: Mytek Digital Stereo192-DSD DAC

Smart proffs-DAC

Mytek ligger bakom en av marknadens billigaste digitalomvandlare med tvättäkta DSD-omvandling från SACD. En avancerad proffsomvandlare åt folket!
Ljud & Bild tycker
DSD-omvandling Bra ljud, särskilt med DSD Avancerad Volymkontroll
Lite väl framfusig klang Användarvänligheten
Specifikationer
  • Digitalingångar: USB, Firewire, koaxial, optisk, AES/EBU, BNC (för DSD)
  • Analogutgångar: XLR, RCA + hörlur
  • 32 bit/192kHz + DSD
  • Analog och digital volymkontroll
  • Fjärrkontroll finns som tillbehör
  • Pris: 1 500 euro
Annons
Annons
forfatter

1999 lanserade Sony SACD-formatet som ett bättre alternativ till CD. I stället för CD-skivornas 16 bit/44,1 kHz-upplösning använder SACD 1 bit/2,8224 MHz, även kallat DSD (Direct Stream Digital). Signalen samplas därefter upp 64 gånger för att kompensera för förvrängning som annars skulle ha uppstått med 1-bits processning. SACD var en rival till DVD-Audio som använde linjär PCM-teknik – samma som CD fast med högre upplösning, 24 bit/96 kHz i stället för 16 bit/44,1 kHz. De flesta audiofiler var överens om att SACD lät bättre.
Nu för tiden är SACD uppskrivet på listan över antikviteter, och därför kan det tyckas märkligt att det först nu kommer DSD-omvandlare för beskedliga summor pengar. Men för puritanerna bland oss som titt som tätt snubblar över nedladdningsbar musik i DSD-format är Digital Stereo192-DSD DAC intressant.
Mytek Digital-omvandlaren konverterar även högupplösta PCM-signaler till 24 bit/192 kHz och kan alltså ta hand om hela musikbiblioteket, oberoende av om musiken ligger på datorn (USB eller Firewire) eller i blu-ray-spelaren (optisk eller koaxial). En professionell DSD-spelare går att koppla in med två BNC-kontakter. Dessutom finns en förstegsversion av omvandlaren som har en analog stereoingång i stället, den kostar en tusenlapp mer.

Användning
Digital Stereo192-DSD DAC är byggd för professionellt bruk, den har gott om inställningar men är lite krånglig att använda. Du måste räkna med att trilla ur menysystemet ett par gånger. Hörlursuttaget låter väldigt bra. Jag gillar den analoga volymkontrollen bäst, oavsett ljudformat, eftersom den ger ett lite varmare ljud – fast har ett pyttelitet brus. Digital volymkontroll finns också, fast den fungerar inte med DSD-ljud.

Drivrutin
För att omvandla DSD och musik med högre upplösning än 96 kHz måste man installera en drivrutin för USB och Firewire. Detta gäller både PC- och Mac-datorer. Jag använde Firewire med min MacBook Pro, eftersom jag inte fick USB-drivrutinen att fungera.

Ljudkvalitet
Högupplöst musik i PCM från både ljudfiler och Blu-ray har en rapp attack och fin snärt. Patricia Barbers högupplöst remastrade jazz-album Modern Cool får en bergfast djupbas samtidigt som raspandet på kontrabasens strängar framträder tydligt. Barbers karaktäristiska altstämma är väldefinierad i mitten och rumsklangen breder ut sig bortom högtalarna. Det enda som saknas är lite värme.

DSD
Med DSD-formatet har omvandlaren en mer behärskad diskant än med PCM-filer. Hör bara på Beethovens 9:e symfoni med Berlinerfilharmonikerna under stram ledning av Herbert von Karajan. Kontrabasarna är kraftfulla, cellorna fyller mellanregistret och fiolerna står för luftigheten. Och rymden är stor. Fortfarande inte det snällaste jag har hört, men med en energi som gör det omöjligt att sitta still.

Annons

Slutsats
Digital Stereo192-DSD DAC är en av de billigaste digitalomvandlarna som finns för DSD-signaler. Huruvida man behöver detta som privat musiklyssnare är dock osäkert eftersom urvalet av skivor är begränsat.
Mytek-omvandlareen återger DSD-filer mycket väl, med bra dynamik och upplösning. Takten sitter som gjuten och rummet känns stort. Högupplöst PCM låter också väldigt bra, klangbalansen är likadan men det finns en aning mer aggressivitet i övertonerna. Ur den synvinkeln tycker jag att DSD låter bäst genom den här omvandlaren.
Vill du ha en professionell DAC som inte har DSD-omvandling

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Razers nya speltangentbord reagerar olika beroende på hur hårt du trycker på tangenterna.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
HEDDphone är verkligen ett unikum, som banar väg för något helt nytt inom hörlurar. Du har garanterat aldrig hört något liknande!
Om du inte nöjer dig med att spela på en riktigt bra TV så har Philips en lösning som du inte får missa. Tyvärr har de missat ett par viktiga detaljer.
Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Vill du ha en TV som inte ser som en TV? Då kan Samsungs välsvarvade The Serif vara ett fräscht alternativ.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.