data-srcset
TESTAudiovector Zero Compression Signature

Dynamiskt fokus

Danska Audiovector har skapat en kabel som gör det roligare att lyssna.

Audiovector är förmodligen ett välkänt märke för de flesta hifi-intresserade läsare. I mer än 40 år har den danska högtalartillverkaren skapat en lång rad lyckade högtalare, bland annat SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition, som fick maxbetyg i vårt test. Nu har de också gett sig i kast med kabeltillverkning.

På sin hemsida skriver Audiovector att de hade en klar tanke med kabeln: den skulle vara gjord av koppar och den fick inte förvärra dynamiken. Utmärkta tankegångar som säkert delas med minst nio av tio kabeltillverkare. Utöver detta kan jag läsa i manualen att Signature-versionen är kvasi-skärmad. Det betyder förmodligen att det finns en kopparskärm ansluten till noll-ledaren i ena änden av kabeln, vilket ska minska att brus strålas in från omgivningen.

Audiovector berättar också att de använder tjockare ledare till den positiva polen än till den negativa. Det ska minimera resonanser och ge ett bättre ljud. Även isoleringen i tre lager (PVC, en flätad stabilisering och en ytter kabelstrumpa) ska förhindra resonanser.

Kabeln finns i flera varianter, med mer avancerad avskärmning och där kopparledarna har varit nedfrysta till nästan den absoluta nollpunkten.

Audiovector hävdar att kabeln inte ska komprimera dynamiken eller fördröja ljudet. Det låter som ett löfte som är lätt att hålla eftersom elektriska fält rör sig genom kablar med en hastighet som ligger nära ljusets. Därför bör signalen i slutet av kabeln vara lika dynamisk som när den lämnade förstärkaren. Om så är fallet får ett praktiskt test visa.

Inkopplad till NAD M32 ger Audiovector Zero Compression Signature tjusig upplösning längst upp och en ren och oförvrängd klang. Återgivningen av röster är till och med riktigt bra, fast möjligtvis inte fullt lika obetonad som med kabeln från In-akustik.

Sedan måste jag acceptera att Audiovector har lyckats med att få kabeln att låta dynamiskt! Perkussioninstrument låter helt enkelt mer intressanta genom de här kopparbitarna än genom de andra. Detsamma gäller mindre transienter. Den gamla testklassikern ”Jazz at the Pawnshop” är inspelad på jazzpuben Stampen och klirrandet från glas och bestick vid borden framträder tydligare än normalt.

annons

När M32 byts ut mot den lilla Pass Zen-förstärkaren är bilden ungefär densamma: perkussion får en positiv särbehandling och dynamiken är riktigt fin. Både i ”Right Hand Man” från Hamilton och i ”Banditen-Galopp” från Ein Straussfest, som nästan låter skräckinjagande!

annons

I övrigt kan man glädja sig åt en mer sober rumskänsla med Audiovector-kabeln än med Nordost-kabeln på samma förstärkare. Röster uppfattas också som om de har lite mer kropp. Det får dem att framträda mer i ljudbilden. Om detta är sanningen eller en (pytteliten) överdrift är en smaksak. Men det klär akustisk jazzmusik med sång.

Med Quad VA-One-förstärkaren skruvas trivselnivån upp ytterligare. Här ligger fokus på rumsåtergivningen och den rytmiska känslan, där slagverk får fötterna att stampa takten.

Som grädde på moset testades Audiovector-kabeln ihop med den antika SAE Mark IVB. Live-stämningen är fin, men vi måste medge att det här är förstärkaren och inte kabeln som sätter gränserna för nyanseringen i toppen. Men det var ändå en underhållande upplevelse eftersom den hårdhänta förstärkaren och den dynamikälskande kabeln tillsammans åstadkom den bästa dynamiken med trummor av alla testade kombinationer. I orkestermusik uppfattades anslagen på och bastrycket från pukor tydligt som tydligt separerade. Precis som i verkligheten.

 

annons
Audiovector Zero Compression Signature är kul att lyssna på. Och det är ju inte dåligt, (Foto: Audiovector)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Asymmetrisk, halvskärmad kabel
 • Area: ingen uppgift
 • Ledare: ”Relativt få”
 • Material: Koppar
 • Renhet: 99,99999 %
 • Motstånd: 0,12 ohm/m
 • Kapacitans: 99 pF/m
 • Induktans: 1,03 uH
 • Isolering: ingen uppgift
 • Hölje: ingen uppgift
 • Tjocklek: 12 mm
 • Längd: 2 x 3,15 m
 • Terminering: Banankontakt
 • Pris: 17 000 kr

Pris

17000 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of
   data-srcset
  Högtalarkablar Hur låter en kabel?
  Också i detta test:
   data-srcset
  Vanlig elkabel
  Kablar som de var förr
  Du sparar pengar, men lägger en grov och dunkel dimma över din investering.
   data-srcset
  Supra Sword 3.0
  Det behöver inte kosta en hel förmögenhet att få bättre ljud. Inte ens en halv.
   data-srcset
  Nordost Red Dawn
  Den lövtunna platta kabeln fokuserar på trivsel och känsla.
   data-srcset
  In-akustik Referenz LS-1204 AIR
  Som en DNA-spiral som slingrar sig genom luften. Det ser konstigt ut, men fungerar.

  Alternativ till Audiovector Zero Compression Signature

   data-srcset

  Turbo till hörlurarna

  Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

   data-srcset

  Finstämd värsting

  Hybridförstärkaren är 30 kilo ren underhållning, men saknar inte helt finess.

   data-srcset

  Highend-referens i stereo

  Stereoförstärkaren i Rotels nya Michi-serie är kanske den allra bästa i sin klass.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superförstärkare krossar rivalerna

  Naim Supernait 3 är definitivt ett av de riktigt bra förstärkarköpen för under 100 000 kronor. Den har allt – utom digitala ingångar.

   data-srcset

  Sublim japansk ­ljudkonst

  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

   data-srcset

  Den är inte stor, men har full kontroll!

  UPPDATERAD MED VIDEO: H120 är en briljant liten förstärkare som gör nästan allting rätt. Den har egentligen bara ett (lyx)problem.

  (Foto: Tillverkare)

  Guide: Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Marantz PM7000N

  Allt-i-ett-förstärkare för kräsna öron

  Marantz PM7000N är en allt-i-ett-förstärkare med allt du behöver av strömning och ingångar. Multiroom stöds också, allt du behöver är högtalare.