Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

McIntosh C50 og McIntosh MC452

Gammal är äldst

Senaste generationen förstärkare från McIntosh förenar gammalt och nytt, och lyckas över all förväntan.

När man har varit delaktig i att definiera High End i en hel mansålder är det inte så konstigt att folk har höga förväntningar på ljudkvaliteten. Efter 62 år i High End-branschen tillhör McIntosh veteranerna. Man skulle kanske kunna tro att de fastnat lite i gamla tankebanor och föråldrad teknik, och designen uppfattas nog av somliga som lite väl retro. Men när man kopplar upp elektroniken och börjar spela musik så försvinner alla tvivel som dagg i solsken!

McIntosh säljer fortfarande klassiker som MC275, en 75-wattare med rör och samma design och väl beprövade teknik som den haft sedan 1961. För övrigt ett av de bästa förstärkarköpen man kan göra, än i denna dag.

Det nya stereoslutsteget MC452, och inte minst försteget C50, är dock en helt annan historia än den lilla rörförstärkaren. MC452 lämnar 450 watt per kanal, oavsett belastning, och C50 förenar analoga ingångar med digitala – inklusive USB – och skivspelaringång! Ur den synvinkeln kan man säga att den står med ett ben i gårdagen och ett i morgondagen. Det enda C50 inte har är trådlös mottagare för musikstreaming.

Tillsammans är C50 och MC452 en seriös High End-kombination som är tillräckligt flexibel för att täcka de allra flestas behov av anslutningar och effekt. Det finns inte många förförstärkare som är lika välutrustade som C50 och vi har inte testat – eller känner ens till – många effektförstärkare som kan matcha MC452:s oansträngda kontroll och kraft.

 

Annons

Produkter i testet

Slutsats

Gammal är äldst

Med C50 och MC452 tar McIntosh ett stort kliv i riktning mot nyare förstärkares transparens och dynamiska kontrast, utan att tappa något värdefullt på vägen.

McIntosh MC452

Bergfast muskelknippe

Detta är en massiv förstärkare, i bästa McIntosh-anda

Driver det mesta. Oansträngd dynamik. Gedigen byggkvalitet.
Ingenting.

McIntosh C50

Förförstärkare och D/A-omvandlare

C50 ser också ut som en klassisk McIntosh-förstärkare, med svartlackad glasplatta och turkosa decibelmätare.

Klangrikt och öppet ljud. Lysande D/A-omvandlare. Ytterst välutrustad.
Aningen komplex inställning.
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.