Mytek Digital Stereo192-DSD DAC

Smart proffs-DAC

Mytek ligger bakom en av marknadens billigaste digitalomvandlare med tvättäkta DSD-omvandling från SACD. En avancerad proffsomvandlare åt folket!
Ljud & Bild tycker
DSD-omvandling Bra ljud, särskilt med DSD Avancerad Volymkontroll
Lite väl framfusig klang Användarvänligheten
Specifikationer
  • Digitalingångar: USB, Firewire, koaxial, optisk, AES/EBU, BNC (för DSD)
  • Analogutgångar: XLR, RCA + hörlur
  • 32 bit/192kHz + DSD
  • Analog och digital volymkontroll
  • Fjärrkontroll finns som tillbehör
  • Pris: 1 500 euro
forfatter

1999 lanserade Sony SACD-formatet som ett bättre alternativ till CD. I stället för CD-skivornas 16 bit/44,1 kHz-upplösning använder SACD 1 bit/2,8224 MHz, även kallat DSD (Direct Stream Digital). Signalen samplas därefter upp 64 gånger för att kompensera för förvrängning som annars skulle ha uppstått med 1-bits processning. SACD var en rival till DVD-Audio som använde linjär PCM-teknik – samma som CD fast med högre upplösning, 24 bit/96 kHz i stället för 16 bit/44,1 kHz. De flesta audiofiler var överens om att SACD lät bättre.
Nu för tiden är SACD uppskrivet på listan över antikviteter, och därför kan det tyckas märkligt att det först nu kommer DSD-omvandlare för beskedliga summor pengar. Men för puritanerna bland oss som titt som tätt snubblar över nedladdningsbar musik i DSD-format är Digital Stereo192-DSD DAC intressant.
Mytek Digital-omvandlaren konverterar även högupplösta PCM-signaler till 24 bit/192 kHz och kan alltså ta hand om hela musikbiblioteket, oberoende av om musiken ligger på datorn (USB eller Firewire) eller i blu-ray-spelaren (optisk eller koaxial). En professionell DSD-spelare går att koppla in med två BNC-kontakter. Dessutom finns en förstegsversion av omvandlaren som har en analog stereoingång i stället, den kostar en tusenlapp mer.

Användning
Digital Stereo192-DSD DAC är byggd för professionellt bruk, den har gott om inställningar men är lite krånglig att använda. Du måste räkna med att trilla ur menysystemet ett par gånger. Hörlursuttaget låter väldigt bra. Jag gillar den analoga volymkontrollen bäst, oavsett ljudformat, eftersom den ger ett lite varmare ljud – fast har ett pyttelitet brus. Digital volymkontroll finns också, fast den fungerar inte med DSD-ljud.

Drivrutin
För att omvandla DSD och musik med högre upplösning än 96 kHz måste man installera en drivrutin för USB och Firewire. Detta gäller både PC- och Mac-datorer. Jag använde Firewire med min MacBook Pro, eftersom jag inte fick USB-drivrutinen att fungera.

Ljudkvalitet
Högupplöst musik i PCM från både ljudfiler och Blu-ray har en rapp attack och fin snärt. Patricia Barbers högupplöst remastrade jazz-album Modern Cool får en bergfast djupbas samtidigt som raspandet på kontrabasens strängar framträder tydligt. Barbers karaktäristiska altstämma är väldefinierad i mitten och rumsklangen breder ut sig bortom högtalarna. Det enda som saknas är lite värme.

DSD
Med DSD-formatet har omvandlaren en mer behärskad diskant än med PCM-filer. Hör bara på Beethovens 9:e symfoni med Berlinerfilharmonikerna under stram ledning av Herbert von Karajan. Kontrabasarna är kraftfulla, cellorna fyller mellanregistret och fiolerna står för luftigheten. Och rymden är stor. Fortfarande inte det snällaste jag har hört, men med en energi som gör det omöjligt att sitta still.

Slutsats
Digital Stereo192-DSD DAC är en av de billigaste digitalomvandlarna som finns för DSD-signaler. Huruvida man behöver detta som privat musiklyssnare är dock osäkert eftersom urvalet av skivor är begränsat.
Mytek-omvandlareen återger DSD-filer mycket väl, med bra dynamik och upplösning. Takten sitter som gjuten och rummet känns stort. Högupplöst PCM låter också väldigt bra, klangbalansen är likadan men det finns en aning mer aggressivitet i övertonerna. Ur den synvinkeln tycker jag att DSD låter bäst genom den här omvandlaren.
Vill du ha en professionell DAC som inte har DSD-omvandling

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.