Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: JBL Studio 270

Spelglad JBL

Studio 270 är en liten golvare för dig som vill underhållas och ha kul.

Av / 2014-08-03 - 06:00
JBL Studio 270
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

JBL är ett av de högtalarmärken det är en speciell glans kring. De var tidigt state-of-the-art för både biografer och hemmaljud, men under en lång period i slutet av förra århundradet reducerade Harman, som äger firman, märket till att bli ett i mängden. Synd, för det kom ut en mängd högtalare som enligt min mening saknade den speciella karma, den smittande ljudfilosofi som var signum för JBL.

Men, Harman beslöt att väcka det som gjorde JBL till JBL till liv igen. Och jag ska genast erkänna att jag tycker riktigt bra om de “nygamla” JBL-högtalarna. Jag har ett par gånger redan låtit mig överraskas av den nya generationen JBL-högtalare och haft verkligt trevligt i deras sällskap. Dessutom har de generellt varit mycket förnuftigt prissätta och jag har därför varit givmild med mina betyg!

Och nu har JBL slagit till igen med en ny Studio-serie.

Studio 270
270 är den minsta av golvhögtalarna i den nya Studio 2-lågprisserien från den stora amerikanska firman. Studio är inget nytt serienamn från JBL, det är första siffran efter som talar om vilken Studio serie det är. Till skillnad från t.ex. Studio 1-serien, som hade en rätt egenartad frontdesign, så är Studio 2 mycket mer handfast med sina rundade hörn, ”glossy” topp och magnetiska frontramar. Jag brukar sällan vara en fan av vinylfinish, men det här är faktiskt riktigt snyggt – även i svart…

Det finns tio modeller i den nya serien, som också ljudmässigt är avstämd till att man ska kunna bygga ihop ett användbart hembiosystem av de olika modellerna.

Studio 270 är en meterhög trevägs basreflexhögtalare. Diskanten är firmans speciella CMMD med en waveguide med en geometri hämtad från M2-serien. Bas- och mellanregisterelementen har så kallade PolyPlas-membran, vilket är en annan av firmans specialiteter. Kabinettet är uppstyvat internt, lovar JBL, och handpåläggning när musiken är igång vittnar om att man lagt lite jobb på att få kabinettet att spela med så lite som möjligt – inom rimliga gränser.

Det följer med spikes, men högtalaren har ett par gummifötter monterade som förmodligen de flesta konsumenter kommer att använda. Det är inte alla tillverkare som har så mycket känsla för realitet och hur det ser ut därute i hemmen, att de redan från början tar hänsyn till hur saker faktiskt används.

Basreflexporten mynnar bakåt och terminalerna sitter precis under den. Det är en standard biwiring-terminal med de sedvanliga blecken som kopplar ihop de två paren när man kör med single-wire. Jag tycker det är helt onödigt med en biwiring-terminal här, och blecken kan med fördel bytas mot nästan vad som helst.

JBL Studio 270 Espresso Pair without Grilles

Spelglädje
För sitt pris är det här en riktigt bra högtalare. Det är inte undra på att JBL är en av de stora, de har förmågan att fixa till rätt produkter som vänder sig rätt kategori köpare. Och när de dessutom gått tillbaka till att använda firmans klassiska ljudsignum, alltså bra med ös och spelglädje, är det numera nästan alltid verkligt trevligt att testa en JBL.

Men man ska veta vad det är man köper. Med JBL Studio 270 får du en högtalare som målar med en lite bred pensel, den är avstämd till att inte frossa i detaljer, inte plocka ut de yttersta raffinemangen i musiken och inte åstadkomma det största av lyssningsfönster. I gengäld kan du spela vad som helst av musik och använda nästan vilken förstärkare som helst som kan bjuda på lite effekt, och göra det med spelglädje och energi. Den är gjord för att du bara ska slappna av och höra lite musik. Det är en praktiskt mycket användbar högtalare för just den publik som en högtalare i den här prisklassen vänder sig till. Den ger sig inte ut för att vara high-end, den gör det jobb som kundkategorin vill att den ska göra. Och det gör den bra, riktigt bra faktiskt.

Men spelstilen kan också betyda att högtalaren sätter lite prägel på vad du hör. Så är det bara, och det är något som är mycket vanligt i de lägre prisklasserna. Det kan vara verkligt negativt, som att alltid äta samma mat, men i det här fallet får du ändå tillräckligt med variation i det du hör för att det ska vara en högtalare många gärna vill leva med. Det är ingen tuning som kommit till på en eftermiddag, man har noga valt kriterierna i hur den här högtalaren ska spela för att det ska fungera som bäst.

Slutsats
JBL Studio 270 är en arbetshäst, en högtalare som gör ett riktigt bra jobb för den kundkategori den vänder sig till – de som vill ha en spelglad högtalare som kan klara det mesta och inte har krav på detaljfrossa. För dem som spelar musik för att bara underhållas, med andra ord. Utmärkt, JBL!

Ljud & Bild tycker

En genomtänkt balansering av ljudet tillsammans med ett livaktigt spelsätt gör Studio 270 till en praktiskt mycket användbar högtalare för den som bara vill underhållas. En högtalare som kan fungera med nästan vad som helst i förstärkarväg som har bra effekt. Målar med lite väl bred pensel ibland, vilket kan göra att högtalaren ibland sätter sin prägel mer än nödvändigt på vad du hör.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen