Grape Q310

Lättbegripligt ljud

Om detta är första gången du hör talas om Grape-hörlurar så är det inte så konstigt. Detta är det första testet av det nya märket – ett test som ger mersmak.
Ljud & Bild tycker
Fyllig bas och tydligt ljud Liten och lätt Fin trädesign
Obalanserad ljudbild Ingen fjärr på sladden
Specifikationer
  • Sluten hörlur i trä
  • Mikrofon
  • 40 ohm, 110 dB
  • 200 gram
forfatter

Vad ska man göra när alla bygger hörlurar som ser likadana ut och låter likadant, och man vill skilja sig från mängden? Satsa på en ovanlig design verkar vara ett bra recept. Det kan gå åt båda håll, men jag tror att Grape är på rätt spår. De gör nämligen hörlurar och öronsnäckor av trä. Som de här. Toppmodellen Q310 finns i tre olika träslag: bambu, elfenbensbrunt och bubinga. För varje såld hörlur donerar Grape 1 dollar till organisationer som arbetar med att förhindra skövling i hotade miljöer. Miljövänligt ljud alltså.

Här får man ett par lättviktslurar med slutna kåpor, löstagbar sladd med mikrofon till mobilen, och som kan vikas ihop och stoppas i fickan. Grape Q310 ser läckra ut och är bekväma att ha på huvudet. De läcker inte så mycket ljud men de tunna träkåporna läcker in desto mer utifrån. Delvis för att de ligger utanpå örat och inte omsluter det, vilket innebär att de inte isolerar så bra som stora kåpor kan göra.

Ljudkvaliteten är absolut godkänd, fast lite ojämn. Basen är förvånansvärt potent, fast går inte så våldsamt djupt, ändå finns det tyngd nog för att ge musiken ett fundament. Värre är det i mellanregistret, det känns obalanserat. Det är transparent nog för att släppa igenom gott om detaljer och klangnyanser, men samtidigt är det klent så att röster är tunna och instrument saknar intensitet. Å andra sidan låter det aldrig skrikigt eller obehagligt och trots detta låter det bra för pengarna. Om man gillar designen och är ute efter lätta hörlurar för bärbart bruk så är Grape Q310 värda en närmare titt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.