TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Moon 600i / 650D

Moon RIver

Kanadensiska Moon bjuder på en underlig fysisk framtoning men har ljudprestanda på högsta nivå

forfatter
Publicerad 2012-11-15 - 11:17
Ljud & Bild tycker
Fyllig, varm och ytterst kompetent återgivning Analog klang
Bitvis idiotisk yttre design Dessa spikes...
Specifikationer

Moon Audio 600i
Integrerad förstärkare
2x125W 8 Ohm

Moon Audio 650D
DAC/cd-transport
4 digitala ingångar
24-bit/192 kHz USB

 

Den kanadensiska firman Simaudio har existerat i 30 år och tillverkat elektronik för ”home entertainment”. Man har också ett motto:

“To enhance quality of life by offering the finest products and services, while respecting our environment.”

Stora ord, men det är trots allt positivt att man har en linje att följa, det är långt ifrån alla hifi-tillverkare som har en plan…

1997 tog man ett steg upp i kvalitet genom att lansera en referensserie, som fick namnet Moon. Detta Moon har utvecklats till att bli ett av de mer respekterade namnen  inom hifi idag. Idag har man till och med en extra häftig serie kallad Moon Evolution Series.

Ljud & Bild har fått lov att leka med ett par av de senaste modellerna från denna Evolution Series, den integrerade förstärkaren 600i och DAC/cd-transporten 650D.

Design på gott och ont – mest ont…
Båda apparaterna är gjorda med samma yttre design. Den kan man tycka vad man vill om, jag tycker den är både småläcker och idiotisk samtidigt. Det är svängda kurvor och vassa hörn och det hela verkar helt enkelt mycket mer komplicerat än det behövde vara. Det ser ut som om det är något som inte annat kan än fördyra apparaten. Ryktet säger att det är chefen själv som designar apparaternas estetiska framtoning. Det kanske man borde ändra på hos Moon. Inte är jag så förtjust i den lite klumpiga fjärren heller…

Teckenfönstret har lite äldre Mark Levinson över sig, stora röda matrisuppbyggda tecken som är rasande lätta att se men kanske inte så hypereleganta. Det finns fortfarande ingen som slår Primares teckenfönster.

Det mest idiotiska är dock att man ska gänga i fyra små spikes för att apparaten ska ha några fötter alls. Designen – och inte minst spikesen – gör också att apparaterna inte kan stå ovanpå varandra om man nu skulle vilja det. Inte är det en fördel för ljudet heller, apparaterna spelade (ännu) bättre när de placerades på exempelvis Nordost Sort Kone-fötter.

När nu detta är sagt om det idiotiska i formgivningen och spikesen, så kommer du nog inte att hitta så mycket jag klagar på mer, är jag rädd. Det var inte vad jag väntade mig när jag började testa, men dessa två synnerligen välfungerande Moon-apparater har ett inre som mer än bara väger upp de yttre bristerna.

650D
Det som till synes ser ut som en cd-spelare är som namnet antyder en dac med en cd-transport. Man marknadsför faktiskt 650D som en D/A-omvandlare med cd-transport. I själva verket är det en något neddrosslad 750D men för en mer tillgänglig prislapp – ja, allt är ju relativt.

650D har en helt balanserad dual mono-design med firmans egen M-AJiC32 krets – ett asynkront jittereliminerande system. Omvandlaren är byggd kring 8 stycken 32-bit ESS SABRE32 Ultra DAC:ar per kanal.

Det finns fyra digitala ingångar (AES/EBU, SP/DIF, Toslink och 24-bit/192 kHz USB) och två utgångar (AES/EBU, SP/DIF). Det finns både balanserade och obalanserade analoga utgångar samt möjlighet att koppla till en extern strömförsörjning. Inte mycket övrigt att önska, med andra ord.

600i
600i är en integrerad förstärkare gjord för att ta över efter modellen i-7. Även här talar vi om en ren dual mono-design och apparaten uppges ha en uteffekt på 125 W per kanal i 8 ohm. Tycker du det låter lite för en så dyr apparat, så kan vi avslöja att det räcker och blir över. Här finns resurser nog till det mesta.

Den nya M-eVOL2 volymkontrollen bjuder på hela 530 steg, så det bör inte vara några problem att hitta exakt rätt önskad ljudstyrka. Man har nya bipolära utgångstransistorer utan att närmare gå in på det mer än att de ska ge mer tight och ”visceral” (kan väl närmast översättas till organisk) bas och en ”oöverträffad linjäritet över hela frekvensspektrat”. Man har även ett nytt ingångssteg som ska ge bättre fokus och mindre brus. Dessutom uppger man att man inte använder sig av någon overall feedback.

En stor ringkärnetransformator och en rejält tilltagen dual mono- strömförsörjning och fyralagers kretskort för kortast möjliga signalvägar avslutar Moons presentation av förstärkaren. Baksidan bjuder på fyra obalanserade och en balanserad ingång samt en obalanserad utgång.

We are family
Tillsammans med 650D bjuder kombinationen således på det mesta i inkopplingsväg. Det enda vi kunde sakna är kanske någon mer balanserad analog ingång, men man kan ju inte alltid få allt man önskar.

Att apparaterna kommer från samma familj är det ingen som helst tvekan om. Ljudmässigt ger de samma känsla av både värme, detaljer och ett stort och väldefinierat lyssningsfönster. Jag vill här gripa till en floskel och säga att de låter rätt analogt, vilket väl står för att de ger en återgivning som man så att säga nästan kan röra vid – det låter äkta med andra ord.

Upplösningen är så hög att man upplever det som om vi börjar närma oss de allra sista gardinerna, den allra sista slöjan mellan dig och musiken. Vi spelar på en nivå som är verklig high-end, vilket ju också priserna på apparaterna skvallrar om. Det är inte billigt att nå dessa ljudmässiga höjder, smakar det så kostar det, och Moon-paret kostar tillsammans runt hundrasextitusen kronor. Å andra sidan, här får du en upplevelse som du med stor chans kommer att älska.

På egen hand
Det är slående så bra de spelar tillsammans. Men hur klarar de sig var för sig?

600i verkar ha resurser att klara av de flesta högtalare. Som vanligt blev flera olika högtalare av synnerligen olika karaktär kopplade till förstärkaren, men jag råkade aldrig ut för några som helst problem. Förstärkaren blir aldrig pressad eller fårs ur fattningen nästan hur mycket kraft man än försöker pumpa ut ur den. Dessutom kan den, tack vare sin hypergraderade volymkontroll, också fås att spela tillräckligt lågt när man är ute efter det.

Generellt kommer säkert några att tycka att voicingen drar lite åt det mörka hållet, eller rättare sagt: man får en hel del kropp i återgivningen som många kommer att uppfatta som ett mörkare ljud. Så är det inte riktigt. Det är en balanserad och harmonisk voicing som närmast ställer krav om att kombineras med en kvalitetshögtalare med fin och kontrollerad upplösning i diskant och övre mellanregister. Sådana högtalare kostar pengar, men lika barn leka bäst och förstärkaren är ju heller inte direkt billig.

600i är således en mycket bra och även med tanke på den pepprade prislappen en prisvärd förstärkare, men kombinationens höjdpunkt är 650D. Jag har många gånger sagt att just cd-spelare ofta gjort mig besviken – antingen räckte det med en relativt billig eller också skulle man väldigt högt upp i pris förrän det började bli väsentligt mycket bättre. I takt med att tillverkarna börjat utgå ifrån att bygga en bra DAC som de så kopplar en transport till, ser det helt annorlunda ut. Nu börjar äntligen cd-spelarna att prestera som jag tycker de ska. 650D är ett lysande exempel på denna metod att konstruera.

Det betyder att jag har mycket lite, om ens något, att invända mot återgivningen från 650D. Den lägger sig väldigt nära min en hel del dyrare referens, och då handhavandet också är särdeles utmärkt finns det inte mycket att anmärka på – ja, frånsett då att fjärren inte är särskilt rolig. Här finns den tidigare omtalade ”analoga” klangen parad med väldigt gott om detaljer och det låter väl egentligen bara så rätt som det kan göra.

Jo, du kan alltid få lite mer av det goda, men det allra sista kostar också en halv förmögenhet att få och är egentligen bara nödvändigt om du har motsvarande kringutrustning. Det här är en rasande bra DAC/cd-spelare.

Häpna på, bara
Jag hade förmånen att ha dessa apparater till test under en längre tid och har också använt dem som jämförelseapparater i flera tester. En av de mest givande var tillsammans med Raidhos stativhögtalare C1.1 . Den kombinationen, tillsammans med relativt överkomliga Nordostkablar ur Leif-serien, gav en så fin totalupplevelse att man närmast bara kunde sitta och häpna.

Är du ute efter high-end-elektronik som presterar särdeles utmärkt, och kan du klara den bitvis idiotiska och överarbetade designen, kommer du att få massor med fina musikstunder tillsammans med dessa ytterst välljudande Moon-apparater.

 

 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dynaudio gör det enkelt med trådlösa Focus Du behöver bara två Focus-högtalare för att streama musik
Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
Yamaha släpper trådlös high-end-förstärkare och ny golvhögtalare Superspännande integrerad förstärkare med streaming och DAC.
Spektakulärt från Monitor Audio Monitor Audio firar 50 år med några mycket besynnerliga högtalare.
Den här skivspelaren hade vi kunnat tänka oss Den nya skivspelaren MoFi MasterDeck och RIAA-steget MasterPhono skulle vi mycket väl kunna tänka oss att ställa på stereobänken.
Kolla, en Metallica-grammofon! Av alla Pro-Jects många nyheter föll vi mest för The Metallica Turntable.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend