Search
Generic filters

: Kändishörlurar

Inte bara för fansen

Hörlurar som har bilder av kändisar på kartongen är inte bara ett försäljningsknep. Men se upp så att du inte blir lurad.

Får du ett bättre ljud om du köper hörlurar som rekommenderas av en kändis? Är signaturen på kartongen bara en bluff? Köper du luftslott om Usain Bolt ligger bakom lurarna? Är kändissignaturen värd pengarna eller bara ett PR-trick?

Ända sedan Monster och Dr. Dre slog sina påsar ihop om de vid det här laget så berömda Beats-lurarna har varenda kotte släppt så kallade signaturversioner av hörlurar. Och när fotbollsspelare och andra artister förekommer i kändisspalterna med ett par Beats hängande runt halsen så begriper alla att det är reklam som är guld värd.

Monster är inte längre med i samarbetet men Beats är en stor succé och ett av världens mest sålda hörlursmärken. Inte dåligt på så kort tid – och det har många andra också insett. Det är därför det finns ett brett urval av hörlurar som bär kändisars namn.

I det här testet ska vi undersöka ett urval av de mest kända kändislurarna. Det är nämligen inte alls säkert att du får bra ljud bara för att en känd artist eller idrottsstjärna har lånat ut sitt namn.

Startfältet består av klassiska hörlurar. Den här gången har vi inte med öronsnäckor eller trådlösa lurar. Sådana finns det också många av med kända namn.

Vi har inte tagit med alla kändislurar, antingen för att de inte hann anlända i tid till testet eller för att vi redan har provat dem och kommit fram till att de inte var tillräckligt bra för att vara med.

Priserna ligger mellan 1 000 och 3 500 kronor, så att du kan hitta ett par som passar just din plånbok. De två viktigaste kriterierna är funktionalitet och ljudkvalitet. Komforten har vi också undersökt men i slutändan handlar det som vanligt om hur mycket man får för pengarna.

annons

Som referens har vi använt Sennheiser Momentun On-Ear, ett par slutna hörlurar som kostar 1 700 kronor, vilket ungefär hamnar mitt bland testdeltagarna.

annons

 

Ncredible

Monsters hörlurar låter riktigt bra och passar dig som gillar lite extra tryck i basen.

Ljud & Bild tycker

Fylligt ljud med tonvikt på bas och dynamik.
Går inte att fälla ihop.
 • Sluten hörlur
 • 454 gram
 • Pris: 1 000 kr
 • b4s.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1000 kr

Ntune går inte att vikas eller fällas ihop, men är ändå tillräckligt kompakta för att de inte ska ta för mycket plats. Som namnet antyder ligger hörlurarna utanpå öronen, men sitter däremot väl och är inte så kinkiga hur de sitter på ytterörat. Kvalitetsintrycket är genomgående bra men jag hade velat ha en kabel med fjärrstyrning av musiken. Kabeln som ingår är löstagbar och har bara en fjärr och mikrofon som man kan svara i telefon med.

Ljudet är inte dumt alls. Ntune låter friskt och har gott om bas. Kanske i mesta laget för klassisk musik, men suveränt för blues, jazz, rock och hip-hop. Basen är ändå inte påträngande våldsam och det finns gott om upplösning och detaljer i ljudbilden. Röster har bra fokus och diskanten är distinkt men inte för grovkornig. Monster-lurarna spelar inte med samma finess som Sennheiser Momentum On-Ear, men med tanke på priset är Ncredible NTune ett bra alternativ för bärbart bruk.

Ncredible
Heter egentligen Nicholas Scott Cannon. Amerikansk skådespelare, rappare och komiker. Gift med Mariah Carey.

Dr. Dre

Hörlurarna som startade alltihop finns nu i en ny version. Med flera förbättringar.

Ljud & Bild tycker

Bekväma att ha på sig, bra brusreducering och balanserat ljud, allt inpackat i en stilig design.
Susningen från brusreduceringen och att de slutar fungera när batteriet är tomt.
 • Sluten hörlur
 • Brusreducering
 • 260 gram
 • Pris: 2 700 kr
 • tura.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2700 kr

Beats vid det här laget så ikoniska hörlurar är kända för sin ofta kopierade design och obalanserade ljudbild. I den nya versionen av Beats Studio – nummer 2.0 – har man klokt nog behållit designen fast fintrimmat både den och ljudet. De här lurarna har dessutom aktiv brusreducering som drivs av inbyggda uppladdningsbara batterier som laddas med USB-kabeln som ingår. När batteriet är slut efter 20 timmar försvinner allt ljud eftersom lurarna inte har något passivt läge.

Det ingår fjärrkontroll och mikrofon på sladden som styr musik och samtal. Ljudet är mycket bättre än i föregångaren. Det finns fortfarande rikligt med bas, men den är inte så påträngande. På samma gång är ljudet öppet, klart, väl definierat i alla delar av frekvensregistret – samt rikt på detaljer. Röster har tydligt fokus och diskanten är bättre upplöst än i billigare lurar. Här hörs smånyanser bättre och det går att njuta av ett stabilt stereoperspektiv och en ljudbild med lysande dynamisk kontrast.

Dr. Dre
Heter egentligen Andre Romelle Young. Amerikansk rappare och skivproducent. Grundare och chef över Beats Audio. Har bland annat Eminem och 50 Cent i sitt artiststall.

RZA

Med den här får du bra ljud för pengarna, fast du får jobba lite med att få det optimalt.

Ljud & Bild tycker

Öppet ljud med bra balans och klarhet.
Komforten och en grov diskant sänker intrycket.
 • Sluten hörlur
 • 32 ohm, 105 dB
 • 184 gram
 • Pris: 1 700 kr
 • wesc.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1700 kr

De kompakta lurarna från klädmärket WeSC går att fälla ihop men du kan inte ställa in kåpornas vinkel. Det är en nackdel eftersom de inte sitter så bra på öronen. Kuddarna är glatta och du måste jobba med att hitta placeringen på öronen som låter bäst för att få fram välljudet. Hörlurarna finns i svart och vitt och har löstagbar kabel med fjärrkontroll och mikrofon så att du kan styra musiken och svara i telefon utan att ta fram telefonen.

Ljudbilden är öppnare och klarare än från AKG Q 460. Men basen är inte lika tung. Klangbalansen kan uppfattas som tunn om man inte lyckas få precis rätt placering på örat. Detaljer kommer fram ganska så bra och röster är klara och markerade, men det finns lite råhet i diskanten som man blir trött i öronen av efter ett tag – och själva komforten är inget att skryta med. Bra, men inte på något sätt enastående hörlurar. De kan ändå vara ett bra val om man hittar dem till ett lägre pris – vilket inte alls är omöjligt.

RZA
Robert Fitzgerald Diggs. Amerikansk musiker, rappare och producent. Producerade nästan alla Wu-Tang Clans skivor och har varit med i flera filmer.

Usain Bolt

De här kan du jaga efter bussen med. Eller springa New York Marathon. Dessvärre är ljudet inte lika övertygande.

Ljud & Bild tycker

Sitter som gjutna på öronen. Öronkuddarna kan tvättas. Passar fint för aktiva människor.
Obalanserat och oengagerande ljud.
 • Sluten hörlur
 • 236 gram
 • Pris: 2 000 kr
 • b4s.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2000 kr

Souls hörlurar är kanske de som är coolast att titta på. I svart med gula, blå eller svarta ränder, den i gult har Usain Bolts berömda segergest på de slutna kåporna. Combat går att fälla ihop och sitter som gjutna runt öronen, och det ingår två par tvättbara kuddar – varav det ena är fuktavvisande. Brusdämpningen är inte särskilt bra med tanke på de stora kåporna, men det sitter naturligtvis fjärrkontroll och mikrofon på sladden så att du kan styra musiken och samtal. Om du har en iPhone.

För 2 000 kronor får man lov att hoppas på bra och välbalanserad ljudkvalitet. Men det saknas här. Ljudbilden är helt enkelt för instängd, och inte ens efter flera timmars musik finns det något som tyder på att den ska öppna upp sig. Röster är bara undantagsvis väldefinierade nog och det är en relativt bra dynamisk kontrast i ljudbilden. Som jag uppfattar som varm och behaglig men mördande tråkig. Precis tvärtemot mannen som har lånat ut sitt namn till hörlurarna från Soul. Själlöst, tycker jag.

Usain Bolt
Sprinter från Jamaica. Sexfaldig olympisk mästare på 100 m, 200 m och stafett. Åtta världsmästerskap. Världsrekordhållare på 100 och 200 m.

AKG K 267 Tiësto
Testets största och dyraste hörlurar är också de som passar bäst till varierad musik. De har till och med en unik funktion som påverkar ljudet.
AKG Q460
AKG:s små hörlurar är perfekta att ha med sig, men trots legendstatus har ljudet sina brister.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym

  Rega Aethos

  Riktpris: 38000 kr Analog anakronism
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.