig bortom högtalarna. Det enda som saknas är lite värme.

DSD
Med DSD-formatet har omvandlaren en mer behärskad diskant än med PCM-filer. Hör bara på Beethovens 9:e symfoni med Berlinerfilharmonikerna under stram ledning av Herbert von Karajan. Kontrabasarna är kraftfulla, cellorna fyller mellanregistret och fiolerna står för luftigheten. Och rymden är stor. Fortfarande inte det snällaste jag har hört, men med en energi som gör det omöjligt att sitta still.

Slutsats
Digital Stereo192-DSD DAC är en av de billigaste digitalomvandlarna som finns för DSD-signaler. Huruvida man behöver detta som privat musiklyssnare är dock osäkert eftersom urvalet av skivor är begränsat.
Mytek-omvandlareen återger DSD-filer mycket väl, med bra dynamik och upplösning. Takten sitter som gjuten och rummet känns stort. Högupplöst PCM låter också väldigt bra, klangbalansen är likadan men det finns en aning mer aggressivitet i övertonerna. Ur den synvinkeln tycker jag att DSD låter bäst genom den här omvandlaren.
Vill du ha en professionell DAC som inte har DSD-omvandling

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Riktpris: 52000 kr Legendarisk skivspelare
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link