Montana Sound

Höras – men inte synas

Montana Sound-anläggningen är gjord för att gömmas undan i hyllan, där det levererar välljud på ett diskret sätt.
Ljud & Bild tycker
Diskret anläggning med ett strålande och välbalanserat ljud som inte gör väsen av sig. Fin röståtergivning från högtalarna. Förstärkaren är en imponerande studie i kompakt design.
Högtalarkonstruktionen inbjuder till diffraktioner. Högtalarna kan uteslutande användas i hyllsystem från Montana.
Specifikationer

Montana Sound Medium

 • Tvåvägs basreflexhögtalare
 • Diskant: 1-tums textildome
 • Bas/mellanregister: 6 tum
 • Impedans: 4 ohm
 • Känslighet: 88,5 dB
 • Omfång: 45–35 000 Hz (+/–10 dB)
 • Mått: 28,8 x 20,6 x 24,5 cm
 • Färg: Svart (42 olika färger på fronter och moduler)

Montana Sound Unit

 • Effekt: 2 x 100 W
 • Ingångar: 3 x HDMI, Ethernet, USB (för uppdatering), optisk digital, koaxial digital, AUX1 (stereo-minijack), AUX2 (RCA)
 • Trådlöst: AirPlay, DLNA
 • Utgångar: 1 x HDMI, subbas (RCA), stereo-högtalarutgång
 • Mått: 7,1 x 29,5 x 24,9 cm
 • Färg: Svart (42 olika färger på fronter och moduler)
forfatter

Om en hifi-anläggning i den bättre änden av skalan är en ful eller vacker syn beror på den personliga smaken. Men under alla omständigheter syns den! Ett sätt att få stereon att smälta undan i hemmiljön är att gömma undan den inuti en hylla. Det danska möbelmärket Montana är uppskattat för att de har hyllsystem som är rymliga och anses vara designklassiker – vilket ökar möjligheterna att få dem godkända i vardagsrummet.

Montana har fått en särskild serie hifi-utrustning som är speciellt anpassad efter deras hyllor. För detta ändamål har de samarbetat med det danska ljudföretaget Point Source Acoustics, som har konstruerat tre högtalare och en hemmabioreceiver.

Montana Sound Medium
Vi har testat den mellersta av högtalarna, som är en tvåvägskonstruktion med 6-tums bas och 1-tums silkesdome och en front lika stor som ett A4. Och den är inte bara byggd för att stå i en hylla, den fungerar inte alls på andra ställen. Kabinettet är nämligen byggt så att basporten avslutas av hålrummet mellan högtalarens botten och själva hyllan. Och högtalaren är för övrigt allt annat än snygg utan ”hölje”.

När högtalarna är inskjutna i hyllan – och tygfronten eller gallret har klickats på plats i magnetlåsen – är saken en helt annan. Högtalarna försvinner spårlöst i hyllväggen. Fronterna finns för övrigt i samma 42 färgnyanser som själva hyllorna.

montana_synligt

Ljudet från högtalarna är balanserat och mycket öppnare än den tillknäppta designen ger en antydan om. Inuti en hylla, mot en vägg, får man en stor och tjusig ljudbild med en tung och fast bas, ett rent mellanregister som passar röster bra, samt en behaglig diskant. Väggplaceringen ger ett tillskott i basen, och så länge man tänker på detta i möbleringen så fungerar det fint. Och högtalarna hänger med utmärkt om man vrider upp volymen när det vankas fest. Den allra djupaste basen har offrats på effektivitetens altare, så ska man spela orgelmusik eller tung rock så får man använda förstärkarens subbasutgång.

Osynlig förstärkare
När man har en högtalare som passar perfekt i hyllan ligger det nära till hands att önska sig en lika diskret och anpassad förstärkare. Svaret på det önskemålet är Montana Sound Unit, som passar i hyllsystemens minsta fack. Det innebär att förstärkarens yttermått bara är 29,5 x 7,1 cm.

Sound Unit 2.0 är utpräglat diskret och no-nonsense. Tre tryckknappar för av/på, signalkälla och ”Enter” samt en vrid/tryck-knapp för navigering är allt som finns på den svarta aluminiumfronten, bortsett från displayen som är jättestor och har stora röda tecken. Det ser besynnerligt ut tills man sätter på den perforerade täckplattan. Då blir det plötsligt smart eftersom texten skymtar genom hålen. Förstärkaren är gjord för att kunna synas och skötas trots att den är osynlig!

montana_soundunit
Förstärkaren är konstruerad för att kunna skötas även om den är osynlig bakom en perforerat metallplatta.

Effektförstärkardelen kör – naturligtvis – i klass D, som har en hög effektivitet och låg värmeutveckling. Det är viktigt eftersom den ska kunna fungera när den är instängd i hyllan. Det finns två digitala ljudingångar (en optisk och en koaxial), tre HDMI-ingångar och en USB-port, som dock bara är avsedd för avspelning från iOS-enheter samt för uppdatering av programvaran.

Det finns en uppsättning högtalarutgångar med rejäla banankontakter, som klarar riktigt tjocka avskalade kablar, en subbasutgång och en HDMI-kontakt till TV:n. HDMI-kontakten stöder ARC (Audio Return Channel) så att ljudet från TV:n kan skickas till förstärkaren. Det går att sköta alla funktioner från fjärrkontrollen som ingår och från en iPhone, iPad eller iPod.

Förstärkaren är en pålitlig och allsidig arbetshäst som orkar få fart på högtalarna på ett bra sätt och som fungerar som central i en stereo- och TV-anläggning. Vill man lyssna på radio för avslappning eller matlagning i köks-allrummet så finns både internetradio, FM och DAB. I grund och botten alla funktioner man behöver. Fast inpackade i en diskret och väldesignad förpackning.

montana_medium
Montana-högtalarna är lika stora som ett A4-papper och är byggda för att gömmas undan i hyllan.

Slutsats
Montana-anläggningen ska ses i sitt sammanhang. Kvaliteten är strålande och de tekniska lösningarna som behövs för att klara av de oerhört precisa platskraven är lösta perfekt. Montana Sound är en dansk designprodukt som är byggd med samma noggrannhet som möblerna. Ljudet är – naturligt nog – inte enastående, och för de här pengarna finns en hel del bra konkurrenter. Tack vare den fulländade anpassningen till de ikoniska hyllorna kan anläggningen dock stå i varje vardagsrum där inredningen bestämmer allt. Då gör det ingenting att det finns bättre högtalare och förstärkare. De släpps bara inte in genom dörren!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.